Capital IdeasTM

Beleggingsinzichten van Capital Group

Categories
Beleggen op de lange termijn
Wat is uw beleggingsvoordeel?
Mark Casey
Equity Portfolio Manager

Vermogensbeheerder Mark Casey was onlangs te gast bij de CEO van Capital Group voor de podcast “Conversations with Mike Gitlin” voor een openhartig gesprek over zijn beleggingsbenadering en over wat hij tijdens zijn lange carrière in Silicon Valley heeft geleerd. Wat nu volgt is een samenvatting.


Beleggen voor de lange termijn is geen eenvoudige zaak en er is veel concurrentie. Als professioneel belegger ben ik altijd op zoek naar een voorsprong - een uniek inzicht, speciale vaardigheid of een gewoonte - waarmee ik op termijn een beter rendement kan behalen.


Tijdens mijn loopbaan heb ik veel profijt gehad van twee belangrijke eigenschappen: een scherpe perifere blik en een hoge pijngrens voor de korte termijn.


Wat in de verte ligt, kan van belang zijn.


Ik heb al vroeg in mijn carrière een scherpe perifere blik ontwikkeld, toen ik me als beleggingsanalist bezighield met kranten, digitale beeldvorming en internet. In die tijd waren kranten ongelooflijke bedrijven. Warren Buffett kocht er ooit twee. Kranten hadden een monopoliepositie en er was geen serieuze concurrentie van andere kranten of tijdschriften. Maar hun inkomsten daalden door de opkomst van online reclame via bedrijven als Craigslist, eBay, Zillow en Monster.com, een vacaturesite n die tijd.


De krantenwereld had dit helemaal niet zien aankomen. Een ander voorbeeld is Xerox, een groot bedrijf, ooit zelfs een van de Nifty Fifty. Ik denk dat het vooral de iPad was die dat bedrijf in de problemen heeft gebracht, omdat je met de iPad al je papieren mee kon nemen naar een vergadering. Je hoefde ze niet meer uit te printen.


Google en Yelp betekenden het einde van de Gouden Gids. Traditionele televisiezenders hebben het zwaar door de grote populariteit van streamingdiensten. Maar toen Netflix op de markt kwam en voor het eerst dvd's naar de mensen thuis stuurde, dacht ik niet: " “Hierdoor wordt het hele verdienmodel van de kabel onderuitgehaald en TV zal nooit meer hetzelfde zijn,”" maar dat is wel precies wat er is gebeurd.


Ik heb daardoor geleerd om goed te letten op schijnbaar onbelangrijke ontwikkelingen die zich aan de horizon aftekenen en om die serieus te nemen. Al de voorbeelden die ik heb gegeven gingen over bedrijven die werden ontregeld door digitale innovatie. In plaats van alleen maar met een perifere blik naar bedrijven in nood te kijken, ging ik me op een gegeven moment afvragen: "Welke bedrijven gaan het juist goed doen door deze digitale trends?"


Ik heb mijn portefeuilles voornamelijk met die vraag in mijn achterhoofd opgebouwd. Hierdoor ben ik gaan beleggen in een aantal digitale trends - trends waarvan ik verwacht dat die de komende jaren grote veranderingen teweeg zullen brengen in de industrie. Tegenwoordig kijken mensen minder tv via de kabel en wordt er vaker content gestreamd via Netflix of Hulu. Als je naar valuta kijkt, zie je dat er minder munten en papiergeld worden gebruikt en ik verwacht dat er meer en meer gebruik zal worden gemaakt van digitale betaalmiddelen. Een ander voorbeeld is on-premises computing, waarbij bedrijven zoals Capital Group hun datacenters op hun eigen servers draaien, waardoor er steeds meer ruimte is voor cloud computing. Dit zou weleens een grote trend kunnen worden.


Pijn op korte termijn kan leiden tot winst op lange termijn


Ik heb denk ik ook een hoge tolerantie is voor pijn op korte termijn omdat ik geloof dat de beloning aan het einde van de rit de moeite waard is. Anders gezegd, als ik het gevoel heb dat er genoeg mogelijkheden zijn voor financiële winst op de lange termijn, dan wacht ik geduldig af en doe ik ook in tijden van volatiliteit mijn aandelen niet van de hand.


Als ik aan onze beleggingsanalisten vraag om een lijst op te stellen van bedrijven met het hoogste rendementspotentieel in de komende vijf jaar en een lijst van bedrijven met het grootste neerwaartse risico bij de eerstvolgende recessie, dan komen op die twee lijsten vaak dezelfde namen voor. Ik hoor vaak: "Weet je dat je best wel wat aandelen hebt die als er een recessie komt, wel zo'n 30% kunnen zakken." En mijn antwoord daarop is: "Ja, dat weet ik. Mocht dat gebeuren, dan wacht ik het gewoon rustig af, want als de aandelen weer aantrekken en hun potentieel op de lange termijn waarmaken, dan is dat het waard."


Veel portfoliomanagers nemen niet zoveel neerwaarts risico voor de korte termijn. En dat is een van de dingen die The Capital System™ zo bijzonder maakt. Omdat onze fondsen meerdere managers hebben, met allemaal hun eigen aanpak, en sommige managers juist terughoudend zijn voor de korte termijn, kan ik me heel erg richten op een periode van acht jaar. 


Als ik overtuigd ben van een aandeel zal ik, zelfs als de koers daalt, me als een zeepok aan de romp van een vrachtschip hechten en ook als het vrachtschip op Antarctica tussen de ijsbergen laveert, laat ik niet meteen los. Maar als het narratief verandert en ik niet langer geloof dat de verwachtingen voor de toekomst worden waargemaakt, dan laat ik wel los.



Mark L. Casey is equity portfolio manager en heeft 23 jaar ervaring in de beleggingsbranche (per 31/12/2023). Hij heeft een MBA van Harvard en een bachelor in Geschiedenis van Yale University


Leer meer over
Beleggen op de lange termijn
Technologie & Innovatie
Actief beheer

GERELATEERDE INZICHTEN

Hear from our investment team.

Sign up now to get industry-leading insights and timely articles delivered to your inbox.

By providing your details you are agreeing to receive emails from Capital Group. All emails include an unsubscribe link and you may opt out at any time. For more information, please read the Capital Group Privacy Policy

Resultaten uit het verleden zijn niet indicatief voor de toekomst. De waarde van de beleggingen en de inkomsten daaruit kunnen zowel stijgen als dalen en u kunt uw belegde vermogen geheel of gedeeltelijk verliezen. Deze informatie is niet bedoeld als beleggings-, fiscaal of ander advies, noch als een aansporing tot het kopen of verkopen van effecten.

Verklaringen die worden toegeschreven aan een persoon verwoorden de mening van die persoon op het moment van publicatie en weerspiegelen niet noodzakelijkerwijs de mening van Capital Group of haar dochterondernemingen. Alle informatie is per de aangegeven datum, tenzij anders vermeld. Sommige informatie kan van derden afkomstig zijn en als zodanig kan de betrouwbaarheid van die informatie niet worden gegarandeerd.

Capital Group heeft vermogensbeheer ondergebracht bij drie beleggingsteams. Deze teams nemen onafhankelijk van elkaar beslissingen over beleggingen en stemvolmachten. Onze fixed income specialisten doen voor de hele Capital-organisatie onderzoek naar vastrentende producten en beleggen daarin. Voor aandelen handelen ze echter uitsluitend namens een van de drie equity-beleggingsteams.