Belangrijke informatie

Deze website is uitsluitend bedoeld voor financiële tussenpersonen in België.

Als u een individuele belegger bent, klik dan hier, als u een institutionele belegger bent, klik dan hier. Als u informatie zoekt voor een andere locatie, klik dan hier.

Door te klikken, verklaart u dat u de informatie over wet- en regelgeving volledig hebt begrepen en hiermee instemt.

Capital IdeasTM

Beleggingsinzichten van Capital Group

Categories
Opkomende markten
Vooruitzichten schuld opkomende markten voor 2025: Klaar voor Trump 2.0?
Robert Burgess
fixed income portfolio manager and research director

Als we vooruitkijken naar 2025, ziet de macro-economische omgeving er in theorie gunstig uit voor opkomende markten (EM), met name vanwege de wijdverspreide desinflatie. Hierdoor is het voor de grote centrale banken mogelijk om hun rentetarieven in de loop van het jaar verder te verlagen.


De nieuwe Amerikaanse regering brengt echter een aantal risico's met zich mee. President Trump heeft vier belangrijke economische beleidsvoorstellen gedaan: het verhogen van de tarieven (tot 60% voor China en 10% voor de rest van de wereld), het verminderen of terugdraaien van immigratie, belastingverlagingen (naar verwachting een voortzetting van de belastingverlagingen van 2017 en een verlaging van de vennootschapsbelasting) en minder regelgeving (net name voor de energiesector en de financiële sector).


Hoewel dit beleid nadelig zou zijn voor EM's, is het beleid van de VS uiterst onvoorspelbaar en kan de realiteit weleens minder streng uitpakken dan tijdens de verkiezingscampagne werd voorgehouden, vooral wat betreft de invoerheffingen. Tijdens de eerste ambtstermijn van Trump in 2016 lag de nadruk bijvoorbeeld aanvankelijk meer op fiscaal dan op handelsbeleid en als dit nu weer het geval is, zou dit voor een aantal EM's weleens eerder positief dan negatief kunnen zijn. Tegelijkertijd kan de situatie in het Midden-Oosten zowel escaleren als de-escaleren. Als Trump aan de macht komt, zal dat vooral neerwaartse risico's voor de olieprijzen met zich meebrengen, vanwege het handelsbeleid en de olie- en gasregelgeving, maar sancties tegen Iran houden opwaartse risico's in.


Rekening houdend met deze onzekerheid willen we de belangrijkste beleidsterreinen verkennen binnen het kader van de factoren die van invloed zijn op de schuldmarkten van EM: (1) het renteniveau (Fed-rente voor schulden in USD, lokale rente voor schulden in lokale valuta), (2) de waarde van de wisselkoers en (3) fundamentals binnen EM.


Wat dat laatste betreft, is gebleken dat de EM's sinds het vorige presidentschap van Trump veerkrachtig zijn; ondanks twee oorlogen in de regio en een pandemie zijn ze overeind gebleven. De betalingsbalans is over het algemeen sterk, met uitzondering van een aantal frontiermarkten. De inflatie is sterk gedaald ten opzichte van de recordniveaus in 2022 en laat over vrijwel de hele linie een neerwaartse trend zien door het restrictieve monetaire beleid.


De begroting is veelal de zwakste schakel, maar de meeste grote EM's hebben de looptijd van hun schuld verlengd en geven nu meer uit in lokale valuta. Veel EM-landen hebben ook ruimte om de rente te verlagen en indien nodig groei te ondersteunen. Met name China zou wel eens meer fiscale stimuleringsmaatregelen kunnen doorvoeren, waarmee de negatieve gevolgen van hogere tarieven deels worden gecompenseerd.


Externe posities EM lijken relatief gezond

Externe posities EM lijken relatief gezond

Per oktober 2024. Bron: Prognose IMF


Robert Burgess is fixed income portfolio manager and research director bij Capital Group. Hij heeft 34 jaar ervaring in de beleggingsbranche en werkt nu acht jaar voor Capital Group. Eerder werkte hij bij Capital als fixed income investment analyst en was hij verantwoordelijk voor onderzoek naar schuldpapier van opkomende markten. Voordat Robert bij Capital kwam, werkte hij bij Deutsche Bank als hoofdeconoom voor opkomende markten in Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Daarvoor was hij econoom bij het Internationaal Monetair Fonds en bij het Britse ministerie van Financiën. Hij heeft een master in Economics van de University of London en een bachelor in Politics & Economics van Oxford University. De standplaats van Robert is Londen.


GERELATEERDE INZICHTEN

Hear from our investment team.

Sign up now to get industry-leading insights and timely articles delivered to your inbox.

By providing your details you are agreeing to receive emails from Capital Group. All emails include an unsubscribe link and you may opt out at any time. For more information, please read the Capital Group Privacy Policy

Resultaten uit het verleden zijn niet indicatief voor de toekomst. De waarde van de beleggingen en de inkomsten daaruit kunnen zowel stijgen als dalen en u kunt uw belegde vermogen geheel of gedeeltelijk verliezen. Deze informatie is niet bedoeld als beleggings-, fiscaal of ander advies, noch als een aansporing tot het kopen of verkopen van effecten.

Verklaringen die worden toegeschreven aan een persoon verwoorden de mening van die persoon op het moment van publicatie en weerspiegelen niet noodzakelijkerwijs de mening van Capital Group of haar dochterondernemingen. Alle informatie is per de aangegeven datum, tenzij anders vermeld. Sommige informatie kan van derden afkomstig zijn en als zodanig kan de betrouwbaarheid van die informatie niet worden gegarandeerd.

Capital Group heeft vermogensbeheer ondergebracht bij drie beleggingsteams. Deze teams nemen onafhankelijk van elkaar beslissingen over beleggingen en stemvolmachten. Onze fixed income specialisten doen voor de hele Capital-organisatie onderzoek naar vastrentende producten en beleggen daarin. Voor aandelen handelen ze echter uitsluitend namens een van de drie equity-beleggingsteams.