Swing pricing

Bij Capital Group zijn we voortdurend op zoek naar manieren om de langetermijnbelangen van onze beleggers te beschermen. Dit omvat ook het beperken van de verwateringseffecten van handelskosten.

Wij hebben de verschillende opties bekeken om dit verwateringseffect te compenseren en onze Luxemburgse fondsen hebben een systeem ingevoerd dat bekend staat als 'swing pricing'.

Als er geen maatregelen worden genomen om verwatering tegen te gaan, worden de handelskosten door toe- en uittreders in een bepaald fonds proportioneel gedragen door alle aandeelhouders in dat fonds. Deze handelskosten leiden tot verwatering van de waarde van de belegging van de zittende aandeelhouders in een fonds. Swing pricing is een manier om het verwateringseffect te beperken.

Swing pricing is het standaard instrument tegen verwatering geworden voor Europese fondsen vanwege de voordelen die het beleggers biedt. In wezen is swing pricing een manier om ervoor te zorgen dat de kosten van beleggers die kopen of verkopen worden gedragen door die beleggers, in plaats van de kosten te spreiden over de zittende beleggers in het fonds.

Swing pricing is een mechanisme waarmee langetermijnaandeelhouders worden beschermd tegen de verwateringseffecten van effectenhandel doordat beleggers in of uit het fonds stappen.

Deze verwateringseffecten hebben betrekking op:

  • De bid-offer spread van de onderliggende portefeuille van beleggingen 
  • Commissie van de broker 
  • Eventuele belastingen, bijv. zegelrecht 

Bij swing pricing wordt de NAV (Net Asset Value) na de dagelijkse berekening van de intrinsieke waarde aangepast aan deze verwateringseffecten. Deze aanpassing, naar boven of beneden met een vooraf bepaald bedrag, wordt ook wel de 'swing factor' genoemd.

Er zijn twee soorten swing pricing: ‘full’ en ‘partial’. Bij full swing beweegt de koers ongeacht de omvang van de nettostromen, terwijl bij partial swing de koers alleen wordt aangepast als de nettokapitaalstromen een vooraf bepaalde drempel overschrijden, die is afgestemd op het moment van verwatering.

Wij vinden partial swing de beste optie, omdat de factor dan in lijn met de totale aandeelhoudersactiviteit in het fonds op de NAV zal worden toegepast, en alleen als de nettokapitaalstromen een vooraf bepaalde drempel overschrijden waardoor er waarschijnlijk meer in effecten zal worden gehandeld.

In de volgende tabel wordt een overzicht gegeven van de impact van swing pricing voor aandeelhouders die wel en aandeelhouders die niet handelen:

Toetreders

Netto toetreders boven drempel Netto toe- of uittreders onder drempel Netto uittreders boven drempel
NAV gaat omhoog NAV wordt niet aangepast NAV gaat omlaag
Aandeelhouder die handelt, betaalt eigen transactiekosten. Geen wezenlijke impact voor zittende aandeelhouders Meestal geen transactiekosten Aandeelhouder die handelt, profiteert van een lagere NAV. Geen wezenlijke impact voor zittende aandeelhouders

Klanten die uit het fonds stappen

Netto toetreders boven drempel Netto toe- of uittreders onder drempel Netto uittreders boven drempel
NAV gaat omhoog NAV wordt niet aangepast NAV gaat omlaag
Aandeelhouder die handelt, profiteert van een hogere NAV. Geen wezenlijke impact voor zittende aandeelhouders Meestal geen transactiekosten Klant betaalt eigen transactiekosten. Geen wezenlijke impact voor zittende aandeelhouders

Er is een solide bestuurskader om de effectiviteit van ons gebruik van swing pricing te monitoren. Alle relevante factoren en drempels worden periodiek opnieuw bekeken.

Dankzij deze continue beoordeling van de handelskosten worden de swingfactoren op het juiste niveau vastgesteld. Met het oog op transparantie worden de swingfactoren voor elk fonds gepubliceerd op onze website.

Swing pricing is een bepaling die in het prospectus van al onze fondsen is opgenomen en wordt consequent toegepast.

We willen hier nogmaals benadrukken dat swing pricing een extra niveau van bescherming biedt aan onze fondsen en vooral ook aan onze beleggers. Hoewel swing pricing niet is gericht op het verkrijgen van betere resultaten op de lange termijn, kan de impact ervan wel gunstig zijn voor het nettorendement van een langetermijnbelegger.

Onze Luxemburgse fondsen hebben swing pricing ingevoerd na een grondig evaluatie- en overlegproces en met het belang van onze beleggers voorop. De verwateringseffecten van handelskosten vragen om een oplossing en wij zijn van mening dat partial swing pricing de best mogelijke bescherming biedt.

Hieronder vindt u de factoren die worden toegepast per prospectus: