Nu het leiderschap in de VS verandert, is het voor beleggers zaak om de winnaars en verliezers van Trumponomics 2.0 uit elkaar te houden. Welke impact hebben geopolitieke conflicten en hogere tarieven, op macroniveau, op de wereldhandel en de inflatie?
Allereerst is er de vraag wat dit met specifieke sectoren en bedrijven zal doen. Uit de recente winstcijfers over het derde kwartaal komen aandachtspunten naar voren waarmee beleggers zich kunnen voorbereiden op de toekomst.
1. Misschien gunstig voor banken, maar vooruitzichten hogere renteverwachting zijn minder rooskleurig
Banken zullen met de komst van Trump waarschijnlijk profijt hebben van soepelere regelgevingg rond kapitaalvereisten, zegt portfoliomanager Irfan Furniturewala.
Ook zal er bij fusies waarschijnlijk minder worden getoetst op antitrustpraktijken waardoor transacties sneller kunnen worden afgerond. Een toename van het aantal transacties is gunstig voor de banksector, omdat veel banken zowel adviesdiensten als schuldfinanciering aanbieden.
Volgens recente winstcijfers staan de grote banken er goed voor. Opvallend is een stijging van 6% van bestedingen met bankpassen en creditcards bij JPMorgan, de grootste bank in de VS. “De consumptieve bestedingen zijn nog steeds goed en dat zal waarschijnlijk niet veranderen, behalve als de arbeidsmarkt verslechtert”, aldus Furniturewala.
Zorgen over hogere overheidsuitgaven en de gevolgen daarvan voor de inflatie leidden de afgelopen maanden tot hogere rendementen op langer lopende Treasuries. De benchmark van schatkistpapier met een looptijd van 10 jaar leverde op 7 november 2024 4,34% op, waar dit op 30 september 2024 nog 3,78% was.
“Het is nog te vroeg om te zeggen in hoeverre het nieuwe beleid zou kunnen leiden tot inflatie”, zegt portfoliomanager Fergus MacDonald,
“Ik ben van mening dat het inflatieremmende effect van de forse monetaire verkrapping sinds begin 2022 nog steeds doorwerkt in de economie en het duurt nog wel even voordat een beleid dat de inflatie weer bevordert, effect sorteert.”
Volgens MacDonald zal de rente het komende jaar waarschijnlijk verder dalen omdat de Federal Reserve aanstuurt op een normalisering van de rentestand. De rente werd in november voor de tweede keer verlaagd met 25 basispunten naar een bandbreedte van 4,5% tot 4,75%.
2. Nieuwe leiders komen naar voren nu de auto-industrie voor grote uitdagingen staat
De aandelenkoersen van Amerikaanse autofabrikanten stegen na de overwinning van Trump omdat beleggers uitgingen van een mogelijk effect van minder milieuregels en een soepeler monetair beleid. Auto's zijn echter ook bij uitstek een doelwit voor mogelijke invoerrechten vanwege het internationale karakter van de toeleveringsketens en een handelsoorlog met Europa of China zou kunnen leiden tot marktverstoringen.
In de aanloop naar de verkiezingen waren de omstandigheden al moeilijk voor autofabrikanten omdat de vraag was afgenomen. “Het consumentenvertrouwen is een belangrijke factor voor de verkoop van auto's in de VS, en als we kijken naar de gegevens die wij bijhouden ligt dat nog steeds zo'n 25% onder het niveau van vóór de crisis,” zegt aandelenanalist Drew Macklis. Het zwakke sentiment heeft grotendeels te maken met de hoge rente en de gestegen prijzen. In de VS moet voor een nieuwe auto nu per maand zo'n $730 worden afgelost.
De cijfers van de drie grote autofabrikanten - Ford, General Motors en Stellantis (voorheen Chrysler) - lieten in het laatste kwartaal een verschillend beeld zien. General Motors kon dankzij een strakke bedrijfsvoering haar positie redelijk handhaven, ook al was de vraag afgenomen. Macklis: "GM heeft de kostenstructuur strikt in de hand gehouden, minder prijskortingen doorgevoerd dan branchegenoten voor belangrijke segmenten zoals grote pick-ups en streng toegezien op toewijzing van kapitaal.” In de winstcijfers over het 3e kwartaal van 2024 verhoogde GM de winstverwachting voor het hele jaar en het bedrijf verwacht nu ook in 2025 een hogere winst te kunnen realiseren.