Belangrijke informatie

Deze website is uitsluitend bedoeld voor financiële tussenpersonen in België.

 

Als u een individuele belegger bent, klik dan hier, als u een institutionele belegger bent, klik dan hier. Als u informatie zoekt voor een andere locatie, klik dan hier.

 

Door te klikken, verklaart u dat u de informatie over wet- en regelgeving volledig hebt begrepen en hiermee instemt.

Aandelen wereldwijd

De overwinning van Trump en de gevolgen voor banken, auto's en luxegoederen

De overwinning van Donald Trump als nieuwe president en het vooruitzicht van een heel ander regelgevingsklimaat zorgden voor een boost op de markten, die toch al sterk waren na een solide winstseizoen in het derde kwartaal.

 

“Ik zie de resultaten als een soort controlemoment om te zien hoe een bedrijf ervoor staat. Uit de winstcijfers op zich kun je meestal niet al te veel afleiden, maar soms geeft een kwartaal wel een aardig beeld,” zegt portfoliomanager Carl Kawaja.

Winstverwachtingen bedrijven nemen af, maar blijven solide

A bar chart represents prior and current earnings estimates for the third quarter of 2024, as well as for calendar years 2024, 2025 and 2026. The first estimate is prior to third-quarter earnings released, or September 30, 2024, while the second is the current estimate, as of November 8, 2024, after most S&P 500 Index companies released second-quarter earnings. The third-quarter 2024 prior estimate was 4.3% year-over-year earnings growth versus a current estimate of 5.3%. The 2024 calendar year prior estimate was 9.4% year-over-year earnings growth versus a current estimate of 8.9%. The 2025 calendar year prior estimate was 14.8% year-over-year earnings growth versus a revised estimate of 14.6%. The 2026 calendar year prior estimate was 12.4% year-over-year earnings growth versus revised a current estimate of 12.8%.

Bronnen: Capital Group, FactSet. Winstgroei betreft de jaarlijkse verandering in de winst per aandeel. Per 8 november 2024.

Nu het leiderschap in de VS verandert, is het voor beleggers zaak om de winnaars en verliezers van Trumponomics 2.0 uit elkaar te houden. Welke impact hebben geopolitieke conflicten en hogere tarieven, op macroniveau, op de wereldhandel en de inflatie?

 

Allereerst is er de vraag wat dit met specifieke sectoren en bedrijven zal doen. Uit de recente winstcijfers over het derde kwartaal komen aandachtspunten naar voren waarmee beleggers zich kunnen voorbereiden op de toekomst.

 

1. Misschien gunstig voor banken, maar vooruitzichten hogere renteverwachting zijn minder rooskleurig

 

Banken zullen met de komst van Trump waarschijnlijk profijt hebben van soepelere regelgevingg rond kapitaalvereisten, zegt portfoliomanager Irfan Furniturewala.

 

Ook zal er bij fusies waarschijnlijk minder worden getoetst op antitrustpraktijken waardoor transacties sneller kunnen worden afgerond. Een toename van het aantal transacties is gunstig voor de banksector, omdat veel banken zowel adviesdiensten als schuldfinanciering aanbieden.

 

Volgens recente winstcijfers staan de grote banken er goed voor. Opvallend is een stijging van 6% van bestedingen met bankpassen en creditcards bij JPMorgan, de grootste bank in de VS. “De consumptieve bestedingen zijn nog steeds goed en dat zal waarschijnlijk niet veranderen, behalve als de arbeidsmarkt verslechtert”, aldus Furniturewala.

 

Zorgen over hogere overheidsuitgaven en de gevolgen daarvan voor de inflatie leidden de afgelopen maanden tot hogere rendementen op langer lopende Treasuries. De benchmark van schatkistpapier met een looptijd van 10 jaar leverde op 7 november 2024 4,34% op, waar dit op 30 september 2024 nog 3,78% was.

 

“Het is nog te vroeg om te zeggen in hoeverre het nieuwe beleid zou kunnen leiden tot inflatie”, zegt portfoliomanager Fergus MacDonald,

 

“Ik ben van mening dat het inflatieremmende effect van de forse monetaire verkrapping sinds begin 2022 nog steeds doorwerkt in de economie en het duurt nog wel even voordat een beleid dat de inflatie weer bevordert, effect sorteert.”

 

Volgens MacDonald zal de rente het komende jaar waarschijnlijk verder dalen omdat de Federal Reserve aanstuurt op een normalisering van de rentestand. De rente werd in november voor de tweede keer verlaagd met 25 basispunten naar een bandbreedte van 4,5% tot 4,75%.

 

2. Nieuwe leiders komen naar voren nu de auto-industrie voor grote uitdagingen staat

 

De aandelenkoersen van Amerikaanse autofabrikanten stegen na de overwinning van Trump omdat beleggers uitgingen van een mogelijk effect van minder milieuregels en een soepeler monetair beleid. Auto's zijn echter ook bij uitstek een doelwit voor mogelijke invoerrechten vanwege het internationale karakter van de toeleveringsketens en een handelsoorlog met Europa of China zou kunnen leiden tot marktverstoringen.

 

In de aanloop naar de verkiezingen waren de omstandigheden al moeilijk voor autofabrikanten omdat de vraag was afgenomen. “Het consumentenvertrouwen is een belangrijke factor voor de verkoop van auto's in de VS, en als we kijken naar de gegevens die wij bijhouden ligt dat nog steeds zo'n 25% onder het niveau van vóór de crisis,” zegt aandelenanalist Drew Macklis. Het zwakke sentiment heeft grotendeels te maken met de hoge rente en de gestegen prijzen. In de VS moet voor een nieuwe auto nu per maand zo'n $730 worden afgelost.

 

De cijfers van de drie grote autofabrikanten - Ford, General Motors en Stellantis (voorheen Chrysler) - lieten in het laatste kwartaal een verschillend beeld zien. General Motors kon dankzij een strakke bedrijfsvoering haar positie redelijk handhaven, ook al was de vraag afgenomen. Macklis: "GM heeft de kostenstructuur strikt in de hand gehouden, minder prijskortingen doorgevoerd dan branchegenoten voor belangrijke segmenten zoals grote pick-ups en streng toegezien op toewijzing van kapitaal.” In de winstcijfers over het 3e kwartaal van 2024 verhoogde GM de winstverwachting voor het hele jaar en het bedrijf verwacht nu ook in 2025 een hogere winst te kunnen realiseren.

Autoverkopen gedaald door rentestijging

A horizontal line represents the monthly change in vehicle unit sales by percentage on the left axis while a series of dots indicates the lending rate on the 60-month auto loan across commercial banks on the right axis between January 2019 and September 2024. The percent change in vehicle unit sales ranged from a low of -33.66% in March 2020 to a high of 109.05% in April 2021, while the 60-month auto loan lending rate ranged from a low of 4.52% in February 2022 to a high of 8.4% in August 2024.

Bronnen: Capital Group, Federal Reserve Bank of St. Louis. Per 30 september 2024.

Ook in de automarkt broeit het onder de oppervlakte en is er structurele verandering op komst. Ook al zit er de laatste tijd weinig schot in de groei van elektrische voertuigen (EV) en is het nog onduidelijk wat de nieuwe regering gaat doen met de stimuleringsmaatregelen voor het gebruik van EV's, autofabrikanten zijn nog steeds volop bezig met verbetering van hun EV-aanbod.

 

Tesla is bijvoorbeeld van plan om in 2025 nieuwe modellen op de markt te brengen, waaronder een beter betaalbaardere auto, en traditionele autofabrikanten hopen de komende jaren de productiekosten van hun EV's drastisch te verbeteren. “Op zich kan een EV goedkoper worden geproduceerd dan een auto met verbrandingsmotor, omdat een EV zo'n 90% minder bewegende onderdelen heeft. Er is echter diepgaande technische en productie-expertise nodig om dat op grotere schaal te kunnen doen, en de meeste OEM's bevinden zich nog in de beginfase van die leercurve,” legt Macklis uit. Tegelijkertijd blijven de autonome robo-taxi's van Waymo, dat eigendom is van Alphabet, hun klantenbestand uitbreiden nu ze ook actief zijn in steden als Austin en Atlanta.

 

3. Vertraging in luxeconsumptie kan aanhouden voordat er herstel optreedt

 

Amerikaanse klanten zijn misschien meer bereid om merken in het hogere segment te kopen nu de verkiezingen achter de rug zijn, zegt equity analyst Julie Wang Chou. “We moeten de machtsoverdracht nog afwachten en meer duidelijkheid krijgen over het beleid van de nieuwe regering, maar ik denk dat de luxebestedingen in de VS hun dieptepunt hebben bereikt. Het groeitempo zou echter wel eens aanzienlijk lager kunnen liggen dan tijdens corona.”

 

Hoewel de verkoop in de VS mogelijk zal omslaan, verwacht Chou dat beleggers nog steeds twijfelen aan het winstpotentieel op korte termijn van luxemerken. Dat heeft ermee te maken dat Chinese kopers, die normaal gesproken zo'n 33% kopen van de luxegoederen die wereldwijd worden verkocht, minder besteden. Het zal waarschijnlijk enige tijd duren voordat het consumentenvertrouwen in China - dat de basis vormt voor het bestedingspatroon - weer is hersteld, vanwege de loonmatigingen, de reisbeperkingen en de forse waardevermindering van onroerend goed.

 

Een nieuwe handelsoorlog kan tot hogere tarieven leiden nu luxemerken tijdelijk tegen een prijsplafond zitten, voegt ze eraan toe. In het verleden werden heffingen door bedrijven via prijsverhogingen doorberekend aan consumenten. Maar gezien de zwakkere macro-economische omstandigheden wereldwijd kunnen merken hun prijzen niet zo sterk verhogen als voorheen.

Inzakking van de bestedingen in China betekent onzekerheid voor luxegoederen

A dual line chart represents the cumulative change in percent in China’s Consumer Confidence Index and the cumulative total return between the S&P Global Luxury Index and the MSCI ACWI Index between January 2019 and September 2024. Callouts highlight March 2020, when the World Health Organization declared COVID-19 a pandemic; April 2022, when China implemented its zero-COVID policy; and January 2023, when China began loosening travel restrictions. The change was rangebound from January 2019 to January 2020, with consumer confidence hovering slightly above zero and relative return at 2.2%. The change in consumer confidence was -9.0% in June 2020, before steadily increasing to 2.7% in February 2021, then declining dramatically to -29.9% in April 2022 and has for the most part stayed near that level as of September 2024. Relative returns spiked in February 2021 to 12.1%, then declined to 2.7% in June 2022, rose to 6.9% in March 2023, fell to 1.6% in January 2024, and stood at -1.0% as of September 2024.

Bronnen: Capital Group, China Statistics Bureau, MSCI, Standaard & Poor's. Relatief rendement weergegeven door het verschil in cumulatief totaalrendement op jaarbasis tussen de S&P Global Luxury Index en de MSCI AC World Index vanaf 31 januari 2019. Per 30 september 2024.

Bij sommige bedrijven is de verkoop van luxeproducten ook teruggelopen door onvoldoende aandacht voor vernieuwing. “Nichemerken zoals Miu Miu, eigendom van Prada, nemen risico's met hun producten, maar dat geldt nog niet voor de hele branche,” aldus Chou. Bovendien zijn merken zoals Chanel en Louis Vuitton, die vroeger exclusief waren, dat nu veel minder, zodat klanten mogelijk minder geneigd zijn om die producten te kopen.

 

Chou: “Ik denk dat merken hun waarde blijven behouden en dat luxe een comeback zal maken. Maar ik verwacht eerder een langzaam herstel dan een snelle opleving.”

 

Trump 2.0 staat voor beloften en valkuilen

 

Aandelen en andere beleggingsproducten zijn omhooggeschoten omdat de hoop bestaat dat Washington een voor het bedrijfsleven gunstige koers vaart die tot lagere belastingen en hogere winsten leidt. Maar dat is geen uitgemaakte zaak.

 

“Er zijn op dit moment nog veel losse eindjes en bepaalde dingen zijn nog onduidelijk. Als belegger moet je er soms vrede mee hebben dat je niet alles precies kunt weten. Ik probeer alles op een rijtje te zetten voordat ik beslissingen neem,” zegt Kawaja. “De economie van Trump zal winnaars en verliezers kennen, maar er zijn ook mogelijkheden die verder reiken dan regeringen.”

IRF

Irfan Furniturewala covers U.S. hardware and semiconductor companies as an equity investment analyst. He is a former senior design engineer at Motorola, Inc., and holds two U.S. patents. He earned an MBA from Wharton, a master's in electrical engineering from Iowa State and a bachelor's in electronics engineering from Bombay University.

DOCM

Drew Macklis is an equity investment analyst at Capital Group with research responsibility for U.S. semiconductors and autos & mobility technology. He has six years of investment industry experience and has been with Capital Group for three years. 

carl-kawaja-color-600x600

Carl Kawaja is equity portfolio manager en heeft al 36 jaar ervaring in de beleggingsbranche. Hij heeft een MBA van Columbia en een BA van Brown University.

GERELATEERDE INZICHTEN

Webinar: Vijf belangrijke beleggingstips voor 2025

Rob Lovelace over de sturende krachten voor de markten in 2025

2025 en de jaren daarna: Belangrijkste industrie- en markttrends

Resultaten uit het verleden zijn niet indicatief voor de toekomst. Het is niet mogelijk om direct te beleggen in een index, die niet wordt beheerd. De waarde van de beleggingen en de inkomsten daaruit kunnen zowel stijgen als dalen en u kunt uw belegde vermogen geheel of gedeeltelijk verliezen. Deze informatie is niet bedoeld als beleggings-, fiscaal of ander advies, noch als een aansporing tot het kopen of verkopen van effecten.
 
Verklaringen die worden toegeschreven aan een persoon verwoorden de mening van die persoon op het moment van publicatie en weerspiegelen niet noodzakelijkerwijs de mening van Capital Group of haar dochterondernemingen. Alle informatie is per de aangegeven datum, tenzij anders vermeld. Sommige informatie kan van derden afkomstig zijn en als zodanig kan de betrouwbaarheid van die informatie kan niet worden gegarandeerd.
 
Capital Group heeft vermogensbeheer ondergebracht bij drie beleggingsteams. Deze teams nemen onafhankelijk van elkaar beslissingen over beleggingen en stemvolmachten. Onze fixed income specialisten doen voor de hele Capital-organisatie onderzoek naar vastrentende producten en beleggen daarin. Voor aandelen handelen ze echter uitsluitend namens een van de drie equity-beleggingsteams.