Capital IdeasTM

Beleggingsinzichten van Capital Group

Categories
Amerikaanse aandelen
Heeft de concentratie van de aandelenmarkt een omslagpunt bereikt?
Eric Stern
Portfoliomanager
Gerald Du Manoir
Equity Portfolio Manager
Caroline Randall
Equity Portfolio Manager

De overconcentratie op de Amerikaanse aandelenmarkt zou weleens bijna op zijn hoogtepunt kunnen zijn.


Door tegenvallende economische cijfers is de volatiliteit op de aandelenmarkten de afgelopen weken omhoog geschoten en een aantal van de sterkste dalingen kwamen voor rekening van de AI-techtitanen. Slechts enkele dagen na het rapporteren van een robuuste winstgroei daalde het aandeel van halfgeleidergigant Nvidia in een week tijd met 14% en verloor het $406 miljard aan marktwaarde, het grootste verlies in dollars dat het bedrijf ooit in een week optekende. Ook de aandelen van Microsoft, Meta en Alphabet zijn sinds begin augustus van winst naar verlies gegaan.


De sterke stijging van de volatiliteit komt na een lange periode van dominantie van de 'Magnificent Seven', een groep van megacaptechbedrijven, waarvan er zes actief zijn op het gebied van AI. Al sinds het begin van 2023 zijn vier van deze bedrijven - Nvidia, Microsoft, Alphabet en Meta Platforms - goed voor 43% van het totale Amerikaanse marktrendement (per 30 juni 2024).


Of het nieuws nu goed of slecht was, de aandelenkoersen van deze bedrijven leken alleen maar te stijgen. Maar nu kan één teleurstellend werkloosheidsrapport aanleiding zijn voor een forse daling. “De plotselinge verandering in het sentiment werpt een belangrijke vraag op voor beleggers,” zegt vermogensbeheerder Eric Stern. "Wordt een verschuiving in marktleiderschap het belangrijkste thema in de komende jaren? Of zullen de aandelen van de Magnificent Seven het leeuwendeel van het rendement blijven genereren?”


Een sterke marktconcentratie brengt risico's met zich mee


Zelfs als we rekening houden met de volatiliteit in de zomer, dan nog is de marktconcentratie in de S&P 500 Index gigantisch. De 10 grootste bedrijven in de S&P 500 (waaronder de eerder genoemde techgiganten) waren goed voor maar liefst 34,2% van de totale marktkapitalisatie van de index op 31 augustus 2024.


De marktconcentratie ligt inmiddels boven het niveau van de dotcomzeepbel


De grafiek met dubbele lijn toont het percentage van de marktkapitalisatie in top 10-bedrijven (%), waarbij de S&P 500 Index en MSCI EAFE Index worden vergeleken (1996 tot 2024). De x-as beslaat de jaren 1996 tot en met 2024, de y-as geeft het percentage van de marktkapitalisatie in de top 10-bedrijven weer. De S&P 500-lijn begint bij ongeveer 17%, piekt rond 27% tijdens de dotcomzeepbel begin 2000, daalt tot ongeveer 17% rond 2014 en vertoont dan een gestage stijging met enkele schommelingen, waarbij het hoogste punt in de afgelopen jaren werd bereikt. Op 31 augustus 2024 was dit 34,2%. De MSCI EAFE Index begint echter op 11%, piekt rond 20% tijdens de dotcomzeepbel en volgt dan een overwegend neerwaartse trend met kleine schommelingen, om te eindigen op 15,4% op 31 augustus 2024.

Bronnen: Capital Group, Morningstar, MSCI, Standard & Poor's. Per 31 augustus 2024. De wegingen worden per emissie getoond en zijn het totaal van de 10 belangrijkste posities van elke index op maandbasis.

Het zal beleggers misschien verbazen dat de huidige marktconcentratie aanzienlijk hoger is dan op het hoogtepunt van de dotcomzeepbel in 2000. Maar als we de marktleiders van vandaag vergelijken met die van de tech-bubble in 1999, moeten we dat wel in de juiste context bekijken. Hoewel de waarderingen voor de techgiganten van nu hoog staan, zijn ze aanzienlijk lager dan in de afgelopen periode en worden ze ondersteund door een sterke winstgroei. Zo is de winst van Nvidia meer dan verdubbeld ten opzichte van het jaar ervoor en sloot het het kwartaal dat eindigde op 31 juli af op 16,6 miljard dollar.


Dat neemt niet weg dat een hoge concentratie een hoger risico voor de portefeuilles van beleggers met zich mee kan brengen. De tech-koplopers van nu kunnen kwetsbaar zijn vanwege regelgevingsrisico's en technologische problemen en omdat de weg naar AI-rendement mogelijk meer tijd kost dan verwacht.


“Er is ook sprake van een soort kringloop in de winstgroei van de Magnificent Seven, omdat ze elkaar tot op zekere hoogte financieren,” zegt Stern. Zo was ongeveer de helft van de winst van Nvidia in het laatste kwartaal afkomstig van vier bedrijven.


Eerste tekenen van marktrotatie


Zelfs voor de scherpe uitverkoop van de markt begin augustus waren er al tekenen van een bredere marktparticipatie. Als we kijken naar de belangrijkste stijlen en geografische indices, zien we dat tot nu toe in het derde kwartaal dividendbetalers, waardebedrijven en internationale aandelen allemaal beter presteerden dan de S&P 500 als geheel. En de MSCI EAFE Index, een brede graadmeter voor internationale aandelenmarkten, is veel minder geconcentreerd dan de Amerikaanse markt.


Dividendbetalers en internationale aandelen laten nieuwe kracht zien


De staafdiagram toont het totaalrendement in USD voor zes aandelenmarktindices die verschillende stijlen vertegenwoordigen in de periode 1 juli 2024 tot 9 september 2024. Het rendement was als volgt: 4,6% voor de Russell 1000 Value Index, -5,1% voor de Russell 1000 Growth Index, 7,1% voor de S&P 500 Dividend Aristocrats Index, -0,7% voor de S&P 500 Index, 5,4% voor de MSCI EAFE Value Index en 0,7% voor de MSCI EAFE Growth Index.

Bronnen: Capital Group, RIMES. Cijfers zijn totaalrendementen in USD. Resultaten uit het verleden zijn niet indicatief voor de toekomst. Per 9 september 2024.

“Vanuit de marktomgeving kregen we signalen dat er maar een paar Amerikaanse megacapbedrijven terecht een hoge waardering had,” zegt vermogensbeheerder Gerald du Manoir. “Maar internationaal zijn er in allerlei sectoren bedrijven die uitstekende resultaten boeken en een sterke, betrouwbare cashflow hebben en goede winstverwachtingen. Ik denk dat beleggers steeds meer mogelijkheden beginnen te zien.”


De Duitse softwareontwikkelaar SAP bijvoorbeeld, waarvan werd aangenomen dat die achterbleef toen Amerikaanse hyperscalers overstapten op de cloud, is inmiddels met succes overgestapt op de cloud en heeft zijn activiteiten kunnen uitbreiden door zijn aanbod te vereenvoudigen. “De markt was er niet gerust op dat SAP zou kunnen leveren, maar het is het bedrijf gelukt en het aantal klanten is enorm gegroeid”, zegt du Manoir. “Soms zijn het de gewone dingen die het verschil maken.”


Buiten de techsector spelen bedrijven als de Franse straalmotormaker Safran in op de wereldwijd groeiende vraag naar vliegreizen. Het bedrijf haalt ook terugkerende inkomsten uit service- en onderhoudscontracten voor de motoren.


Focus op winst, kasstroom en dividend


Bij veel techgiganten is de winst flink gestegen. Maar bij verschillende bedrijven in andere sectoren zien we een verrassend sterke groei, ook bij bedrijven die in het verleden dividend hebben uitgekeerd. Zo boekten de nutsbedrijven in het tweede kwartaal een stijging van de winst met 21% ten opzichte van een jaar eerder, het hoogste groeipercentage van de 11 sectoren in de S&P 500. De S&P 500 Utilities Index, een graadmeter van de grootste Amerikaanse nutsbedrijven, steeg in 2024 tot 9 september met 21% en presteerde daarmee beter dan de 14% winst van de S&P 500 en de 19% winst van de S&P 500 Information Technology Index.


Niet alleen tech laat winstgroei zien


De grafiek zet eenjarige forward koers-winstverhoudingen en verwachte winst per aandeel uit tegen vijfjarige historische gemiddelden voor de S&P 500 Index en negen subsectoren van de index per 4 september 2024. De totale S&P 500 noteerde een koers-winstverhouding die 1,6 punten hoger lag dan het vijfjarig gemiddelde en een verwachte winstgroei die 6% hoger lag dan het langjarig gemiddelde. Drie subsectoren, informatietechnologie, gezondheidszorg en de financiële sector, lieten een koers-winstverhouding en geschatte winstgroei zien die ten opzichte van het eigen verleden beide hoger waren dan de totale index. De sectoren industrie, communicatiediensten en duurzame consumptiegoederen lieten ten opzichte van het eigen verleden lagere koers-winstverhoudingen en hogere winstgroeiverwachtingen zien dan de totale index. Consumptiegoederen en nutsbedrijven lieten koers-winstverhoudingen en winstgroeiverwachtingen zien die ten opzichte van het eigen verleden beide lager waren dan de totale index. Grondstoffen liet een koers-winstverhouding zien die ten opzichte van het eigen verleden hoger was dan de totale index en de verwachte winstgroei ten opzichte van het eigen verleden was lager dan de totale index.

Bronnen: Capital Group, FactSet, Standard & Poor's. Koers-winstverhoudingen (P/E) zijn gebaseerd op de verwachte winst per aandeel (WPA) over één jaar. De huidige groei van de winst per aandeel is gebaseerd op de geannualiseerde winstgroei voor 2023 tot 2026 voor alle sectoren op basis van 2023 actuals en consensus EPS-ramingen voor 2024 tot 2026. Historische gemiddelden voor winstgroei zijn gebaseerd op de geannualiseerde winstgroei tussen 2018 en 2023 per sector. Uitgezonderd vastgoed en energie. Per 4 september 2024.

“Ik denk dat we steeds verder zullen afstappen van een zeer krappe Amerikaanse aandelenmarkt”, zegt vermogensbeheerder Caroline Randall. "Ik verwacht dat beleggers zich steeds meer zullen richten op bedrijven die zich richten op groeithema's voor de lange termijn, die een vrije cashflow op de korte termijn genereren en dividend uitkeren. En nu de Amerikaanse Federal Reserve van plan is om de rente te verlagen, staan we misschien aan het begin van een hernieuwde focus op dividend.”


Het Britse biofarmaceutische bedrijf AstraZeneca heeft bijvoorbeeld zwaar geïnvesteerd in research en development om verschillende vormen van kanker, hart- en vaatziekten en nieraandoeningen te kunnen behandelen. Het bedrijf keert al tientallen jaren dividend uit en verhoogt dit ook regelmatig.


Op zoek naar de marktleiders van de toekomst


Zullen de huidige techgiganten blijven domineren of zal er een nieuwe groep bedrijven opstaan als marktleiders? “We kunnen niet zomaar het potentieel van de huidige techgiganten om aan de top te blijven, buiten beschouwing laten,” zegt Stern. "Maar op de korte termijn staan al deze bedrijven bloot aan waarderingsrisico's en aan allerlei bedrijfsrisico's. Daarom zoek ik naar evenwicht in mijn portefeuilles en kijk ik naar mogelijkheden in een breed scala aan sectoren, waaronder technologie, gezondheidszorg en industrie."


Binnen de industriële sector bijvoorbeeld hebben bedrijven als TransDigm, producent en ontwerper van onderdelen voor de lucht- en ruimtevaart, geprobeerd in te spelen op de sterk stijgende vraag wereldwijd naar vliegreizen. Ook GE Aerospace, voorheen een concern met belangen in media, energie en gezondheidszorg, heeft zichzelf gereorganiseerd en legt zich nu toe op de productie van straalmotoren.


De marktleiders van vandaag zijn tenslotte niet per se de marktleiders van de toekomst. Als we kijken naar de top 10 van grootste bedrijven op basis van marktkapitalisatie aan het begin van de afgelopen vier decennia, zien we dat deze vaak in de 10 jaar erna relatief bescheiden rendementen boekten. Zullen de huidige megacaps ten onder gaan? “Niet per se,” zegt Stern. “Maar ik ben vooral op zoek naar de marktleiders van de toekomst.”



Eric Stern is equity portfolio manager en heeft 34 jaar ervaring in de beleggingsbranche (per 31/12/2023). Hij heeft een MBA van Stanford en een BA in Business Administration van de University of California, Berkeley.

Gerald Du Manoir is equity portfolio manager en heeft 34 jaar ervaring in de beleggingsbranche (per 31/12/2023). Hij heeft International Finance gestudeerd aan het Institut Supérieur de Gestion in Parijs.

Caroline Randall is portfolio manager en heeft 26 jaar ervaring in de beleggingsbranche (per 31/12/2023). Als analist houdt ze zich ook bezig met Europese nutsbedrijven. Ze heeft een MA en BA in Economie van Cambridge.


GERELATEERDE INZICHTEN

Hear from our investment team.

Sign up now to get industry-leading insights and timely articles delivered to your inbox.

By providing your details you are agreeing to receive emails from Capital Group. All emails include an unsubscribe link and you may opt out at any time. For more information, please read the Capital Group Privacy Policy

Resultaten uit het verleden zijn niet indicatief voor de toekomst. De waarde van de beleggingen en de inkomsten daaruit kunnen zowel stijgen als dalen en u kunt uw belegde vermogen geheel of gedeeltelijk verliezen. Deze informatie is niet bedoeld als beleggings-, fiscaal of ander advies, noch als een aansporing tot het kopen of verkopen van effecten.

Verklaringen die worden toegeschreven aan een persoon verwoorden de mening van die persoon op het moment van publicatie en weerspiegelen niet noodzakelijkerwijs de mening van Capital Group of haar dochterondernemingen. Alle informatie is per de aangegeven datum, tenzij anders vermeld. Sommige informatie kan van derden afkomstig zijn en als zodanig kan de betrouwbaarheid van die informatie niet worden gegarandeerd.

Capital Group heeft vermogensbeheer ondergebracht bij drie beleggingsteams. Deze teams nemen onafhankelijk van elkaar beslissingen over beleggingen en stemvolmachten. Onze fixed income specialisten doen voor de hele Capital-organisatie onderzoek naar vastrentende producten en beleggen daarin. Voor aandelen handelen ze echter uitsluitend namens een van de drie equity-beleggingsteams.