ESG
- Wereldwijd neemt het belang van milieu, maatschappij en governance (ESG) verder toe, mede door de toegenomen vraag van klanten en veranderende regelgeving.
- ESG-integratie, de meest gebruikte implementatiestrategie, richt zich op het identificeren van die ESG-risico's en -mogelijkheden die de waarde van een belegging op de langere termijn naar verwachting zullen beïnvloeden.
- ESG-integratie is niet alleen een belangrijk aspect voor het genereren van beleggingsideeën, onderzoek en analyse geworden, maar ondersteunt ook het overleg met emittenten van aandelen en obligaties.
ESG is inmiddels gemeengoed onder vermogensbeheerders. Van de 1.130 beleggers wereldwijd die deelnamen aan onze meest recente ESG Global Study* gaf negentig procent aan dat ESG onderdeel uitmaakt van de beleggingsbenadering. De toenemende vraag van klanten, de wens om een impact te hebben, nieuwe regelgeving en een groter besef van de potentiële financiële gevolgen van ESG-afwegingen werden eerder door respondenten in het onderzoek genoemd als de belangrijkste redenen om ESG te blijven toepassen.
De meest gebruikte methode tot nu toe, gemeten naar het totale AUM, is ESG-integratie, waarbij beleggingsprofessionals hun beleggingsonderzoek proberen te verbeteren door risico's en mogelijkheden op het gebied van milieu, maatschappij en governance te beoordelen die een materiële impact kunnen hebben op de beleggingsresultaten. ESG-integratie wordt algemeen beschouwd als een manier om tot een betere analyse te komen en om de aandacht te richten op ESG-aspecten die van wezenlijk belang zijn voor de beleggingscase.
Integratie is de meest gebruikte ESG-methode onder vermogensbeheerders wereldwijd†
Hoewel ESG-integratie steeds meer wordt toegepast, is er geen eenduidige definitie volgens een internationale standaard, een gemeenschappelijk kader voor verslaglegging of een wettelijk kader.
Zolang er geen wereldwijde standaarden zijn, zullen vermogensbeheerders hier waarschijnlijk een eigen invulling aan geven. Sommige vermogensbeheerders gebruiken ESG-integratie in samenhang met andere ESG-benaderingen, zoals negatieve of positieve screening. De benadering waar vermogensbeheerders voor kiezen, sluit meestal aan bij hun eigen beleggingsvisie en bij de klanten en regio's die zij bedienen.
Focus op het grotere geheel: Waarde op de lange termijn
Een goede ESG-integratie kan meer inzicht geven in individuele bedrijven en andere emittenten omdat er nieuwe informatiebronnen voor beleggingsanalyses worden aangeboord. Daarom wordt dit steeds meer beschouwd als een belangrijke ontwikkeling in het proces voor actief vermogensbeheer. Productinnovatie op het gebied van papier en verpakkingen kan er bijvoorbeeld toe bijdragen dat er tegemoet wordt gekomen aan de zorgen van de consument en de nieuwe regelgeving voor wegwerpplastic. Ook de vraag naar milieubewustere producten biedt interessante “E”-mogelijkheden. Aan de andere kant kan een gebrek aan toezicht in de toeleveringsketen van een internationaal chemieconcern ertoe leiden dat er illegaal arbeidskrachten worden ingezet of dat grondstoffen niet correct worden ingekocht of verwijderd, waardoor het bedrijf een aanzienlijk risico loopt op reputatieschade en mogelijk zelfs kan worden vervolgd, wat een wezenlijk “S”-risico is.
Door belangrijke ESG-kwesties te analyseren, krijgen de beleggingsspecialisten van Capital Group zicht op potentiële mogelijkheden en risicogebieden die door de markt verkeerd worden ingeschat - wat leidt tot gedifferentieerde beleggingsinzichten.
Tegen die achtergrond geven we hier drie manieren waarop ESG-integratie bijdraagt aan een betere beleggingsbenadering:
1. Genereren van nieuwe ideeën voor beleggingen
Het vinden van aantrekkelijke beleggingsmogelijkheden of ondergewaardeerde sectoren is vaak een grote uitdaging. Megatrends, geopolitieke en economische ontwikkelingen, nieuwe wet- en regelgeving en opkomende technologieën en innovaties kunnen allemaal potentiële mogelijkheden of risico's met zich meebrengen voor een bedrijf, emittent of, in sommige gevallen, een hele sector. Een recent voorbeeld van het samenkomen van beleggingsanalyse en ESG-megatrends is van een Japanse multinational. In de eerste onderzoeksfase stelde een van de beleggingsanalisten bij Capital Group vast dat milieubewuste verwarmings- en koelingsproducten goed waren voor 70% van de totale omzet van het bedrijf.
Door de stijgende temperaturen wereldwijd, verstedelijking, bevolkingsgroei en hogere inkomens zal de vraag naar koelsystemen waarschijnlijk toenemen. De International Energy Authority heeft berekend dat de vraag naar ruimtekoeling in 2050 kan verdriedubbelen ten opzichte van 2018, en daarmee lijkt het productaanbod van de onderneming goed ingesteld op dit scenario. Koelsystemen verbruiken wereldwijd echter 10% van de elektriciteit en veroorzaken naar schatting 4% van de jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen,‡ waaruit blijkt hoe belangrijk het is om energiezuinige productoplossingen te ontwikkelen.
Vanaf 2021 verbruikte 99% van de airconditioners die het bedrijf verkocht 30% minder elektriciteit dan een gangbare airconditioner of was de uitstoot van broeikasgassen minimaal 66% lager dan bij gangbare koelmiddelen.
In het onderzoek van de beleggingsanalist wordt benadrukt dat het bedrijf, door de structurele stijging van de vraag naar energiebesparende producten, een groot marktaandeel zou kunnen veroveren op het gebied van verwarming, ventilatie en airconditioning (HVAC). Deze “E”-innovatie is slechts één voorbeeld waarbij ESG-integratie onze beleggingsanalisten heeft geholpen bij het signaleren en beter in kaart brengen van een aantrekkelijke mogelijkheid op de langere termijn.
Megatrends op het gebied van milieu en maatschappij geven mede vorm aan waarde op de lange termijn: Bijvoorbeeld HVAC
2. Beter onderzoek en betere analyse van beleggingen
Het is moeilijk om de langetermijnimpact van een ESG-kwestie op een belegging in te schatten. De manier waarop een bedrijf omgaat met klanten, leveranciers, regelgevende instanties - en met zijn eigen werknemers - kan de resultaten en vooruitzichten beïnvloeden. De analyse van ESG-kwesties ondersteunt het fundamentele onderzoek dat de kern vormt van onze beleggingsbenadering, The Capital SystemTM. Het helpt onze beleggingsspecialisten om hun inzicht in de bedrijven en emittenten waarin we beleggen te verdiepen en te verfijnen.
In onze beleggingskaders worden bijvoorbeeld het beheer van menselijk kapitaal en diversiteit in de raad van bestuur aangemerkt als belangrijke ESG-kwesties voor veel sectoren, en onze ESG-analist voor de gezondheidszorg heeft onlangs potentiële zorgen geïdentificeerd met betrekking tot deze twee gebieden bij een Europees bedrijf voor medische apparatuur. De medewerkerstevredenheid bij het bedrijf, zoals gemeten door alternatieve dataprovider Glassdoor, lag onder het gemiddelde voor de sector - wat een potentieel risico vormt voor het aantrekken en behouden van talent. Daarnaast was er in de raad van bestuur een gebrek aan genderdiversiteit, wat volgens onze analist een materieel risico is vanwege het gebrek aan diversiteit van perspectieven en de mogelijke invloed op de effectiviteit van de raad van bestuur.
Naar aanleiding van deze bevindingen vond er een gesprek plaats tussen onze ESG-analisten, een vermogensbeheerder en leden van het bestuur van het bedrijf. We wilden met name meer inzicht krijgen in de redenen achter de lagere medewerkerstevredenheid en in de plannen voor uitbreiding van de raad van bestuur.
In dit gesprek legde het bedrijf uit dat de afgenomen medewerkerstevredenheid vooral te maken had met de recente herstructurering van het verkoopteam en leidinggevende functies, en met de koersdaling van de aandelen, die gevolgen had voor de waarde van het aandelenbezit van de medewerkers. Onze ESG-analist en portfoliomanager vernamen ook dat het bedrijf in reactie daarop maatregelen had genomen om het personeelsverloop tegen te gaan, zoals het verbeteren van carrièremogelijkheden, het toekennen van aandelen, het herzien van salarissen en het houden van enquêtes om de medewerkerstevredenheid te meten. Met ingang van maart 2023 bestond de raad van bestuur van het bedrijf voor 30% uit vrouwen, waarmee ook de genderdiversiteit was toegenomen.
Door ESG te integreren kreeg ons team meer grip op de invloed van personeelsbeleid en diversiteit in de raad van bestuur op de bedrijfsprestaties. Ook stond het bedrijf open voor de feedback van ons team om meer openheid van zaken te geven over deze onderwerpen, wat bijdraagt aan meer transparantie voor aandeelhouders in de toekomst.
Als de medewerkerstevredenheid afneemt, kan dit leiden tot een groter personeelsverloop: Voorbeeld MedTech
ESG-integratie kan ook leiden tot het bijstellen van de beleggingsstrategie. In het kader van ons eigen monitoringsproces kwam bijvoorbeeld een Zuid-Amerikaanse emittent in beeld voor nader onderzoek. De belangrijkste redenen hiervoor waren de verslechterde governance en sociale scores bij derde partijen, zoals gemeten door respectievelijk de Worldwide Governance Indicators van de Wereldbank en de Human Development Index van de Verenigde Naties. Hieruit bleek dat het land minder effectief was op het gebied van corruptiebestrijding en dat de levensverwachting bij geboorte daalde.
Toen we dit signaal kregen, heeft een van onze beleggingsanalisten voor vastrentende waarden dit verder onderzocht. De maatregelen van deze emittent om corruptie tegen te gaan lieten al jaren steeds meer te wensen over en onze analist constateerde dat als gevolg van de zwakkere beheersmaatregelen het geopolitieke risico verder zou kunnen toenemen. De analist was ook van mening dat het land hierdoor in de toekomst mogelijk problemen zou ondervinden bij het verkrijgen van financiering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) of van andere internationale stellingen (die vaak in laatste instantie geld uitlenen). Daarnaast concludeerde de analist dat de daling van de levensverwachting voornamelijk te maken had met de coronapandemie en dat de publieke sector over onvoldoende financiële middelen beschikte om een opleving van betekenis te ondersteunen.
Daarom had de analist een wat voorzichtigere benadering en was hij van mening dat een beperkte blootstelling aan het land raadzaam was. Volgens hem bood de prijsstelling van obligaties beleggers geen volledige compensatie voor een algehele verslechtering van het kredietrisico van het land, mede door de toegenomen zorgen over de corruptiebestrijding in het land. Het vertalen van ESG-gegevens van derden naar bruikbare inzichten is een andere manier waarop ESG-integratie waarde kan toevoegen.
3. Meer betrokkenheid bij emittenten
Het in gesprek gaan met bedrijven en emittenten is een cruciaal aspect om inzicht te krijgen in managementteams en hun strategieën en om beleggingsrisico's in te schatten. Het gesprek over materiële ESG-gerelateerde risico's en mogelijkheden kan van alles inhouden - van medewerkerstevredenheid (zoals eerder genoemd) tot de nuances van risico's op het gebied van milieuwetgeving. Een beter begrip van deze kwesties helpt onze beleggingsspecialisten om weloverwogen beslissingen te nemen en kan in de toekomst bijdragen aan betere informatieverstrekking over deze onderwerpen.
In sommige sectoren komen bepaalde onderwerpen vaker voor dan in andere, zoals de beloning van bestuurders in de informatietechnologie en andere snelgroeiende sectoren van de economie.
Onlangs had een van onze beleggingsanalisten zijn twijfels over het beloningsbeleid bij een Amerikaans bedrijf dat software en diensten levert op het gebied van human resources. Gedurende een langere periode bespraken de analisten het beloningsbeleid van het bedrijf en de wijze waarop dit beter zou kunnen worden afgestemd op de belangen van de aandeelhouders.
Met name de zogeheten evergreen-bepalingen, die het mogelijk maken om de aandelen die beschikbaar zijn voor uitgifte in een aandelenplan elk jaar automatisch te verhogen zonder dat hiervoor goedkeuring van de aandeelhouders nodig is, waren een punt van zorg. Op grond van de evergreen-bepaling van het bedrijf kon de aandelenreserve elk jaar met maximaal 3% van de uitstaande aandelen worden verhoogd gedurende de 10-jarige looptijd van het aandelenplan. Dit bracht een duidelijk verwateringsrisico met zich mee, omdat de waarde van de aandelen voor langetermijnbeleggers zou kunnen dalen.
Na verder onderzoek en analyse had onze beleggingsanalist een overleg met het bedrijf over de gangbare praktijk in de sector met betrekking tot incentiveprogramma's en om het verwateringsrisico te bespreken dat de evergreen-bepaling met zich meebracht voor langetermijnbeleggers.
De raad van bestuur keurde vervolgens een aanpassing van het aandelenoptieplan goed waarbij de evergreen-bepaling werd geschrapt. Bovendien houdt het bedrijf er nu rekening mee dat het in de sector gebruikelijk is om de specifieke toewijzing van aandelen in het aandelenpan periodiek voor te leggen aan de algemene vergadering van aandeelhouders. Op deze manier kunnen aandeelhouders zich altijd uitspreken over een potentieel verwateringsrisico. Het eerste onderzoek naar en de analyse van dit “G”-thema diende als basis voor de gesprekken van onze beleggingsanalist met het bedrijf en vormde de aanzet tot constructieve gesprekken over een betere afstemming op de belangen van de aandeelhouders.
Kortom: ESG-integratie kan een goede aanvulling zijn op traditionele financiële analyses
Zoals uit deze voorbeelden blijkt, draagt ESG-integratie er volgens ons toe bij om naast de traditionele financiële analyse ook zaken aan het licht te brengen die van belang zijn voor de beleggingsvooruitzichten op de lange termijn.
Ook bij ESG-integratie gaat het om het opnemen van relevante gegevens en inzichten die helpen bij het beoordelen en waarderen van beleggingen en het nemen van beslissingen. Elk afzonderlijk element in een beleggingsproces heeft op zichzelf maar een beperkte waarde. In combinatie kan ESG-integratie echter een aanvulling vormen op traditionele financiële analyse en de “puzzel” van beleggen compleet maken.
Bekijk de nieuwste onderzoeken en inzichten in onze bibliotheek met ESG-perspectieven.
Uw toegangspoort bij Capital Group tot alles over ESG
*Global ESG Study 2023 van Capital Group onder 1.130 beleggingsprofessionals in 25 landen, uitgevoerd van maart tot mei 2023.
†Indelingen in categorieën gebaseerd op Broadridge Global Market Intelligence Responsible Investing Categorieën, hieronder verkorte definities. Voor volledige definities kunt u contact opnemen met Broadridge Global Market Intelligence.
ESG-integratie: strategieën die ESG systematisch integreren in het besluitvormingsproces voor beleggingen en/of proactieve stem-/inspraakstrategieën volgen.
Positieve screening: strategieën die bedrijven met de beste ESG-score voor een bepaalde sector uitkiezen en een weging toekennen aan bedrijven met betere ESG-scores (tilts).
Negatieve screening (uitsluitingen): strategieën die uitsluitingen toepassen op de portefeuille bovenop de standaardscreening op controversiële wapens, uitsluiting van bepaalde sectoren, bedrijven of praktijken op basis van ESG-criteria, of een op normen gebaseerde screeningbenadering.
Duurzaam beleggen: omvat een verscheidenheid aan strategieën met een thematische focus, waaronder fondsen met één thema en met meerdere thema's, en strategieën die zich expliciet richten op een lage CO2-voetafdruk.
Impact investing: strategieën die expliciet gericht zijn op het genereren van een positieve impact op duurzame ontwikkelingen naast financieel rendement en die ook strategieën voor groene en maatschappelijke obligaties omvatten. Dit geldt voornamelijk voor private equity en andere niet-liquide producten.
Niet nader gedefinieerd: andere ESG-gerelateerde strategieën die niet nader gedefinieerd zijn.
‡Jason Woods, Nelson James, Eric Kozubal, Eric Bonnema, Kristin Brief, Liz Voeller, Jessy Rivest. “Humidity’s impact on greenhouse gas emissions from air conditioning.” Joule, jaargang 6, nummer 4, 2022.