ESG
Bedrijven monitoren aan de hand van ESG-gegevens van derden
Bij Capital Group gebruiken we gegevens van derden alleen voor het monitoren van (potentiële) beleggingen. Bedrijfsparticipaties* worden getoetst op basis van externe ESG-gegevens om potentiële ESG-risico's te identificeren. Vervolgens doen we een beroep op onze beleggingsspecialisten met hun diepgaande kennis van en inzicht in de emittent om de relevantie voor de beleggingscase te bepalen.
 
BELANGRIJKSTE CONCLUSIES
 
  • Externe gegevens voegen een element van objectiviteit toe aan het beleggingsproces.
  • Ons eigen diepgaande onderzoek is essentieel voor het analyseren van de wijze waarop emittenten potentiële ESG-risico's aanpakken.
  • Het is belangrijk dat we verder kijken dan afzonderlijke gebeurtenissen en in ons monitoringsproces rekening houden met structurele problemen.

Bij Capital Group vinden we het belangrijk om materiële kwesties op het gebied van milieu, maatschappij en governance (ESG) te analyseren en op te nemen in ons onderzoek, omdat dit ons inzicht vergroot in de risico's en mogelijkheden voor beleggers op de lange termijn.  In onze beleggingsbenadering, The Capital SystemTM, integreren we ESG door middel van drie onderling samenhangende elementen die gericht zijn op het versterken van ons bottom-up beleggingsonderzoek en -analyse: Onderzoeks-& beleggingskaders, monitoringsproces, betrokkenheid & stemmen bij volmaccht.


Deze afbeelding geeft een gedetailleerd overzicht van het drieledige ESG-proces van Capital Group. Het integreren van ESG-thema's versterkt onze beleggingsbenadering, The Capital System. Onderzoek en kaders voor beleggingen gaan uit van materiële ESG-overwegingen in meer dan 30 sectoren. Het monitoringsproces maakt gebruik van externe gegevens om een subset van beleggingen in bepaalde beleggingscategorieën te markeren voor nader onderzoek en evaluatie. Dit houdt in dat we in gesprek gaan met emittenten over materiële ESG-risico's en -mogelijkheden en dat we stemmen bij volmacht in het belang van onze klanten. Per 31 december 2022, monitoring heeft zowel betrekking op particpaties in bedrijven als op overheden.

Bron: Capital Group

* Per 31 december 2023. Monitoring heeft zowel betrekking op particpaties in bedrijven als op overheden.

Het monitoringselement van ons beleggingsproces is gericht op het beoordelen van bedrijven aan de hand van internationale normen en ESG-scores van derden, voor zover deze beschikbaar zijn, om potentiële ESG-risico's te identificeren die nader onderzoek vergen. Vervolgens doen we een beroep op onze beleggingsspecialisten met hun diepgaande kennis van en inzicht in de emittent om de relevantie voor de beleggingscase te bepalen. Wij nemen beleggingsbeslissingen op basis van een langetermijnvisie, betrokkenheid en analyse - nooit alleen op basis van de resultaten van het monitoringsproces.


Door externe gegevens in ons monitoringsproces op te nemen, voorkomen we confirmation bias en zorgen we voor objectiviteit in ons ESG-integratieproces.


Onze monitoringscriteria en beoordelingsprocedure


Capital Group gebruikt verschillende criteria bij het monitoren van emittenten van aandelen en bedrijfsobligaties aan de hand van gegevens van derden. We hanteren een andere methode voor staatsobligaties, waar we in latere publicaties nader op in zullen gaan.


Emittenten worden beoordeeld op basis van de mate waarin ze zich houden aan de normen van het Global Compact van de Verenigde Naties en de richtlijnen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). We kijken ook naar de algemene ESG-scores van MSCI en Sustainalytics en naar de score van een emittent op de MSCI-governance-indicator. Elke emittent die een onvoldoende scoort krijgt in ons systeem een zogenaamde rode vlag, waarna we de kwestie verder onderzoeken.


Onze huidige criteria staan in de onderstaande tabel.

Gedurende het hele jaar monitoren we periodiek onze bedrijfsparticipaties zodat veranderingen in scores van externe gegevensleveranciers direct worden gesignaleerd.


THIRD-PARTY ESG DATA SOURCE

SCORING RANGE

CAPITAL GROUP FLAG THRESHOLD

MEASURES

MSCI UN Global Compact

Pass, Fail or Watchlist

    Fail

Violations of global norms (human rights, labor rights, environment, bribery/corruption)

MSCI ESG absolute score

Scale of 0–10

    <3

Performance on material ESG issues relative to MSCI universe

MSCI ESG adjusted score

Scale of 0–10

    <1

Performance on material ESG issues relative to industry peers

MSCI governance score

Scale of 0–10

    <3

Variety of traditional governance factors; flags align with Capital Group's proxy guidelines 

ISS OECD Guidelines

Amber, Green, Red

    Red

Violations of global norms, in addition to consumer interests, science and technology, competition and taxation

 
Note: A separate process is employed for monitoring of sovereigns.
Source: Capital Group, MSCI, Institutional Shareholder Services Inc. (ISS). Latest as of February 2024.



Om de effectiviteit van het proces en de relevantie van onze gegevensbronnen te waarborgen, toetsen we onze monitoringscriteria regelmatig.


Ons monitoringsproces signaleert eerder specifieke gebeurtenissen dan structurele risicogebieden.


Begin 2023 hebben onze ESG-specialisten zo'n 200 monitoringsrapportages doorgenomen op basis van vragenlijsten die sinds 2021 door analisten en portfoliomanagers waren ingevuld. Wij vroegen onze respondenten of de kwesties die naar voren kwamen van invloed waren op hun beleggingsstrategie. We hebben ook gekeken naar de bedrijven die door ons systeem waren uitgelicht om een beter inzicht te krijgen in trends binnen verschillende sectoren.


.Uit ons onderzoek bleek dat structureel ondermaats presteren (bijvoorbeeld slecht personeelsbeheer, terugvorderingen en malusclausules) en wanpraktijken (schending van mensenrechten, omkoopschandalen, belangenverstrengeling, enz.) wel als 'rode vlag' werden gesignaleerd door externe systemen, maar dat dit veel minder het geval was bij andere ESG-risico-indicatoren, zoals systeemrisico en stabiliteit, concurrentie, ontslag van bestuur en 'poison pills' in verband met een dreigende vijandige overname. In veel gevallen ontdekten we dat de emittent in kwestie wel adequate stappen ondernam om de bron van het probleem te verhelpen, maar dat dit niet tot uiting kwam in de externe score. Dit onderstreept het belang van een ESG-proces dat naast monitoring ook onderzoek en betrokkenheid omvat. Wanneer we van mening waren dat de opgeworpen kwesties van belang waren voor de beleggingscase, gingen we hierover meestal in gesprek met de emittent.


Hoe maken wij de resultaten van ons monitoringsproces bekend?


Fondsen en rekeningen die voornamelijk uit aandelen, bedrijfsobligaties of staatsobligaties bestaan, vallen onder ons monitoringsproces. We zijn ons ervan bewust dat ESG-transparantie belangrijk is; klanten willen zien hoe het proces in de praktijk werkt. Daarom maken we op fondsniveau de uitkomsten van ons bedrijfsmonitoringsproces bekend - waar gegevens beschikbaar zijn - en maken we bekend welke participaties naar voren zijn gekomen voor nader onderzoek.


A view of an example equity portfolio

As of March 31, 2024,ǁ eight holdings in NPF's portfolio, or about 3%, were flagged in the ESG monitoring process. These holdings are monitored by analysts and subject to a heightened level of research and potential engagement.

Deze donutgrafiek toont, van de holdings in de voorbeeld aandelenportefeuille, het percentage dat werd gemarkeerd (''flagged'') tijdens het ESG-monitoringsproces en waarvoor vervolgens meer onderzoek en actie nodig was. 97% van de participaties werd 'niet-gemarkeerd' (''non-flagged'') en 3% van de participaties werd gemarkeerd.

Uitsluitend voor illustratieve doeleinden.

Omdat er steeds meer ratings van derden worden gebruikt in de markt, kan het nuttig zijn om te begrijpen wat deze “marktvisie” op een bedrijf inhoudt en waarom onze visie kan afwijken. Veel van onze klanten maken gebruik van ESG-instrumenten van derden, zoals die van MSC die de holdings in portefeuilles een score geven, en we streven naar transparantie en openbaarmaking van onze monitoringsbenadering en -resultaten.


Monitoring versterkt de andere elementen in het proces


Ons ESG-integratieproces vloeit voort uit de relevantie van beleggingen en sluit aan bij onze beleggingsbenadering, The Capital System. Monitoring speelt hierin een belangrijke rol. We streven naar een continue verbetering van alle aspecten van ons proces, en monitoring vormt daarop geen uitzondering. We evalueren ons monitoringsproces van bedrijven regelmatig om ervoor te zorgen dat het nog steeds aan onze doelstellingen voldoet en om belangrijke kwesties voor nader onderzoek te markeren. Aangezien de ESG-gegevens in de loop van de tijd steeds beter worden, kunnen wij ons proces blijven verbeteren.


Uw toegangspoort bij Capital Group tot alles over ESG

Explore the latest research and insights in our ESG perspectives library



Learn more about
ESG

* Bepaalde participaties worden momenteel niet gemonitord door derden.
 

Bedrijfsparticipaties worden gemonitord voor zover de gegevens beschikbaar worden gesteld door andere leveranciers.

 

ǁ Gegevens per 31 maart 2024. UNGC staat voor United Nations Global Compact. OESO staat voor Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling. Met ingang van februari 2024 is onze monitoringsmethode voor bedrijven geactualiseerd. We gebruiken nu twee gegevensleveranciers (MSCI en Institutional Shareholder Services Inc (ISSI)) en vijf verschillende indicatoren om holdings te volgen en te markeren. Deze indicatoren laten zien welke ESG-prestaties significant lager zijn dan die van branchegenoten en of er mogelijk sprake is van schending van internationale normen zoals vastgelegd in de UNGC- en OESO-richtlijnen. Dit kan invloed hebben op het aantal gemarkeerde participaties per fonds.
 

Donutgrafiek: Geeft alle participaties van de portefeuille weer op emittentniveau. Het monitoringsproces heeft betrekking op 99,6% van de participaties in de portefeuille, die 100,0% van de activa van de portefeuille vertegenwoordigen, met uitzondering van cash en andere liquide middelen. “Overige” participaties zijn participaties waarvoor geen externe gegevens beschikbaar zijn of die momenteel niet binnen het monitoringsproces vallen. De gegevens die worden gebruikt in het monitoringsproces zijn momenteel alleen van toepassing op aandelen en bedrijfs- en staatsobligaties. Door afronding kan het totaal van de percentages niet op 100 uitkomen.

Resultaten uit het verleden zijn niet indicatief voor de toekomst. De waarde van de beleggingen en de inkomsten daaruit kunnen zowel stijgen als dalen en u kunt uw belegde vermogen geheel of gedeeltelijk verliezen. Deze informatie is niet bedoeld als beleggings-, fiscaal of ander advies, noch als een aansporing tot het kopen of verkopen van effecten.

Verklaringen die worden toegeschreven aan een persoon verwoorden de mening van die persoon op het moment van publicatie en weerspiegelen niet noodzakelijkerwijs de mening van Capital Group of haar dochterondernemingen. Alle informatie is per de aangegeven datum, tenzij anders vermeld. Sommige informatie kan van derden afkomstig zijn en als zodanig kan de betrouwbaarheid van die informatie niet worden gegarandeerd.

Capital Group heeft vermogensbeheer ondergebracht bij drie beleggingsteams. Deze teams nemen onafhankelijk van elkaar beslissingen over beleggingen en stemvolmachten. Onze fixed income specialisten doen voor de hele Capital-organisatie onderzoek naar vastrentende producten en beleggen daarin. Voor aandelen handelen ze echter uitsluitend namens een van de drie equity-beleggingsteams.