Capital IdeasTM

Beleggingsinzichten van Capital Group

Categories
Vastrentende beleggingen
Een eerste reactie: De impact van de Amerikaanse verkiezingsuitslag op opkomende markten
Kirstie Spence
Portefeuillebeheerder

Portfoliomanager Kirstie Spence bespreekt wat we kunnen verwachten nu Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen heeft gewonnen. Ze analyseert de impact op opkomende markten en gaat met name in op expansief fiscaal beleid en de mogelijke gevolgen van protectionisme/invoertarieven.


De gevolgen van tarieven zijn over het algemeen complex en hangen samen met de wijze en datum van invoering en hoe lang de maatregelen van kracht blijven. Als de vraag naar geïmporteerde goederen elastisch is, zullen deze door tarieven duurder worden en zal de vraag ernaar afnemen. Hierdoor zal ook de vraag naar vreemde valuta's afnemen en worden die munten waarschijnlijk zwakker.


Handelspartners die wisselkoersen in eigen hand hebben, kunnen hun munt verder laten devalueren om de effecten van tarieven tegen te gaan. Op de langere termijn wordt de vraag meestal elastischer omdat consumenten meer tijd hebben om alternatieve producten te vinden en ook om hun eigen gewoonten aan te passen.


Een expansief begrotingsbeleid kan ervoor zorgen dat de groeivooruitzichten in de VS verbeteren en dat er meer kapitaal naar de VS stroomt, waardoor de dollar een positieve impuls krijgt. Op de langere termijn zijn er wel vragen over hoe de Amerikaanse schuld/bbp-ratio en de budgettaire expansie de markten zullen beïnvloeden, en dat zal een impact hebben op de renteniveaus in de VS en op de curve.


Als het economisch beleid grilliger en minder voorspelbaar wordt, zal dit waarschijnlijk averechts werken op de dollar en daarmee op valuta's van opkomende markten (EM), waarbij een hogere volatiliteit waarschijnlijk is. Trump lijkt met zijn openlijke voorkeur voor een zwakkere dollar een pleitbezorger te zijn voor sterkere EM-valuta's. Hij heeft eerder al aangegeven dat de VS een groot valutaprobleem heeft en dat de sterke dollar het Amerikaanse concurrentievermogen schaadt.


Hoewel het verhaal er misschien niet al te rooskleurig uitziet voor EM-valuta's, zijn er genoeg redenen om te blijven geloven in de bredere beleggingscategorie 'schuldpapier van opkomende markten'. Een snel en duidelijk verhaal is vrijwel altijd een goede zaak, welke kant het ook opgaat. Aangezien bedrijven en beleggers dit jaar in aanloop naar de verkiezingen in onzekerheid hebben verkeerd over de politieke koers, geeft de verkiezingsuitslag hier nu meer duidelijkheid over, waardoor de volatiliteit wat zal afnemen. De politieke realiteit is misschien ook niet zo in beton gegoten als tijdens de campagne werd gesuggereerd. Tijdens de eerste termijn van Trump in 2016 lag de nadruk aanvankelijk op fiscaal beleid en niet zozeer op handelsbeleid. Als dit nu weer het geval is, kunnen we een sterkere Amerikaanse groei verwachten die voortvloeit uit een expansief begrotingsbeleid, wat weer positief is voor de EM.


Opkomende markten hebben zich sinds 2016, toen Trump voor het eerst president werd, ook verder ontwikkeld en zijn nu veel meer veerkrachtig en zelfvoorzienend. Ze staan er ook fundamenteel beter voor en hebben ruimte om de rente te verlagen en groei te ondersteunen als dat nodig is. Met name China zou wel eens meer fiscale stimuleringsmaatregelen kunnen doorvoeren, waarmee de negatieve gevolgen van hogere tarieven deels worden gecompenseerd.


De waarderingen in regionale markten zijn nog steeds redelijk aantrekkelijk omdat centrale banken zich terughoudend opstellen vanwege prijsdruk in eigen land en internationale onzekerheden. Dit betekent dat veel landen, vooral in regio's als Latijns-Amerika, ruimte hebben om het beleid te versoepelen om de groei te ondersteunen als dat nodig is mits de inflatie onder controle is. Ze zijn ook veel minder dan vroeger afhankelijk van financiering in US dollars en zullen daarom veerkrachtiger zijn.



Kirstie Spence is portefeuillebeheerder voor vastrentende beleggingen bij Capital Group. Haar ervaring in de beleggingsbranche heeft ze bij Capital Group opgedaan, waar ze al 25 jaar werkzaam is. Ze heeft een MA in Duits en International Relations van de University of St. Andrews in Schotland, waar ze cum laude is afgestudeerd. De standplaats van Kirstie is Londen.


GERELATEERDE INZICHTEN

Hear from our investment team.

Sign up now to get industry-leading insights and timely articles delivered to your inbox.

By providing your details you are agreeing to receive emails from Capital Group. All emails include an unsubscribe link and you may opt out at any time. For more information, please read the Capital Group Privacy Policy

Resultaten uit het verleden zijn niet indicatief voor de toekomst. De waarde van de beleggingen en de inkomsten daaruit kunnen zowel stijgen als dalen en u kunt uw belegde vermogen geheel of gedeeltelijk verliezen. Deze informatie is niet bedoeld als beleggings-, fiscaal of ander advies, noch als een aansporing tot het kopen of verkopen van effecten.

Verklaringen die worden toegeschreven aan een persoon verwoorden de mening van die persoon op het moment van publicatie en weerspiegelen niet noodzakelijkerwijs de mening van Capital Group of haar dochterondernemingen. Alle informatie is per de aangegeven datum, tenzij anders vermeld. Sommige informatie kan van derden afkomstig zijn en als zodanig kan de betrouwbaarheid van die informatie niet worden gegarandeerd.

Capital Group heeft vermogensbeheer ondergebracht bij drie beleggingsteams. Deze teams nemen onafhankelijk van elkaar beslissingen over beleggingen en stemvolmachten. Onze fixed income specialisten doen voor de hele Capital-organisatie onderzoek naar vastrentende producten en beleggen daarin. Voor aandelen handelen ze echter uitsluitend namens een van de drie equity-beleggingsteams.