Belangrijke informatie

Deze website is uitsluitend bedoeld voor financiële tussenpersonen in België.

Als u een individuele belegger bent, klik dan hier, als u een institutionele belegger bent, klik dan hier. Als u informatie zoekt voor een andere locatie, klik dan hier.

Door te klikken, verklaart u dat u de informatie over wet- en regelgeving volledig hebt begrepen en hiermee instemt.

Capital IdeasTM

Beleggingsinzichten van Capital Group

Categories
Marktvolatiliteit
Vijf visies op instortende markten
Jared Franz
Econoom
Gerald Du Manoir
Equity Portfolio Manager
Chris Buchbinder
Equity Portfolio Manager
John Queen
Fixed Income Portfolio Manager
Steve Watson
Equity Portfolio Manager

Doordat de wereldwijde aandelenmarkten in de eerste paar dagen van augustus onder zware verkoopdruk kwamen, is het sentiment onder beleggers snel omgeslagen van uitgelaten naar angstig. Op het moment van schrijven heeft de combinatie van ongerustheid over afzwakkende economische groei in de VS, hoge rentetarieven en de waarderingsniveaus binnen de technologiesector gezorgd voor een ondermijning van het vertrouwen in een markt waarbinnen de koersniveaus waren gebaseerd op perfectie.


Op dergelijke momenten van marktstress is het belangrijk om een stapje terug te nemen, de fundamentele omstandigheden te beoordelen en te bepalen of de huidige volatiliteit misschien een overreactie is of een correctie die te verwachten was na een lange periode van hoge rendementen.


Hier volgen vijf visies van beleggingsprofessionals van Capital Group die hun oordeel geven over de nieuwste, snelveranderende marktontwikkelingen.


Macrobeeld blijft positief


Jared Franz, econoom VS


We zitten in de zomerperiode, waarin de marktliquiditeit gering is. Hierdoor schieten markten over het algemeen door in reactie op positief en negatief nieuws. Dat gaat in de komende paar weken waarschijnlijk niet anders worden, dus ik ga ervan uit dat we nog meer volatiliteit voor de boeg hebben.


In de economische cijfers zie ik niets dat wijst op een sterke neergang of een verandering in de fundamentele economische situatie in de VS. Wat ik vooral zie is een inzinking van het tempo van de economische bedrijvigheid, maar niet per se een inkrimping.


Een afzwakkende economie gaat over het algemeen samen met een verzwakking van de arbeidsmarkt en de loonontwikkeling, waardoor vervolgens het consumptietempo vertraagt. Desalniettemin zal als de economische cijfers over het geheel genomen blijven verzwakken en de Amerikaanse werkloosheid oploopt tot boven 4,5% tot 5,0%, volgens mij de basis gelegd worden voor meer renteverlagingen door de Amerikaanse Federal Reserve dan de markt nu verdisconteerd heeft. Een andere belangrijke verandering en een verschil ten opzichte van drie tot zes maanden geleden is het tempo van de economische bedrijvigheid in Europa en China, dat de laatste tijd veel lager ligt.


Wereldwijde aandelenmarkten hebben tot nu toe een sterke performance laten zien

De lijngrafiek vergelijkt de forward koers-winstverhoudingen (P/E) voor de S&P 500 IT-sector voor twee tijdvakken: de 24 maanden tot 29 februari 2000, net voor het uiteenspatten van de dotcomzeepbel, en de 24 maanden tot 30 juni 2024. De x-as geeft de 24 maanden voor het einde van elke periode weer. De verticale as toont de forward koers-winstverhouding die tussen de 10 en 70 keer de winst ligt. De lijn die de koers-winstverhouding voor de periode van de dotcomzeepbel weergeeft, begint bij 26,7 keer de winst en bereikt een piek van 64,4 keer de winst enkele dagen voor het einde van de periode. De lijn die de koers-winstverhouding voor de afgelopen periode weergeeft, begint bij 20,0 keer de winst en bereikt ongeveer vijf maanden voor het einde van de periode een piek van 34,1 keer de winst, schommelt dan en sluit af op 33,0 keer de winst.

Resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor toekomstige resultaten.
Bronnen: MSCI, RIMES, Standard & Poor's. Rendementen betreffen het cumulatieve totaalrendement voor de S&P 500 Index, MSCI Europe en MSCI Japan van 1 january 2023 tot en met 5 augustus 2024. Cijfers voor 5 augustus zijn gebaseerd op intraday-waardes.

Ondanks de lichte vertraging van de economie, zijn de Amerikaanse bedrijfswinsten solide gebleven. Over het geheel genomen zijn de koersniveaus op de aandelenmarkten nog steeds redelijk, met een S&P500 index op een stand van 20,8 keer de winst op een termijn van 12 maanden en zelfs voor de Magnificent Seven (excl. Tesla) een koers-winsverhouding van 27,8 per 2 augustus. En hoewel de verkoopgolf in ieder geval voor een deel is veroorzaakt door ongerustheid dat de Fed de rente misschien te laat verlaagt, is het een feit dat we aan het begin staan van een verruimingscyclus met zowel een nominale als een reële rente die niet uitzonderlijk hoog is vanuit historisch perspectief.


Al met al voelt dit meer als een korte periode van ernstige turbulentie dan als een regelrechte contractie.


Aandelenmarkten waren klaar voor een daling


Gerald Du Manior, portfoliomanager aandelen


Wij hebben een periode van hyperconcentratie gezien waarin de markt aangaf dat slechts enkele ondernemingen een hogere waarderingsverhouding verdienden. Beleggers richtten zich sterk op thema's. Ik verwacht dat de markt de komende tijd meer gaat kijken naar de fundamentele omstandigheden bij ondernemingen, ongeacht het thema, of dat nou kunstmatige intelligentie (AI) of geneesmiddelen voor gewichtsverlies of waarde of groei betreft.


In de afgelopen paar jaar zijn de waarderingen van een aantal solide ondernemingen afgenomen, doordat de aandacht van de markt vooral uitging naar technologie en AI. Veel van deze ondernemingen zijn de afgelopen tijd relatief goed op peil gebleven. Volgens mij vertelt deze correctie ons dat het de komende tijd essentieel is om ons te richten op de fundamentele omstandigheden bij ondernemingen. Een evenwichtige en gediversificeerde aanpak wordt essentieel. En uiteindelijk zullen de fundamentele omstandigheden weer bepalend gaan worden.


AI aan de vooravond van een periode van desillusie


Chris Buchbinder, portfoliomanager aandelen


Een correctie voor AI-gerelateerde aandelen viel te verwachten. Er bestond heel veel enthousiasme omtrent AI, zoals ook het geval was met betrekking tot het internet in 2000. Ik denk dat AI absoluut een echt ding is en het leven van ons allemaal in de komende vijf tot tien jaar dramatisch zal veranderen. Maar ik denk ook dat we aan het begin staan van een periode van desillusie. Bij elke groeitrend is er een periode waarin de fundamentele ontwikkeling kan vertragen en hoewel die op lange termijn misschien fantastisch zal blijken, kunnen zich binnen de markt extreme reacties voordoen.


Want hoewel de recente verkoopgolf snel en krachtig is geweest, is deze het heftigst geweest voor de zogenaamde momentumaandelen, dat wil zeggen aandelen waarvan de koers zich al enige tijd in één richting ontwikkelde. Veel ondernemingen die dividend uitkeren en kwaliteitsondernemingen, of ondernemingen met een zichtbare positieve kasstroom op korte termijn, zijn relatief goed op peil gebleven.


Momentumaandelen werden het hardst getroffen door de verkoopgolf.

De lijngrafiek vergelijkt de forward koers-winstverhoudingen (P/E) voor de S&P 500 IT-sector voor twee tijdvakken: de 24 maanden tot 29 februari 2000, net voor het uiteenspatten van de dotcomzeepbel, en de 24 maanden tot 30 juni 2024. De x-as geeft de 24 maanden voor het einde van elke periode weer. De verticale as toont de forward koers-winstverhouding die tussen de 10 en 70 keer de winst ligt. De lijn die de koers-winstverhouding voor de periode van de dotcomzeepbel weergeeft, begint bij 26,7 keer de winst en bereikt een piek van 64,4 keer de winst enkele dagen voor het einde van de periode. De lijn die de koers-winstverhouding voor de afgelopen periode weergeeft, begint bij 20,0 keer de winst en bereikt ongeveer vijf maanden voor het einde van de periode een piek van 34,1 keer de winst, schommelt dan en sluit af op 33,0 keer de winst.

Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor toekomstige resultaten
Bron: MSCI. Factorindices maken deel uit van de MSCI USA Index. Getoonde rendementen betreffen het totaalrendement van 1 januari 2024 tot en met 2 augustus 2024.

Obligaties houden stand terwijl aandelenmarkten onderuit gaan


John Smet, gepensioneerd portfoliomanager vastrentende producten


De rentemarkten zorgden voor enig respijt tijdens deze brede neergang van de aandelenmarkten, doordat Amerikaanse overheidsleningen sterk aantrokken in reactie op de banencijfers van vrijdag 2 augustus. Beleggers die een veilig heenkomen zochten in verband met de toegenomen angst voor een recessie, zetten het rendement op Amerikaanse overheidsleningen vorige week sterk onder druk, terwijl de aandelenkoersen daalden en credit spreads toenamen. Obligatiesrendementen ontwikkelen zich tegengesteld aan de koersen.


Deze marktbewegingen volgen op de publicatie van zwakker dan verwachte arbeidsmarktcijfers op vrijdag 2 Augustus, waaruit een zwakkere banengroei en een stijging van de werkloosheid van 4,1% in juni naar 4,3% naar voren kwamen. Dit laatste maakte de regel van Sahm actueel. Volgens deze regel heeft een dergelijke stijging van de werkloosheid vanuit een trog zich nog nooit voorgedaan zonder een recessie. Vorige week hield de Fed de rente voor de achtste keer op rij onveranderd op een bandbreedte van 5,25% tot 5,5%. Fed-voorzitter Jerome Powell gaf aan dat de rente mogelijk al in september wordt verlaagd, maar de marken vragen zich af of een standaardverlaging van 25 basispunten niet te weinig en te laat is.


Met een lager uitgangsrendement over de hele curve, hebben obligaties kunnen doen wat ze horen te doen wanneer aandelen onder verkoopdruk komen. De negatieve correlatie tussen obligaties en aandelen herinnert ons aan het belang van spreiding en de rol van vastrentende waarden in portefeuilles van beleggers.


De arbeidsmarktcijfers van vorige week vrijdag gaven opnieuw blijk van een matiging en geven mogelijk aan dat we op weg zijn naar echte zwakte en een recessie, maar het is nog niet duidelijk of dat inderdaad het geval is. Gezien de heftige uitslagen die we sinds het begin van dit jaar hebben gezien door individuele economische cijfers die bekend werden gemaakt en de door de markt verwachte renteverlagingen, is het volgens ons verstandig om vooruit te blijven kijken en ons te blijven richten op het grotere beeld wanneer we het juiste moment proberen te kiezen voor het aanpassen van posities.


Japan gaf de eerste aanzet tot een mondiale verkoopgolf


Steve Watson, portfoliomanager aandelen


Een opwaartse uitschieter van de waarde van de Japanse yen draagt mogelijk ook bij aan de marktvolatiliteit in de VS. Vorige week verraste de Japanse centrale bank de markten door de benchmarkrente met 15 basispunten te verhogen naar 0,25%, het hoogste niveau sinds de wereldwijde financiële crisis, en kondigde de centrale bank een plan aan voor het terugschroeven van het kwantitatieve verruimingsprogramma. Hierdoor steeg de yen sterk in waarde ten opzichte van de Amerikaanse dollar


De gevolgen hiervan werden gevoeld door de Japanse aandelenmarkten, die sterk daalden, en dit filtert mogelijk door naar de VS. De yen is de voorkeursvaluta geweest voor veel beleggers die zogenaamde carry trades uitvoeren, waarbij ze lenen in een valuta met een lage rente en dit geld beleggen in valuta’s of andere vermogenstitels met een hogere rente of hoger rendement. Alg gevolg van de dramatische opvering van de yen, gaan beleggers in deze trades mogelijk over tot verkoop van andere vermogenstitels, waaronder Amerikaanse aandelen, om de liquiditeit te vinden die ze nodig hebben om hun verliezen te dekken en capital calls kunnen financieren. De omvang van een dergelijk effect is echter moeilijk te kwantificeren.


Volgens sommigen heeft de recente kracht van de Japanse yen ervoor gezorgd dat beleggers in Japan uit de Magnificent Seven zijn gestapt, wat de daling van de Amerikaanse markt in gang heeft gezet. Misschien. Maar wat volgens mij waarschijnlijker is, is dat in de VS genoteerde groeiaandelen simpelweg te duur zijn geworden en nu wat tijd nodig hebben voor een correctie.


Intussen hebben Japanse aandelen in het afgelopen jaar een rally doorgemaakt, doordat beleggers uitgingen van een verbetering van de fundamentele omstandigheden. Toezichthouders hebben steeds meer druk uitgeoefend op ondernemingen om de algehele financiële gezondheid te verbeteren, waardoor veel ondernemingen niet-kernactiviteiten hebben afgestoten. Gegeven deze omstandigheden, zijn sommige beleggers bang dat de Japanse centrale bank misschien te snel is overgegaan tot verkrapping van het beleid.



Jared Franz is econoom en heeft 18 jaar ervaring in de beleggingsbranche (per 31/12/2023). Hij heeft een PhD in Economics van de University of Illinois in Chicago in Economics en een bachelor in Mathematics van Northwestern University.

Gerald Du Manoir is equity portfolio manager en heeft 34 jaar ervaring in de beleggingsbranche (per 31/12/2023). Hij heeft International Finance gestudeerd aan het Institut Supérieur de Gestion in Parijs.

Chris Buchbinder is equity portfolio manager en heeft 28 jaar ervaring in de beleggingsbranche (per 31/12/2023). Hij heeft een bachelor in Economics & International Relations van Brown University.

John Queen is fixed income portfolio manager en is al 34 jaar werkzaam in de branche (per 31/12/2023). Hij heeft een bachelor in Industrial Management van Purdue University.

Steven Watson is equity portfolio manager bij Capital Group en heeft 33 jaar ervaring in de beleggingsbranche. Aan het begin van zijn loopbaan bij Capital hield hij zich als aandelenanalist bezig met vastgoed en transport in Azië en met transport- en nutsbedrijven in Europa. Hij heeft een MBA en een MA in de Franse taal- en letterkunde van de New York University en een bachelor in Frans van de University of Massachusetts.


GERELATEERDE INZICHTEN

Hear from our investment team.

Sign up now to get industry-leading insights and timely articles delivered to your inbox.

By providing your details you are agreeing to receive emails from Capital Group. All emails include an unsubscribe link and you may opt out at any time. For more information, please read the Capital Group Privacy Policy

Resultaten uit het verleden zijn niet indicatief voor de toekomst. De waarde van de beleggingen en de inkomsten daaruit kunnen zowel stijgen als dalen en u kunt uw belegde vermogen geheel of gedeeltelijk verliezen. Deze informatie is niet bedoeld als beleggings-, fiscaal of ander advies, noch als een aansporing tot het kopen of verkopen van effecten.

Verklaringen die worden toegeschreven aan een persoon verwoorden de mening van die persoon op het moment van publicatie en weerspiegelen niet noodzakelijkerwijs de mening van Capital Group of haar dochterondernemingen. Alle informatie is per de aangegeven datum, tenzij anders vermeld. Sommige informatie kan van derden afkomstig zijn en als zodanig kan de betrouwbaarheid van die informatie niet worden gegarandeerd.

Capital Group heeft vermogensbeheer ondergebracht bij drie beleggingsteams. Deze teams nemen onafhankelijk van elkaar beslissingen over beleggingen en stemvolmachten. Onze fixed income specialisten doen voor de hele Capital-organisatie onderzoek naar vastrentende producten en beleggen daarin. Voor aandelen handelen ze echter uitsluitend namens een van de drie equity-beleggingsteams.