Toch daalde het aandeel Netflix nadat het in een winstrapport had gemeld dat het in 2025 niet langer verslag zal doen van de groei van het aantal abonnementen. “Beleggers zijn zo gefocust op het aantal abonnementen dat ze nauwelijks verder kijken,” zegt Thompson. “Maar er zijn andere factoren, zoals mogelijkheden voor prijszetting, internationale groei en het advertentieplatform voor een streamingdienst, die in de toekomst belangrijker zijn voor de branche.”
De oorlog tussen de streamingdiensten is nog lang niet voorbij. Er komt een verdere consolidatie omdat streamers inzetten op schaalvergroting. Op de langere termijn verwachten we dat de grote streamingdiensten ook grotere spelers zullen worden op het gebied van videogames en sport.
3. Mogelijkheden op Olympische schaal: Nieuwe merken kunnen gevestigde sportmerken van hun troon stoten
De Olympische Spelen bieden een podium voor atletisch overwicht. Voor sportmerken is het ook een evenement waarop veel druk staat om met innovatieve producten te komen en marktaandeel te veroveren.
“Gevestigde footwearmerken krijgen nu concurrentie van kleinere merken zoals Hoka en On. De kleinere merken veroveren marktaandeel en gebruiken de komende Olympische Zomerspelen om steviger voet aan de grond te krijgen als serieuze concurrenten,” aldus beleggingsanalist Beth Schulte.
Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen voor de verschuivingen die er optreden bij sportswear: variërend van problemen met de toeleveringsketen tijdens de pandemie waardoor innovatie werd afgeremd tot het feit dat nieuwe merken optimaal gebruikmaken van de kracht van social media en snel viral gaan en opschalen. En volgens Schultz is het ook zo dat er een natuurlijke modecyclus is en dat bepaalde merken dan weer in en dan weer uit de mode zijn.
De cijfers voor het eerste kwartaal laten zien hoe hoog de inzet is. Verschillende grotere bedrijven hebben hun verwachtingen naar beneden bijgesteld, omdat ze bezig zijn met een reset, een basis voor nieuwe groei. Voor traditionele merken zoals Nike en Adidas is het van belang dat zij hun status van topsportmerken weer waarmaken.
Meer investeren in productinnovatie en in marketing is onderdeel van de reset. “Bijna elk groot merk heeft extra geld gestoken in reclame voor het evenement, maar pas 12 tot 18 maanden na de Olympische Spelen weten beleggers of de bekende merken verder terrein verloren hebben,” zegt Schulte.
De uitdaging van hoge tarieven
De sterke start van het nieuwe kwartaal belooft veel goeds voor veel bedrijven. Thema's zoals kunstmatige intelligentie en de hoge kapitaaluitgaven van hyperscalers die dat met zich meebrengt, zijn nog steeds actueel. Er zijn tekenen dat de lagere en middeninkomens onder druk staan, wat later dit jaar gevolgen kan hebben voor bepaalde bedrijven.
“Bij het nemen van beleggingsbeslissingen richt ik me liever concreet op bepaalde bedrijven dan dat ik vanuit een macro-economisch perspectief de toekomst probeer te voorspellen. De kwartaalcijfers geven echter wel inzicht in hoe bedrijven en consumenten omgaan met hoge rentetarieven en andere economische uitdagingen,” stelt Thompson.