Capital IdeasTM

Beleggingsinzichten van Capital Group

Categories
Rentevoet
De Fed heeft de rente net verlaagd. Wat nu?
Pramod Atluri
Fixed Income Portfolio Manager
Caroline Jones
Portfolio Manager/Investment Analyst

De Federal Reserve heeft de rente nu eindelijk verlaagd.


De Amerikaanse centrale bank verlaagde de rente met 50 basispunten naar een bandbreedte van 4,75% tot 5,00%. Dit is de eerste verlaging sinds maart 2020, toen de pandemie de wereldeconomie nagenoeg tot stilstand bracht. Huishoudens, bedrijven en overheden die gebukt gaan onder hoge kredietkosten zullen misschien blij zijn met deze stap, maar beleggers staan voor de uitdaging om uit te zoeken hoe het nu verder zal gaan.


“Historisch gezien is het een rode vlag als de Fed overgaat tot verlaging. Het duurt een hele tijd voordat het effect van renteverlagingen op de economie zichtbaar zijn. Het gaat er daarom niet zozeer om dat de rente verandert, maar meer wat de Fed denkt en wat de economie doet,” zegt vermogensbeheerder Caroline Jones. “De boodschap die Fed-voorzitter Jerome Powell afgeeft is net zo belangrijk en hij leek te anticiperen op een zachte landing.”


De Fed volgt hiermee andere grote centrale banken, zoals de Europese Centrale Bank, die in juni voor het eerst de rente verlaagde en dat in september opnieuw deed omdat de inflatie afnam. Wereldwijd hebben beleidsmakers te maken met groeiproblemen, hoewel er in Europa eerder sprake is van een stagnerende economie.


Een recessie in de VS is volgens veel beleggers, waaronder Jones, niet de meest waarschijnlijke uitkomst. “De pandemie en de monetaire verkrappingen die daarop volgden om de inflatie te beteugelen, zorgden echter voor ongewone verstoringen, waardoor alles wat 'rommelig' aandoet,” zegt ze. Nu de rente ook nog eens in de aanloop naar de verkiezingen is verlaagd, moeten beleggers de komende maanden waarschijnlijk rekening houden met volatiliteit op de markt. “De eerste renteverlaging is inmiddels een feit en de volgende grote gebeurtenis waar beleggers in de markt zich nu voor zullen opmaken, zijn de verkiezingen.”


De eerste van vele verlagingen? De rente zal naar verwachting dalen

De lijngrafiek toont de streefrente voor de Amerikaanse federal funds van 1986 tot nu, inclusief de verwachtingen van de Fed en de markt voor de resterende maanden van 2024 en de prognose van de Fed en de markt voor december 2025. De percentages variëren van bijna 10% aan het eind van de jaren tachtig tot bijna nul in de periode na 2010 en tijdens de COVID-19 pandemie in het begin van de jaren 2020.

Bronnen: Capital Group, Bloomberg, Chicago Mercantile Exchange Group, Federal Reserve, National Bureau of Economic Research. Sinds 2008 heeft de Federal Reserve haar streefrente vastgesteld als een bandbreedte met een boven- en ondergrens. De grafiek toont het bovengrensbereik voor zover van toepassing. Gegevens per 18 september 2024.

Obligatiebeleggers verwachten dat de streefrente van de fed funds in december 2025 rond de 3,0% zal liggen. Maar is dat te weinig, te veel of precies goed?


“Ik ben het niet vaak eens met de heersende mening, maar deze keer lijkt het wel te kloppen,” zegt fixed income portfolio manager Pramod Atluri. Als de inflatie zoals verwacht daalt naar de doelstelling van de Fed van 2%, dan lijkt een beleidsrente van rond de 3,0% redelijk als er geen sprake is van een recessie.


De economie koelt eerder af dan dat ze uit haar voegen barst


De rente is verlaagd toen de economie groeide.


Van de zeven renteverlagingscycli die er sinds 1984 zijn geweest, was er in drie gevallen geen sprake van een recessie. Bij deze drie cycli behaalde de S&P 500 Index gemiddeld een rendement van 27% vanaf het moment van de eerste renteverlaging tot de laatste. In diezelfde periode boekte bijna elke sector dubbelcijferige winsten.


Renteverlaging Fed en geen recessie is zegen voor beleggers

Het staafdiagram toont het gemiddelde rendement voor verschillende sectoren tijdens renteverlagingscycli van de Fed in niet-recessieperiodes sinds 1984. De getoonde sectoren zijn onder andere niet-duurzame consumptiegoederen met een gemiddeld rendement van 44%, gezondheidszorg met een gemiddeld rendement van 44%, vastgoed met een gemiddeld rendement van 43%, financials met een gemiddeld rendement van 40%, telecommunicatiediensten met een gemiddeld rendement van 40%, nutsbedrijven met een gemiddeld rendement van 38%, duurzame consumptiegoederen met een gemiddeld rendement van 24%, industrie met een gemiddeld rendement van 20%, grondstoffen met een gemiddeld rendement van 19%, energie met een gemiddeld rendement van 8%, informatietechnologie met een gemiddeld rendement van 1% en de S&P 500 Index met een gemiddeld rendement van 27%.

Bronnen: Capital Group, Standard & Poor’s. Geeft het cumulatieve totaalrendement weer van elke sector tijdens de drie periodes van renteverlagingen sinds 1984 die niet samenvielen met een recessie. Per 16 september 2024.

Als het aan de Fed ligt, wordt deze cyclus de vierde zonder dat er sprake is van een recessie.


Tot nu toe is er bewijs in overvloed voor economische stabiliteit. Zo daalde de werkloosheid licht van 4,3% in juli naar 4,2% in augustus. Dit cijfer is hoger dan de 3,8%, het laagste cijfer in 50 jaar dat vorig jaar werd bereikt, maar wijst niet op een plotse kentering op de arbeidsmarkt. In augustus kwamen er 142.000 banen bij, wat minder was dan verwacht maar nog steeds positief.


Ondertussen steeg in de VS het bruto binnenlands product, gecorrigeerd voor inflatie, met 3,0% op jaarbasis in het tweede kwartaal van 2024, volgens het Commerce Department, het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken. Volgens het GDPNow-model van de Atlanta Fed zou de groei van het BBP in het derde kwartaal per 9 september 2,5% bedragen.


Het lijkt erop dat de economische groei over het algemeen afvlakt in de richting van een potentiële groei van de VS op de lange termijn, die volgens onze economen net onder de 2% ligt, aldus Atluri. Nu de groei vertraagt, is er een groter risico dat een eventuele schok de Amerikaanse economie dichter bij een recessie kan brengen. Atluri: “Ik denk dat de economie vertraagt, maar zeker niet zwak is. We groeien nog altijd in een gezond tempo. Voor komend jaar verwacht ik een groei van ongeveer 2%, wat rond of boven het potentieel is.”


De “rollende” recessie, die wordt gekenmerkt door het feit dat verschillende sectoren van de economie de conjunctuurcycli in een verschillend tempo doorlopen, heeft volgens Jones geholpen om de hele economie stevig overeind te houden. Dit geldt zelfs voor bedrijven als prijsvechter Dollar General die de noodklok hebben geluid over dalende bestedingen van hun belangrijkste doelgroep van consumenten met lagere inkomens.  


“Als bedrijven het hebben over een afnemende vraag, is dat omdat ze een zwakkere omzetgroei zien,” legt Jones uit. “Voor een deel komt dat doordat de inflatie afneemt, vooral bij goederen in vergelijking met diensten, waar de prijzen vaak wat meer op elkaar lijken te zijn afgestemd. Over het geheel genomen zijn de voor inflatie gecorrigeerde persoonlijke consumptieve bestedingen verder gestegen.”


De positieve kant van lagere rente


Nog een reden voor economisch optimisme? Het vertrouwen onder consumenten met een hoog inkomen is ongewijzigd. “Ze hebben banen, de aandelenkoersen stijgen, hun huizen zijn in waarde gestegen en ze gaan op reis naar Europa,” zegt Jones. De S&P 500 Index is tot en met 18 september op jaarbasis bijna 18% gestegen.


“Een lagere rente zal een gunstige invloed hebben op een aantal meer rentegevoelige sectoren van de economie, zoals woningen, auto's, consumentenleningen en de zwaar getroffen commercieelvastgoedsector. Deze positieve impulsen kunnen de geleidelijke vertraging op de arbeidsmarkt compenseren en zo de voorwaarden voor een zachte landing van de economie in stand houden,” aldus Atluri.


Toch is een snel herstel voor eenmalige aankopen zoals huizen onwaarschijnlijk. “Iedereen die graag dichter bij familie wilde gaan wonen of wilde profiteren van de bijna-nulrente, verhuisde tijdens de pandemie,” zegt Jones. “Het huizenaanbod is nog steeds erg beperkt en de huizenprijzen zijn nog nooit zo hoog geweest. Dus zelfs bij een iets lagere rente is het nog steeds een uitdaging om een huis te kopen, en huiseigenaren met een hypotheek van 3% zullen nog steeds niet snel verhuizen.”


Tegen deze achtergrond ziet Jones mogelijkheden in bedrijven die een stabiel winstpotentieel bieden in de meeste economische cycli, maar die niet als louter defensief worden beoordeeld. Het verdienpotentieel van een payrollbedrijf als Automatic Data Processing (ADP) gaat bijvoorbeeld vaak gelijk op met economische groei en heeft minder last van een neergang dan meer cyclische sectoren omdat het altijd terugkerende inkomsten heeft.


Hetzelfde geldt voor bepaalde segmenten in de gezondheidszorg, zoals de verkoop van geneesmiddelen en bepaalde medische technologieën, omdat de vraag naar hun producten doorgaans stabiel blijft. Veel bedrijven in de gezondheidszorg hebben zich na de pandemie langzaam hersteld. Minder aandacht voor regelgeving in verkiezingstijd is ook van invloed op de waarderingen, wat deze sector ook aantrekkelijk maakt.


Grote trends zoals AI zijn in elke economische cyclus relevant. “Ik denk dat AI de grootste technologische revolutie is sinds de komst van internet, en dat AI een grote efficiencywinst zal opleveren voor bedrijven,” zegt Jones. Dat zou weer een sterke periode van algehele groei kunnen inluiden - vergelijkbaar met de door technologie aangedreven economische groei van de jaren negentig. Het is moeilijk om precies aan te geven wanneer deze efficiëntiewinsten kunnen optreden en er kunnen zich in de tussentijd perioden van volatiliteit op de aandelenmarkt voordoen, maar volgens Jones “is het potentieel aantrekkelijk”. 


Obligaties zijn weer in trek


Wat wel duidelijk is, is dat renteverlagingen waarschijnlijk zullen leiden tot lagere rendementen dan de 5,0% die de geldmarkten tot nu toe boden. Als de Fed de rente zo sterk verlaagt als de markten verwachten, kan de rente op cash het komende jaar snel onder de 3,0% komen. Nu er minder rendement op cash wordt verwacht, stappen beleggers in 2024 massaal in hoogwaardige obligatiefondsen.


Het huidige klimaat biedt een goed rendementspotentieel voor vastrentende waarden. “De inflatie neemt af en de Fed heeft haar aandacht verlegd naar het ondersteunen van de groei, wat meestal een aantrekkelijk moment is voor obligaties,” zegt Atluri.


Met een inflatie die dichter bij de doelstelling van 2% ligt, heeft de Fed voldoende ruimte om de rente nog sneller te verlagen - meer dan de markt momenteel verwacht - mocht er zich een economische schok voordoen en het risico op een recessie toenemen. In het verleden waren obligaties het sterkst in periodes van renteverlagingen, omdat obligatiekoersen stijgen als de rente daalt. De gemiddelde rendementen van de Bloomberg US Aggregate Index lagen in de periodes van renteverlagingen tussen september 1984 en september 2024 gemiddeld aanzienlijk hoger dan die van de vergelijkbare cash producten.


Dalende rente is gunstig voor rendement op obligaties

Het staafdiagram toont het gemiddelde maandelijkse rendement op jaarbasis tijdens renteverlagingen: 12,3% voor de Bloomberg U.S. Aggregate Index en 4,7% voor cash, zoals blijkt uit de Treasury Bills met een looptijd van één tot drie maanden.

Bronnen: Capital Group, Bloomberg. Gebaseerd op gemiddelde maandelijkse rendementen tijdens periodes van renteverlaging van september 1984 tot 11 september 2024.

Omdat obligaties vaak stijgen als aandelen dalen, kunnen beleggers hiervan profiteren. Dat is wat er gebeurde toen de aandelenmarkten in augustus kelderden en obligaties winst boekten, al is er geen garantie dat de geschiedenis zich zal herhalen. “We zitten momenteel in een periode van rust wat betreft de volatiliteit van de rente, maar de Fed kan niet de hele conjunctuurcyclus stilzetten. Dit is een goed moment voor beleggers om hun portefeuille te upgraden naar kwalitatief betere obligaties, die een solide inkomsten- en rendementspotentieel blijven bieden met waarschijnlijk een groter diversificatievoordeel,” besluit hij.



Pramod Atluri is fixed income portfolio manager en is al 20 jaar werkzaam in de branche (per 31/12/2023). Hij heeft een MBA van Harvard en een BA van de University of Chicago. Hij is eveneens een CFA charterholder.

Caroline Jones is equity portfolio manager en heeft 26 jaar ervaring in de beleggingsbranche (per 31/12/2023). Ze heeft een MBA van de University of Pennsylvania en een BA van de University of New South Wales in Australië.


Hear from our investment team.

Sign up now to get industry-leading insights and timely articles delivered to your inbox.

By providing your details you are agreeing to receive emails from Capital Group. All emails include an unsubscribe link and you may opt out at any time. For more information, please read the Capital Group Privacy Policy

Resultaten uit het verleden zijn niet indicatief voor de toekomst. De waarde van de beleggingen en de inkomsten daaruit kunnen zowel stijgen als dalen en u kunt uw belegde vermogen geheel of gedeeltelijk verliezen. Deze informatie is niet bedoeld als beleggings-, fiscaal of ander advies, noch als een aansporing tot het kopen of verkopen van effecten.

Verklaringen die worden toegeschreven aan een persoon verwoorden de mening van die persoon op het moment van publicatie en weerspiegelen niet noodzakelijkerwijs de mening van Capital Group of haar dochterondernemingen. Alle informatie is per de aangegeven datum, tenzij anders vermeld. Sommige informatie kan van derden afkomstig zijn en als zodanig kan de betrouwbaarheid van die informatie niet worden gegarandeerd.

Capital Group heeft vermogensbeheer ondergebracht bij drie beleggingsteams. Deze teams nemen onafhankelijk van elkaar beslissingen over beleggingen en stemvolmachten. Onze fixed income specialisten doen voor de hele Capital-organisatie onderzoek naar vastrentende producten en beleggen daarin. Voor aandelen handelen ze echter uitsluitend namens een van de drie equity-beleggingsteams.