Aandelen

Rob Lovelace over de sturende krachten voor de markten in 2025

Nu we halverwege het decennium zijn, zitten beleggers veelal met dezelfde vragen als aan het begin, in 2020. Blijven Amerikaanse aandelen het goed doen? Welke katalysatoren zijn er nodig om de internationale markten te stimuleren? Welke invloed hebben veranderingen in de wereldhandel en tarieven op bedrijven en de economie? En welke gevolgen heeft dit alles voor beleggingsportefeuilles?

 

In dit uitgebreide vraag&gesprek laat portfoliomanager Rob Lovelace zijn licht schijnen over de koers van de markten, de mogelijke impact van tarieven voor de wereldeconomie en een aantal beleggingsthema's die bepalend zijn voor de keuzes voor zijn portefeuille.

 

Wat zijn jouw verwachtingen voor de wereldwijde aandelenmarkten in 2025 en voor de toekomst?

 

Ik ben inmiddels zo'n 40 jaar actief in de beleggingsbranche en er is altijd een soort wisselwerking geweest tussen Amerikaanse en niet-Amerikaanse aandelenmarkten. Als de ene markt het beter deed, dan sloeg dat op een gegeven moment om en deed de andere markt het weer beter. Zo'n cyclus duurde zo'n 10 tot 15 jaar. De VS is inmiddels al ruim tien jaar duidelijk de dominante markt en de grote vraag bij beleggers is nu dan ook: Blijft dit zo?

 

Ik denk van wel. De VS heeft op veel interessante vlakken de wind mee. Dat wil niet zeggen dat er de komende jaren geen correctie zal plaatsvinden. Amerikaanse aandelen hebben de afgelopen maanden recordhoogtes bereikt en een terugval is niet ongewoon en zou ook niet onverwacht zijn.

 

Maar als ik naar de komende jaren kijk, dan denk ik dat de VS nog steeds veel troeven in handen heeft, zoals een gezonde economie, toegang tot kapitaal, ruime energievoorraden en een toonaangevende technologiesector die blijft innoveren - mede door de goede toegang tot de wetenschap - op belangrijke gebieden zoals kunstmatige intelligentie (AI), e-commerce en sociale media.

Amerikaanse aandelen hebben het de afgelopen 10 jaar veel beter gedaan dan andere regio's

The line chart compares the 10-year cumulative total returns to 10-year annualized returns for each of four indices: the S&P 500 Index, MSCI Japan Index, MSCI Europe Index and MSCI Emerging Markets (EM) Index. The S&P 500 shows the highest return, reaching 243% over 10 years, with an annualized return of 13.1%. MSCI Japan follows with a 10-year return of 83% and an annualized return of 6.2%. MSCI Europe has a 10-year return of 63% and an annualized return of 5.0%. MSCI EM has the lowest return, at 43% over 10 years, with an annualized return of 3.6%. The chart illustrates that U.S. stocks have significantly outpaced other regions during this period. Past results are not predictive of results in future periods.

Resultaten uit het verleden zijn niet indicatief voor de toekomst.

Per 31 december 2024. Bronnen: Capital Group, MSCI, Standard & Poor's. 

Ik denk dat het scenario voor de Verenigde Staten nog steeds rooskleurig is, maar ik zie ook dat er in veel regio's dingen ten goede beginnen te veranderen. Andere landen zijn bezig met een inhaalslag. India probeert het voorbeeld van de VS te volgen, net zoals China dat de afgelopen 30 jaar heeft gedaan. Ik denk dat Japan zich in een goede positie bevindt om winstgroei te stimuleren, gezien de nieuwe focus op een beleid dat gunstig is voor aandeelhouders en het geopolitieke belang van Japan als sterke bondgenoot van de VS.

 

Hoewel de economie in Europa achterblijft, zijn er bedrijven die van essentieel belang zijn voor de grote beleggingsthema's van de afgelopen jaren. Ik zou bijvoorbeeld ASML, producent van chipmachines, in die categorie willen plaatsen, evenals vliegtuigbouwer Airbus en farmaceut Novo Nordisk. Ik verwacht dan ook dat de marktrendementen zich de komende jaren zullen verbreden en ik denk dat er zowel binnen als buiten de VS veel interessante beleggingsmogelijkheden zijn.

 

Wat zal de impact zijn van hogere tarieven op de wereldeconomie?

 

Op school leerden we al dat door tarieven producten duurder werden en prijzen omhoog gingen. Uit het feit dat de tarieven overal ter wereld hoger worden, kunnen we dus afleiden dat deze beslissingen niet zozeer ingegeven zijn door economische motieven. Laten we eerlijk zijn: zelfs in de meest open vrijhandelsovereenkomsten zijn er altijd bepalingen voor tarieven om oneerlijke handelspraktijken tegen te gaan, zoals bijvoorbeeld het dumpen van producten onder de kostprijs. Deze tarieven zijn verstandig en noodzakelijk en zijn in alle overeenkomsten opgenomen.

 

Wat we nu zien, is dat veel landen, met de VS voorop, tarieven gebruiken als politiek instrument om ervoor te zorgen dat bedrijven op een andere plek gaan produceren. Iedereen weet dat deze maatregelen tot hogere prijzen zullen leiden. We zullen moeten afwachten in hoeverre de productie hierdoor verschuift, aangezien de bouw van nieuwe productiefaciliteiten, het werven van personeel en het verplaatsen van toeleveringsketens veel tijd in beslag nemen. Veel bedrijven zullen deze veranderingen alleen doorvoeren als ze denken dat de huidige tarieven nog lang van kracht zullen blijven.

Handelsbelemmeringen: De tarieven van de VS zijn de afgelopen jaren sterk gestegen

A line chart illustrates the upward trajectory of U.S. tariffs from 1959 to 2024 in billions of dollars. Chart callouts highlight key historical events. They include NAFTA goes into effect in January 1994; China enters the WTO in December 2001; the global financial crisis between 2007 and 2009; Trump administration imposes sweeping tariffs on China between March 2018 and September 2019; the COVID-19 pandemic in March 2020;and the Biden administration retains Trump-era tariffs and increases rates on additional products in May 2024. The chart shows a steady increase in tariffs over decades, with a dramatic spike starting in 2018, peaking above $100 billion in the early 2020s, and a slight decline thereafter.

Bronnen: Capital Group, Bureau of Economic Analysis, Federal Reserve Bank of St. Louis. Per 30 september 2024. WHO staat voor de Wereldhandelsorganisatie. NAFTA staat voor de Noord-Amerikaanse Vrijhandelsovereenkomst (North American Free Trade Agreement).

Die trend is pas ingezet en nog niet ten einde. We krijgen de komende jaren waarschijnlijk meer te maken met handelsbelemmeringen. Sommige zijn helemaal gerechtvaardigd bij een vrijhandelsovereenkomst en andere zijn politiek gemotiveerd.

 

Maar wat beleggers goed moeten begrijpen, is dat er winnaars en verliezers uit deze nieuwe patronen in de wereldhandel zullen komen. Sommige multinationals zullen er uitstekend in slagen om hun toeleveringsketens aan te passen en om in verschillende landen actief te zijn. Andere bedrijven, vooral kleinere ondernemingen die minder opties hebben, zullen juist veel moeite hebben om zich staande te houden.

 

Als fundamentele, bottom-up beleggers kijken we vooral naar dit soort ontwikkelingen. De wereldhandel verandert duidelijk ingrijpend, en het is niet eenvoudig om van tevoren te voorspellen hoe dit zich vanuit macro-economisch perspectief zal ontwikkelen. Wij kijken vooral naar welke bedrijven van deze veranderingen zullen profiteren en welke moeite zullen hebben om zich aan te passen. Ik denk dat dit is waar actief beleggingsbeheer de komende jaren het verschil kan maken.

 

Hoe past deze nieuwe realiteit in The New Geography of Investing

 

Heel goed eigenlijk. Zo'n 10 jaar geleden spraken we voor het eerst over The New Geography of Investing® en sindsdien is de wereld zich steeds meer gaan ontwikkelen in een richting waarin het land van vestiging niet per se iets zegt over waar bedrijven zakendoen. Daarom kijken we liever naar waar bedrijven hun omzet vandaan halen dan naar waar ze post ontvangen. Risico's en mogelijkheden zijn zo beter in te schatten.

 

In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw was het duidelijk dat Europese bedrijven vooral in Europa zaken deden. Amerikaanse bedrijven waren vooral actief in de VS, enz. Maar daarna zagen we een enorme toename van multinationals die over de hele wereld zaken deden. Amerikaanse bedrijven genereren nog steeds het grootste deel van hun omzet in eigen land, maar 40% komt van buiten de VS. In Europa komt ongeveer 70% van buiten de regio, vooral uit de VS en China. Japan is van 80% binnenlandse omzet naar ongeveer 50/50 gegaan. En er zijn ook landen zoals het Verenigd Koninkrijk, waar 80% van de omzet in het buitenland wordt gerealiseerd (gebaseerd op gegevens van FactSet, per 30 juni 2024).

 

Beleggers moeten zich realiseren dat niet-Amerikaanse bedrijven profiteren van de mogelijkheden in de VS. Veel farmaceutische, technische en IT-bedrijven in Europa genereren een groot deel van hun omzet in de VS. Het land van vestiging is dus niet langer relevant voor het bepalen van waar te beleggen. Nadenken over waar economieën sterk zijn, is zinvol, maar als we gaan beleggen, hebben we een diepere analyse nodig om het hele plaatje te overzien.

 

Welke andere beleggingsthema's zijn volgens jou nog meer aantrekkelijk?

 

De snelle ontwikkelingen op het gebied van AI-toepassingen die we de afgelopen twee jaar hebben gezien, zijn indrukwekkend en zullen naar mijn mening een grote impact hebben op veel verschillende bedrijven, niet alleen in de technologiesector.

 

In de farmaceutische sector wordt AI bijvoorbeeld al gebruikt om de ontwikkeling van medicijnen te versnellen, zodat wetenschappers efficiënter kunnen werken aan alle aspecten, van het uitvinden van medicijnen tot klinische tests. Met AI kan ook een deel van de zeer gedetailleerde documentatie worden opgesteld die nodig is voor de goedkeuring van nieuwe medicijnen.

Beleggers onderschatten vaak de langetermijnimpact van nieuwe technologie

The image compares initial forecasts to actual outcomes across five technology megatrends: PC, internet, mobile, cloud and AI. For PCs, the initial forecast was 225 million users in 2000, while the actual number reached 354 million, showing a 36% underestimation. In the case of the internet, the forecast in 2000 was for 152 million users, but the actual number was 361 million, indicating a 58% underestimation. For mobile, smartphone shipments in 2013 were initially expected to be 657 million, but actual shipments reached 1,019 million, reflecting a 36% underestimation. For the cloud, the top three cloud providers were forecast to generate $90.2 billion in revenue in 2020, but the actual revenue reached $115.6 billion, showing a 22% underestimation. The AI section shows a projected market size of $1.8 trillion with the actual amount and estimation unknown.

Bronnen: Morgan Stanley AI Guidebook: Fourth Edition, 23 januari 2024; Next Move Strategy Consulting, Statista. De oorspronkelijke prognosedata waren februari 1996 voor pc- en internetgebruikers; januari 2010 voor het aantal smartphones; maart 2017 voor cloud-inkomsten; en januari 2023 voor de omvang van de AI-markt.

Volgens de Amerikaanse National Institutes of Health leidt momenteel slechts ongeveer 10% van alle nieuw ontwikkelde medicijnen daadwerkelijk tot nieuwe geneesmiddelen die op de markt kunnen worden gebracht. Als dat met behulp van kunstmatige intelligentie op 20% kan worden gebracht, dan zou dit een goed voorbeeld zijn van een optimale toepassing van AI. AI neemt niet het werk van artsen over, maar bevordert innovatie en daarmee zou het slagingspercentage van nieuw ontwikkelde medicijnen de komende jaren kunnen verdubbelen.

 

Iedereen die twijfelt aan het potentieel van AI om complete sectoren te veranderen, zou eens moeten kijken naar wat er in de farmaceutische sector gebeurt. Dit is slechts één sector en we staan nog maar aan het begin. Dit proces zal zich in de komende drie decennia verder ontwikkelen en kan veranderingen en innovaties over de hele linie drastisch versnellen.

 

Welke boodschap heb je tot slot voor beleggers?

 

De belangrijkste boodschap is, zoals altijd, om te blijven beleggen. De grootste fout die beleggers maken, is dat ze zich terugtrekken wanneer er zorgen zijn over verkiezingsuitslagen, geopolitieke ontwikkelingen of volatiliteit op de markten. Dit leidt tot een kortetermijnblik die nadelig kan zijn voor hun beleggingsresultaten. Wij zoeken naar oplossingen voor langetermijnuitdagingen, zoals sparen voor je pensioen, dus daarom sluit ik altijd af met “blijf beleggen”.

rob-lovelace-color-600x600

Rob Lovelace is equity portfolio manager en voorzitter van Capital International, Inc. Hij heeft 39 jaar ervaring in de beleggingsbranche (per 31/12/2024). Hij heeft een bachelor in Mineral Economics van Princeton University. Hij is tevens gekwalificeerd als Chartered Financial Analyst®.

GERELATEERDE INZICHTEN

De tarieven van Trump zorgen voor onrust op de markten. Wat staat ons verder te wachten?

Vooruitzichten aandelenmarkt: AI geeft richting aan verbreding markt

Welkom in de Benjamin Button-economie

Resultaten uit het verleden zijn niet indicatief voor de toekomst. Het is niet mogelijk om direct te beleggen in een index, die niet wordt beheerd. De waarde van de beleggingen en de inkomsten daaruit kunnen zowel stijgen als dalen en u kunt uw belegde vermogen geheel of gedeeltelijk verliezen. Deze informatie is niet bedoeld als beleggings-, fiscaal of ander advies, noch als een aansporing tot het kopen of verkopen van effecten.
 
Verklaringen die worden toegeschreven aan een persoon verwoorden de mening van die persoon op het moment van publicatie en weerspiegelen niet noodzakelijkerwijs de mening van Capital Group of haar dochterondernemingen. Alle informatie is per de aangegeven datum, tenzij anders vermeld. Sommige informatie kan van derden afkomstig zijn en als zodanig kan de betrouwbaarheid van die informatie kan niet worden gegarandeerd.
 
Capital Group heeft vermogensbeheer ondergebracht bij drie beleggingsteams. Deze teams nemen onafhankelijk van elkaar beslissingen over beleggingen en stemvolmachten. Onze fixed income specialisten doen voor de hele Capital-organisatie onderzoek naar vastrentende producten en beleggen daarin. Voor aandelen handelen ze echter uitsluitend namens een van de drie equity-beleggingsteams.