Nu we halverwege het decennium zijn, zitten beleggers veelal met dezelfde vragen als aan het begin, in 2020. Blijven Amerikaanse aandelen het goed doen? Welke katalysatoren zijn er nodig om de internationale markten te stimuleren? Welke invloed hebben veranderingen in de wereldhandel en tarieven op bedrijven en de economie? En welke gevolgen heeft dit alles voor beleggingsportefeuilles?
In dit uitgebreide vraag&gesprek laat portfoliomanager Rob Lovelace zijn licht schijnen over de koers van de markten, de mogelijke impact van tarieven voor de wereldeconomie en een aantal beleggingsthema's die bepalend zijn voor de keuzes voor zijn portefeuille.
Wat zijn jouw verwachtingen voor de wereldwijde aandelenmarkten in 2025 en voor de toekomst?
Ik ben inmiddels zo'n 40 jaar actief in de beleggingsbranche en er is altijd een soort wisselwerking geweest tussen Amerikaanse en niet-Amerikaanse aandelenmarkten. Als de ene markt het beter deed, dan sloeg dat op een gegeven moment om en deed de andere markt het weer beter. Zo'n cyclus duurde zo'n 10 tot 15 jaar. De VS is inmiddels al ruim tien jaar duidelijk de dominante markt en de grote vraag bij beleggers is nu dan ook: Blijft dit zo?
Ik denk van wel. De VS heeft op veel interessante vlakken de wind mee. Dat wil niet zeggen dat er de komende jaren geen correctie zal plaatsvinden. Amerikaanse aandelen hebben de afgelopen maanden recordhoogtes bereikt en een terugval is niet ongewoon en zou ook niet onverwacht zijn.
Maar als ik naar de komende jaren kijk, dan denk ik dat de VS nog steeds veel troeven in handen heeft, zoals een gezonde economie, toegang tot kapitaal, ruime energievoorraden en een toonaangevende technologiesector die blijft innoveren - mede door de goede toegang tot de wetenschap - op belangrijke gebieden zoals kunstmatige intelligentie (AI), e-commerce en sociale media.