Handel

Tarieven ontcijferen: Welke gevolgen heeft dit voor de economie?

De nieuwe tarievenronde tegen Canada, Mexico en China heeft de financiële markten de afgelopen tijd flink in beroering gebracht. Beleggers weten niet goed wat ze aan moeten met de toenemende beleidsonzekerheid en de gevolgen voor de wereldeconomie.

 

Een goede inschatting maken van de schade die dit kan toebrengen de economie is verre van eenvoudig, omdat er steeds nieuwe ontwikkelingen zijn. Denk maar aan de tarieven die dan weer wel, dan weer niet in de lucht hangen, een maand respijt voor de auto-industrie, een uitstel van tarieven voor Mexico en de inzet van handelsbarrières voor andere beleidsdoelen van de Trump-regering te bereiken. Het narratief dat zich vandaag voltrekt kan morgen weer veranderen, en waarschijnlijk zal dat ook gebeuren.

 

Ons Capital Strategy Research-team volgt de gebeurtenissen op de voet, analyseert verschillende scenario's rond de tarieven, onderzoekt hoe die kunnen uitpakken en in hoeverre onze verwachtingen voor de markten en de economie hierdoor veranderen. Maar we zijn ons ook ervan bewust dat - zoals een van onze collega's het formuleerde - je 'soms de modellen even moet uitzetten'. De standaardmodellen voor het analyseren van de wereldeconomie zijn gebaseerd op 40 jaar gegevens die een periode bestrijken waarin de trend altijd in de richting van meer internationale samenwerking ging, niet in de richting van minder. Tel daar nog eens de hoge mate van onzekerheid bij op en dan heb je een situatie waarin de resultaten van modellen met de nodige terughoudendheid moeten worden bekeken.

 

Daarom hebben we in dit kader vier mogelijke scenario's uitgewerkt met de gevolgen voor de economie, markten en bedrijven.

 

Een belangrijke vraag voor beleggers is of we aan het begin staan van een nieuwe structurele verschuiving in de geopolitieke wereldorde, of dat we getuige zijn van een voortzetting van trends die zich de afgelopen tien jaar hebben voorgedaan? Het antwoord hierop is waarschijnlijk beide. De verkiezingswinst van Trump betekent een structurele verandering in de manier waarop de VS zijn leidersrol in de wereld benadert, maar het is ook een uitbreiding van krachten die al vele jaren bestaan in de VS en die naar onze mening ook zullen blijven bestaan. Die boodschap is de afgelopen dagen nog duidelijker overgekomen, wat veel van de marktvolatiliteit van eind februari en begin maart verklaart.

 

Tegen deze achtergrond kijken we op vier manieren naar het steeds veranderende tarievenscenario:

Deze grafiek met vier kwadranten beschrijft de beweegredenen en gevolgen van de nieuwe tarieven die de Amerikaanse overheid heeft aangekondigd. Linksboven staat Ontkoppeling: verschuiving van toeleveringsketens en minder afhankelijkheid van bepaalde landen. Bij dit scenario wordt een grote, aanhoudende impact verwacht. China zal hier waarschijnlijk door worden geraakt. De sectoren die hier mogelijk door worden geraakt zijn: technologie, energie, grondstoffen, de farmaceutische en biotechnische industrie en lucht- en ruimtevaart. Rechtsboven staat Herstel balans: handelstekorten terugdringen en binnenlandse productie stimuleren. Dit scenario zal naar verwachting een middelzware, aanhoudende, gemengde impact hebben. De landen/regio's die mogelijk worden geraakt zijn China, de EU, Japan, Zuid-Korea, Vietnam, India, Mexico, Canada en Brazilië. De sectoren die hierdoor kunnen worden geraakt zijn: auto's, staal, aluminium, landbouw, levensmiddelen, chemische stoffen, consumentenelektronica, de farmaceutische industrie, luxegoederen, defensie, energie en olie. Linksonder staat Onderhandelen: economische druk uitoefenen om beleidsresultaten te bereiken. Bij dit scenario wordt een geringe, meer tijdelijke impact verwacht. De landen/regio's die mogelijk worden geraakt zijn China, Mexico, Canada, de EU, Japan en Latijns-Amerika. De sectoren die hierdoor geraakt kunnen worden zijn: auto's, staal, landbouw, consumentenelektronica, machinebouw, mineralen, defensie, energie, halfgeleiders. Rechtsonder staat Financiering: inkomsten genereren om de Amerikaanse begrotingsprioriteiten te financieren. Bij dit scenario wordt een grote, aanhoudende impact verwacht en het kan leiden tot een breed toegepast wereldwijd tarief. De sectoren die hierdoor geraakt kunnen worden zijn: consumentengoederen, auto's en industriële producten. Ook kan dit leiden tot prijseffecten en margedruk in verschillende sectoren.

Bron: Capital Group, American Compass. Per 5 maart 2025

1. Ontkoppeling

 

Het doel van de meest recente tarieven is om de afhankelijkheid van toeleveringsketens van één leverancier te verminderen, vooral van landen als China, waar de handelsoorlog zich al jaren op toespitst. Met dit soort tarieven wordt geprobeerd om een deel van de productie weer terug te halen naar de Verenigde Staten.

 

2. Herstel balans

 

Zogenaamde wederkerige tarieven zijn bedoeld om de balans te herstellen met handelspartners als Europa, Japan, Mexico en Canada. Het doel hiervan is om het handelstekort van de VS terug te dringen en deze landen ertoe te bewegen om meer Amerikaanse producten te importeren.

 

3. Onderhandelen

 

De Trump-regering laat er geen misverstand over bestaan dat sommige tarieven specifiek bedoeld zijn om andere landen onder druk te zetten om mee te werken aan Amerikaanse beleidsdoelen, zoals het aanpakken van illegale immigratie en van de buitenlandse aanvoer van drugs.

 

4. Financiering

 

Tarieven worden gezien als een manier om inkomsten te genereren voor de Amerikaanse overheid en als mogelijke compensatie voor andere beleidsdoelen, zoals belastingverlagingen en hervorming van regelgeving.

 

Deze vier drijfveren spelen een belangrijke rol in het verdere verloop van het verhaal. Zo zullen tarieven die voor onderhandelingen worden gebruikt waarschijnlijk niet lang standhouden. Maar tarieven die deel uitmaken van een groter ontkoppelingsproces zouden wel eens van blijvende aard kunnen zijn.

 

Dit ligt nu allemaal op tafel en kan grote gevolgen hebben voor de Amerikaanse economie en de wereldeconomie. Maar totdat we meer details hebben en in ieder geval de eerste resultaten hebben gezien, zal het moeilijk zijn om tot een conclusie te komen, behalve dan dat we door een mist van extreme onzekerheid navigeren.

 

Wij gaan er nog steeds van uit dat de Amerikaanse economie dit jaar een gezonde groei zal doormaken, op basis van solide consumentenbestedingen en bedrijfsinvesteringen, die op hun beurt weer worden ondersteund door een sterke inkomensgroei en aantrekkende bedrijfswinsten. We denken dat het BBP in de VS in 2025 tussen de 2,5% en 3% zal groeien. Maar de omvang en de schaal van de recente beleidsmaatregelen maken die prognose wat ingewikkelder.

 

Voor ons zijn de fundamentele drijvende krachten van de economie, zoals inkomen en winst, altijd de beste manier om de economische activiteit te voorspellen. De geopolitieke ontwikkelingen van de afgelopen twee maanden kunnen echter ook voor zoveel onzekerheid zorgen dat de economische activiteit kan afwijken van die drijvende krachten op een manier die we nog niet eerder hebben gezien. Daarom is het voor fundamentele, bottom-up beleggers misschien het beste om de 'modellen even uit te zetten' en de impact van dit alles pas te beoordelen als de gebeurtenissen zich echt voordoen.

JASF

Jared Franz is an economist with 19 years of investment industry experience (as of 12/31/2024). He holds a PhD in economics from the University of Illinois at Chicago and a bachelor’s degree in mathematics from Northwestern University.

tryggvi-gudmundsson-color-600x600

Tryggvi Gudmundsson is an economist with 16 years of investment industry experience (as of 12/31/2024). He holds a PhD from the London School of Economics and Political Science, master’s and bachelor’s degrees in economics from the University of Iceland.

GERELATEERDE INZICHTEN

Welke gevolgen hebben de Amerikaanse tarieven voor schulden van opkomende markten?

De tarieven van Trump zorgen voor onrust op de markten. Wat staat ons verder te wachten?

Rob Lovelace over de sturende krachten voor de markten in 2025

Resultaten uit het verleden zijn niet indicatief voor de toekomst. Het is niet mogelijk om direct te beleggen in een index, die niet wordt beheerd. De waarde van de beleggingen en de inkomsten daaruit kunnen zowel stijgen als dalen en u kunt uw belegde vermogen geheel of gedeeltelijk verliezen. Deze informatie is niet bedoeld als beleggings-, fiscaal of ander advies, noch als een aansporing tot het kopen of verkopen van effecten.
 
Verklaringen die worden toegeschreven aan een persoon verwoorden de mening van die persoon op het moment van publicatie en weerspiegelen niet noodzakelijkerwijs de mening van Capital Group of haar dochterondernemingen. Alle informatie is per de aangegeven datum, tenzij anders vermeld. Sommige informatie kan van derden afkomstig zijn en als zodanig kan de betrouwbaarheid van die informatie kan niet worden gegarandeerd.
 
Capital Group heeft vermogensbeheer ondergebracht bij drie beleggingsteams. Deze teams nemen onafhankelijk van elkaar beslissingen over beleggingen en stemvolmachten. Onze fixed income specialisten doen voor de hele Capital-organisatie onderzoek naar vastrentende producten en beleggen daarin. Voor aandelen handelen ze echter uitsluitend namens een van de drie equity-beleggingsteams.