De nieuwe tarievenronde tegen Canada, Mexico en China heeft de financiële markten de afgelopen tijd flink in beroering gebracht. Beleggers weten niet goed wat ze aan moeten met de toenemende beleidsonzekerheid en de gevolgen voor de wereldeconomie.
Een goede inschatting maken van de schade die dit kan toebrengen de economie is verre van eenvoudig, omdat er steeds nieuwe ontwikkelingen zijn. Denk maar aan de tarieven die dan weer wel, dan weer niet in de lucht hangen, een maand respijt voor de auto-industrie, een uitstel van tarieven voor Mexico en de inzet van handelsbarrières voor andere beleidsdoelen van de Trump-regering te bereiken. Het narratief dat zich vandaag voltrekt kan morgen weer veranderen, en waarschijnlijk zal dat ook gebeuren.
Ons Capital Strategy Research-team volgt de gebeurtenissen op de voet, analyseert verschillende scenario's rond de tarieven, onderzoekt hoe die kunnen uitpakken en in hoeverre onze verwachtingen voor de markten en de economie hierdoor veranderen. Maar we zijn ons ook ervan bewust dat - zoals een van onze collega's het formuleerde - je 'soms de modellen even moet uitzetten'. De standaardmodellen voor het analyseren van de wereldeconomie zijn gebaseerd op 40 jaar gegevens die een periode bestrijken waarin de trend altijd in de richting van meer internationale samenwerking ging, niet in de richting van minder. Tel daar nog eens de hoge mate van onzekerheid bij op en dan heb je een situatie waarin de resultaten van modellen met de nodige terughoudendheid moeten worden bekeken.
Daarom hebben we in dit kader vier mogelijke scenario's uitgewerkt met de gevolgen voor de economie, markten en bedrijven.
Een belangrijke vraag voor beleggers is of we aan het begin staan van een nieuwe structurele verschuiving in de geopolitieke wereldorde, of dat we getuige zijn van een voortzetting van trends die zich de afgelopen tien jaar hebben voorgedaan? Het antwoord hierop is waarschijnlijk beide. De verkiezingswinst van Trump betekent een structurele verandering in de manier waarop de VS zijn leidersrol in de wereld benadert, maar het is ook een uitbreiding van krachten die al vele jaren bestaan in de VS en die naar onze mening ook zullen blijven bestaan. Die boodschap is de afgelopen dagen nog duidelijker overgekomen, wat veel van de marktvolatiliteit van eind februari en begin maart verklaart.
Tegen deze achtergrond kijken we op vier manieren naar het steeds veranderende tarievenscenario: