In het verleden was de periode in het midden van de cyclus veelal gunstig voor Amerikaanse aandelen, met een rendement van gemiddeld zo'n 14% per jaar. Dit cijfer is gebaseerd op een analyse van Capital Group van economische cycli en rendementen die teruggaat tot 1973.
Zoals altijd is het belangrijk om te onderstrepen dat resultaten uit het verleden niet indicatief zijn voor de toekomst. “Maar als de Amerikaanse economie in een gezond tempo blijft groeien, zou dat een mooie rugwind moeten geven voor aandelenkoersen,” aldus Franz."
Over de groei van de Amerikaanse economie is Franz optimistischer dan het IMF. Hij verwacht dat de Amerikaanse economie in 2025 op jaarbasis met 2,5% tot 3% zal groeien, en mogelijk zelfs nog meer als het Trump lukt om snel de belastingen te verlagen en de regelgeving te versoepelen, zoals hij tijdens zijn verkiezingscampagne heeft beloofd. De combinatie van Trump als president en een Republikeinse meerderheid in het Huis en de Senaat zal waarschijnlijk leiden tot een grotere economische groei in het algemeen, merkt Franz op, maar ook tot een hogere inflatie en hogere rentetarieven dan verwacht.
Vooruitzichten buiten de VS zijn gemengd
De vooruitzichten voor de markten buiten de Verenigde Staten lopen uiteen. Een aantal landen, zoals India, zal het naar verwachting erg goed doen, internationaal het voortouw nemen en een van de snelste groeipercentages realiseren. De Indiase economie zal volgens schattingen van het IMF in 2025 met 6,5% groeien, vooral dankzij een jonge en groeiende beroepsbevolking. India profiteert ook van de verschuiving in de wereldwijde toeleveringsketens na de pandemie, waardoor het zijn productiebasis voor onder meer mobiele telefoons, huishoudelijke apparaten en farmaceutische producten heeft kunnen uitbreiden.
In Europa balanceert de economie nog steeds op de rand van groei en krimp en ligt de verwachte groei rond de 1%. Dit heeft te maken met de oorlog in Oekraïne, de hoge energieprijzen en de grote verwevenheid met China waar de economie stagneert. In reactie hierop is de Europese Centrale Bank (ECB) dit jaar, nog vóór de Amerikaanse Federal Reserve (Fed), begonnen met het verlagen van de rentetarieven, in de hoop de economie van de eurozone nieuw leven in te blazen.
In China heeft de overheid inmiddels een omvangrijk stimuleringsprogramma gelanceerd om de structurele zwakte op de vastgoedmarkt en de vertragende industriële productie om te buigen. Het beleid van China is op groei gericht en voorziet in verlagingen van rentetarieven en hypotheekrente. China heeft onlangs ook een hulppakket van $1,4 biljoen toegezegd om plaatselijke overheden te helpen om de groeiende schuldenlast aan te pakken. De rol van China in de internationale handel is onzeker geworden nu de nieuwe Trump-regering heeft aangekondigd de invoerheffingen op producten uit China te zullen verhogen.
Waar te beleggen nu de rente daalt?
Om de economische groeiverwachtingen kracht bij te zetten, hebben de grote centrale banken - de Fed, de ECB, de Bank of England en de People's Bank of China - toegezegd om in de laatste maanden van 2024 hun monetaire beleid te versoepelen.
De Fed, die vaak wordt beschouwd als de centrale bank van de wereld, heeft de rente sinds september twee keer verlaagd en daarmee de weg vrijgemaakt voor een potentieel gunstig klimaat voor de financiële markten in 2025. Het verlagen van de rente op het moment dat de economie groeide, was gunstig voor beleggers in zowel aandelen als obligaties.
Van de zeven renteverlagingscycli van de Fed sinds 1984 was er in drie gevallen geen sprake van een recessie. Bij deze drie cycli behaalde de S&P 500 Index gemiddeld een rendement van 27,9% vanaf het moment van de eerste renteverlaging tot de laatste en tekenden de meeste sectoren dubbelcijferige winsten op.