Capital IdeasTM

Beleggingsinzichten van Capital Group

Categories
Politiek
Economische vooruitzichten: Groei wereldwijd afhankelijk van veerkrachtige VS
Rob Lovelace
Equity portfolio manager
Jared Franz
Econoom
John Queen
Fixed Income Portfolio Manager

Nu de inflatie afneemt en centrale banken over de hele wereld de rentetarieven verlagen, laten de vooruitzichten voor de wereldeconomie een gemengd beeld zien voor het nieuwe jaar. Net als in de afgelopen jaren nemen de Verenigde Staten en India nog steeds het voortouw als aanjagers van de wereldeconomie en proberen zwakkere economieën in Europa en China de groei te stimuleren.


De Amerikaanse arbeidsmarkt is gezond, de winstgroei is solide en de bedrijfsinvesteringen trekken aan. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft dan ook onlangs zijn prognose voor de economische groei in de VS in 2025 verhoogd naar 2,2%. Daar staat tegenover dat het IMF de verwachting voor andere geavanceerde landen, waaronder de grootste economieën in Europa, naar beneden heeft bijgesteld. China worstelt nog steeds met een neergang in de vastgoedsector en daarnaast zijn er zorgen over het uitbreiden van een handelsoorlog nu Donald Trump op 5 november de verkiezingen heeft gewonnen.


“Ik bekijk de wereld veelal vanuit het perspectief van rug- of tegenwind,” zegt vermogensbeheerder Rob Lovelace, “De VS heeft veel rugwind op economisch niveau, op sectorniveau en op bedrijfsniveau. Japan heeft nu ook de wind mee. Maar zowel Europa als China hebben momenteel echt de wind tegen.”


Gezonde Amerikaanse economie nog steeds hoeksteen van wereldwijde groei


In de vier kwadranten zijn de economische omstandigheden afgebeeld van verschillende landen en hun invloed op de wereldeconomie. Er zijn twee assen. Helemaal links op de horizontale as staat “tegenwind op korte termijn” en helemaal rechts “rugwind op korte termijn”. Op de verticale as staat bovenaan “rugwind op lange termijn” en onderaan “tegenwind op lange termijn”. De cirkels boven en onder de horizontale as en links en rechts van de verticale as staan voor landen. De Verenigde Staten, India en Japan zijn gepositioneerd voor een “veerkrachtige groei” en “rugwind op korte termijn” (kwadrant rechtsboven). China staat daarentegen in het kwadrant linksonder, wat duidt op broze groei en tegenwind op de korte termijn. Canada en het Verenigd Koninkrijk vallen tussen tegenwind op lange termijn en rugwind op korte termijn in het kwadrant rechtsonder, en de Europese Unie staat tussen tegenwind en rugwind op lange termijn in het midden van de grafiek. Australië, Mexico en Brazilië staan allemaal in het kwadrant linksboven, wat duidt op rugwind op lange termijn en tegenwind op korte termijn.

Bronnen: Capital Group. Landenposities zijn toekomstgerichte prognoses van economen van Capital Group per november 2024 en zijn een mix van kwantitatieve en kwalitatieve kenmerken. Rug- en tegenwind op de lange termijn zijn gebaseerd op structurele factoren zoals schulden, demografie en innovatie. Rug- en tegenwind op de kortere termijn zijn gebaseerd op cyclische factoren zoals arbeid, huisvesting, bestedingen, investeringen en financiële stabiliteit. Cirkels staan voor individuele economieën. De grootte van de cirkels toont bij benadering de relatieve waarde van elke economie (in USD) en dient alleen ter illustratie.

Welkom in de Benjamin Button-economie


Kan een sterke VS de wereldeconomie en de financiële markten naar een hoger plan tillen? Dat is precies waar de grootste economie ter wereld naar streeft.


Hoe vreemd het ook moge klinken, de Amerikaanse economie lijkt regelrecht uit de film The Curious Case of Benjamin Button uit 2008 te komen. In de film wordt de hoofdpersoon, gespeeld door Brad Pitt, steeds jonger en verandert hij van een oude man in een jong kind.


"“De Amerikaanse economie zit in een soortgelijke overgang,” zegt Jared Franz, econoom bij Capital Group. “De economie ontwikkelt zich niet volgens de gebruikelijke cyclus van vier fasen die na de Tweede Wereldoorlog gold, maar lijkt aan het eind van de cyclus weer naar het midden van de cyclus te gaan, waardoor we dus een recessie omzeilen.”


Een economie in het midden van de cyclus kent over het algemeen hogere bedrijfswinsten, een grotere vraag naar krediet, minder kostendruk en een verschuiving naar een neutraal monetair beleid. “Dit hebben we in 2024 allemaal voorbij zien komen,” stelt Franz. “Ik denk dat de VS afstevent op een meerjarige expansieperiode en dat we misschien wel tot 2028 een recessie buiten de deur kunnen houden.”


De Amerikaanse conjunctuurcyclus lijkt in omgekeerde richting te verouderen


De gebogen lijngrafiek toont een standaard conjunctuurcyclus in de V.S. van economische groei, herstel, expansie en krimp. Onder de grafiek staan de vier fases: begin, midden, eind en recessie. De trends die onder elke fase worden vermeld, hebben betrekking op de economie, de werkgelegenheid en het beleid in die periode. De cirkels op de grafiek staan voor 2025 en 2024.

Bronnen: Capital Group, MSCI. Posities binnen de conjunctuurcyclus zijn toekomstgerichte prognoses van economen van Capital Group per december 2023 (zeepbel 2024) en september 2024 (zeepbel 2025). De meningen van individuele portfoliomanagers en analisten kunnen uiteenlopen. De rendementen zijn per maand van december 1973 tot augustus 2024. Voor de gegevens is gebruikgemaakt van Datastream US Total Market Index van 31 december 1973 tot en met 31 december 1994, en daarna van MSCI USA Index-gegevens. De rendementen hebben betrekking op alle volledige cycli tot 31 oktober 2024.

In het verleden was de periode in het midden van de cyclus veelal gunstig voor Amerikaanse aandelen, met een rendement van gemiddeld zo'n 14% per jaar. Dit cijfer is gebaseerd op een analyse van Capital Group van economische cycli en rendementen die teruggaat tot 1973.


Zoals altijd is het belangrijk om te onderstrepen dat resultaten uit het verleden niet indicatief zijn voor de toekomst. “Maar als de Amerikaanse economie in een gezond tempo blijft groeien, zou dat een mooie rugwind moeten geven voor aandelenkoersen,” aldus Franz."


Over de groei van de Amerikaanse economie is Franz optimistischer dan het IMF. Hij verwacht dat de Amerikaanse economie in 2025 op jaarbasis met 2,5% tot 3% zal groeien, en mogelijk zelfs nog meer als het Trump lukt om snel de belastingen te verlagen en de regelgeving te versoepelen, zoals hij tijdens zijn verkiezingscampagne heeft beloofd. De combinatie van Trump als president en een Republikeinse meerderheid in het Huis en de Senaat zal waarschijnlijk leiden tot een grotere economische groei in het algemeen, merkt Franz op, maar ook tot een hogere inflatie en hogere rentetarieven dan verwacht.


Vooruitzichten buiten de VS zijn gemengd


De vooruitzichten voor de markten buiten de Verenigde Staten lopen uiteen. Een aantal landen, zoals India, zal het naar verwachting erg goed doen, internationaal het voortouw nemen en een van de snelste groeipercentages realiseren. De Indiase economie zal volgens schattingen van het IMF in 2025 met 6,5% groeien, vooral dankzij een jonge en groeiende beroepsbevolking. India profiteert ook van de verschuiving in de wereldwijde toeleveringsketens na de pandemie, waardoor het zijn productiebasis voor onder meer mobiele telefoons, huishoudelijke apparaten en farmaceutische producten heeft kunnen uitbreiden.


In Europa balanceert de economie nog steeds op de rand van groei en krimp en ligt de verwachte groei rond de 1%. Dit heeft te maken met de oorlog in Oekraïne, de hoge energieprijzen en de grote verwevenheid met China waar de economie stagneert. In reactie hierop is de Europese Centrale Bank (ECB) dit jaar, nog vóór de Amerikaanse Federal Reserve (Fed), begonnen met het verlagen van de rentetarieven, in de hoop de economie van de eurozone nieuw leven in te blazen.


In China heeft de overheid inmiddels een omvangrijk stimuleringsprogramma gelanceerd om de structurele zwakte op de vastgoedmarkt en de vertragende industriële productie om te buigen. Het beleid van China is op groei gericht en voorziet in verlagingen van rentetarieven en hypotheekrente. China heeft onlangs ook een hulppakket van $1,4 biljoen toegezegd om plaatselijke overheden te helpen om de groeiende schuldenlast aan te pakken. De rol van China in de internationale handel is onzeker geworden nu de nieuwe Trump-regering heeft aangekondigd de invoerheffingen op producten uit China te zullen verhogen.


Waar te beleggen nu de rente daalt?


Om de economische groeiverwachtingen kracht bij te zetten, hebben de grote centrale banken - de Fed, de ECB, de Bank of England en de People's Bank of China - toegezegd om in de laatste maanden van 2024 hun monetaire beleid te versoepelen.


De Fed, die vaak wordt beschouwd als de centrale bank van de wereld, heeft de rente sinds september twee keer verlaagd en daarmee de weg vrijgemaakt voor een potentieel gunstig klimaat voor de financiële markten in 2025. Het verlagen van de rente op het moment dat de economie groeide, was gunstig voor beleggers in zowel aandelen als obligaties.


Van de zeven renteverlagingscycli van de Fed sinds 1984 was er in drie gevallen geen sprake van een recessie. Bij deze drie cycli behaalde de S&P 500 Index gemiddeld een rendement van 27,9% vanaf het moment van de eerste renteverlaging tot de laatste en tekenden de meeste sectoren dubbelcijferige winsten op.


Renteverlagingen in een gezonde economie zijn gunstig voor aandelen en obligaties


De twee horizontale staafdiagrammen tonen voor de afgelopen zeven cycli van renteversoepeling door de Fed het gemiddelde rendement op jaarbasis op verschillende beleggingen bij renteverlagingen (al dan niet tijdens een recessie). Tijdens de cycli waarin er geen recessie was, lieten Amerikaanse aandelen, zoals de S&P 500 Index aangeeft, een rendement zien van 27,9%; internationale aandelen, zoals de MSCI World ex USA Index aangeeft, lieten een rendement zien van 27,5%; Amerikaanse obligaties, zoals de Bloomberg U.S. Aggregate Index aangeeft, lieten een rendement zien van 16,7%; en cash, zoals de 3-maands U.S. Treasury Bills, leverde een rendement op van 6,2%. Tijdens de cycli bij een recessie was het rendement als volgt: De S&P 500 Index daalde met 3,5%; de MSCI World ex USA Index daalde met 9,4%; de Bloomberg U.S. Aggregate Index kwam uit op 9,8%; en cash op 3,7%. De gemiddelde jaarlijkse rendementen van alle indexen zijn aanzienlijk lager (50% of meer) tijdens de cycli bij een recessie.

Bronnen: Capital Group, Bloomberg Index Services Ltd., Morningstar, Standard & Poor’s. e rendementsberekeningen tonen het totaalrendement op jaarbasis over de perioden waarin de Amerikaanse Federal Reserve niet langer de rente verhoogde en actief de rente begon te verlagen, gemeten vanaf de hoogste streefrente van de Amerikaanse Federal Funds tot de laagste streefrente van de Federal Funds voor elke cyclus. Specifieke verruimingscycli zijn: Augustus 1984 tot augustus 1986 (geen recessie), mei 1989 tot september 1992 (recessie), februari 1995 tot januari 1996 (geen recessie), maart 1997 tot november 1998 (geen recessie), mei 2000 tot juni 2003 (recessie), juni 2006 tot december 2008 (recessie) en december 2018 tot maart 2020 (recessie). De gebruikte benchmarks zijn de S&P 500 Index (Amerikaanse aandelen), MSCI World ex USA Index (internationale aandelen), Bloomberg U.S. Aggregate Index (Amerikaanse obligaties) en de gemiddelde beleggingsrente van US Treasury Bills met een looptijd van 3 maanden (cash). Per 30 september 2024.

Wanneer renteverlagingscycli voorafgingen aan een recessie, deden aandelen het niet goed. Maar bij verkrappingscycli was het rendement op obligaties zowel tijdens als buiten de recessie aanzienlijk hoger dan dat op cash equivalents tijdens de niet-recessieperiode.


John Queen, vermogensbeheerder voor vastrentende waarden, denkt dat de economie in de aanloop naar het nieuwe jaar verder zal groeien en denkt dat de Fed er gewoon op uit is om de rentetarieven te normaliseren en te verlagen naar een niveau waarop die niet langer beperkend zijn. Dat was het basisscenario vóór de Amerikaanse verkiezingen, en dat is nu nog meer het geval.


“De Fed verlaagt de rente omdat ze dat wil,” zegt Queen, “niet omdat het moet."



Rob Lovelace is equity portfolio manager en voorzitter van Capital International, Inc. Hij heeft 38 jaar ervaring in de beleggingsbranche (per 31/12/2023). Hij heeft een bachelor in Mineral Economics van Princeton University. Hij is tevens gekwalificeerd als Chartered Financial Analyst®.

Jared Franz is econoom en heeft 18 jaar ervaring in de beleggingsbranche (per 31/12/2023). Hij heeft een PhD in Economics van de University of Illinois in Chicago in Economics en een bachelor in Mathematics van Northwestern University.

John Queen is fixed income portfolio manager en is al 34 jaar werkzaam in de branche (per 31/12/2023). Hij heeft een bachelor in Industrial Management van Purdue University.


GERELATEERDE INZICHTEN

Hear from our investment team.

Sign up now to get industry-leading insights and timely articles delivered to your inbox.

By providing your details you are agreeing to receive emails from Capital Group. All emails include an unsubscribe link and you may opt out at any time. For more information, please read the Capital Group Privacy Policy

Resultaten uit het verleden zijn niet indicatief voor de toekomst. De waarde van de beleggingen en de inkomsten daaruit kunnen zowel stijgen als dalen en u kunt uw belegde vermogen geheel of gedeeltelijk verliezen. Deze informatie is niet bedoeld als beleggings-, fiscaal of ander advies, noch als een aansporing tot het kopen of verkopen van effecten.

Verklaringen die worden toegeschreven aan een persoon verwoorden de mening van die persoon op het moment van publicatie en weerspiegelen niet noodzakelijkerwijs de mening van Capital Group of haar dochterondernemingen. Alle informatie is per de aangegeven datum, tenzij anders vermeld. Sommige informatie kan van derden afkomstig zijn en als zodanig kan de betrouwbaarheid van die informatie niet worden gegarandeerd.

Capital Group heeft vermogensbeheer ondergebracht bij drie beleggingsteams. Deze teams nemen onafhankelijk van elkaar beslissingen over beleggingen en stemvolmachten. Onze fixed income specialisten doen voor de hele Capital-organisatie onderzoek naar vastrentende producten en beleggen daarin. Voor aandelen handelen ze echter uitsluitend namens een van de drie equity-beleggingsteams.