Assetallocatie

Hebben beleggers de rally in aandelen en obligaties gemist?

Ruim een jaar geleden schreef onze CEO, Mike Gitlin, over het einde van de renteverhogingen door de Federal Reserve - en de mogelijkheden die dit bood voor beleggers. Het artikel keek naar het verleden om te zien wat dit zou kunnen betekenen voor de aandelen- en obligatiemarkten en concludeerde dat toen de centrale bank een draai maakte er hoge rendementen werden behaald. We vermoedden dat dat moment ook een keerpunt zou zijn voor de markten, waarvoor 2022 een zeer moeilijk jaar was geweest. Degenen die het toen hebben aangedurfd om te beleggen, zullen waarschijnlijk blij zijn dat ze hun geld hebben gestoken in aandelen en obligaties.

 

Een portefeuille van 60% aandelen/40% vastrentende waarden steeg in de twaalf maanden eindigend op 30 september 2024 met ruim 26%, uitgaande van de S&P 500 Index voor aandelen en de Bloomberg US Aggregate Index voor vastrentende waarden. Ook afzonderlijk deden de markten het veel beter dan bijvoorbeeld een belegging van zo'n 5% in een certificaat van deposito (CD), zoals de Amerikaanse High Yield Savings Rate met een looptijd van één jaar van Bankrate.com laat zien. De lering die we hieruit kunnen trekken is duidelijk: Bij beleggen gaat het om het hebben van een langetermijnperspectief en het nastreven van langetermijndoelen. Voor degenen die deze positieve ontwikkeling hebben gemist: is het nu te laat om nog in te stappen? Wij denken van niet.

Aandelen, obligaties en de 60/40-mix deden het veel beter dan CD's

chart-topical-ci-did-i-miss-rally-stocks-bonds-767x410

Bron: Bloomberg. Indexrendementen per 30 september 2024. CD-rente met een looptijd van één jaar geeft het hypothetische rendement weer dat een vastgezet depositocertificaat zou hebben opgeleverd als het 12 maanden vast had gestaan, uitgaande van de Amerikaanse High Yield Savings Rate met een looptijd van één jaar van Bankrate.com op 30 september 2024. De 60/40-mix gaat uit van 60% S&P 500 Index en 40% Bloomberg US Aggregate Index.

De Fed is nog maar net begonnen, en obligaties zullen hier baat bij hebben

 

De Amerikaanse centrale bank heeft duidelijk aangegeven welke kant ze op wil: De Fed gaat voor renteverlagingen. In september werden veel beleggers verrast door het monetaire beleid in de Verenigde Staten toen de rente niet met 25, maar met maar liefst 50 basispunten werd verlaagd. Naar verwachting zal de Fed de rente dit jaar met opnieuw 50 basispunten verlagen en met nog eens 100 in 2025. De marktverwachting is iets lager en gaat uit van een verlaging van ongeveer 125 basispunten voor de komende vijf kwartalen, gerekend vanaf 28 oktober 2024. Ook andere grote centrale banken in ontwikkelde markten zijn begonnen met het verlagen van de rente nu de inflatiedruk afneemt.

 

Nu de rendementen op obligaties lager zijn dan een jaar geleden, maken degenen die niet hebben belegd zich misschien zorgen dat ze de boot hebben gemist. De recente stijgingen laten echter zien dat het voor beleggers nog steeds een goed moment is om in te stappen. Ook historisch gezien houdt de opwaartse trend van obligaties nog aan na het begin van de renteverlagingen van de Fed. Resultaten uit het verleden zijn echter niet indicatief voor de toekomst. Maar waar obligatierendementen daalden in de periode voor de eerste renteverlaging, daalden rendementen verder na dat belangrijke keerpunt.

Obligatierendementen zijn verder gedaald na de eerste renteverlaging

chart-topical-ci-did-i-miss-the-rally-bond-yields-767x465

Bronnen: Bron: Capital Group, Bloomberg. De cijfers tonen gemiddelden van zeven renteverlagingscycli die door de Amerikaanse Federal Reserve zijn ingesteld, met gegevens van mei 1984 tot december 2019.

Dalende rendementen zijn een belangrijke rugwind voor vastrentende waarden, omdat obligatiekoersen stijgen als de rendementen dalen. Dat is een van de hoofdredenen waarom de obligatierendementen het afgelopen jaar zo sterk waren. De rente op de Amerikaanse Treasuries met een looptijd van twee en tien jaar daalde in de 12 maanden eindigend in september met respectievelijk 140 en 79 basispunten. De markten hielden rekening met verlagingen van de Fed, de rendementen daalden over de hele Treasury-curve en dat was gunstig voor de obligatierendementen. Als de Fed doorgaat met verlagen, kunnen de rendementen verder dalen, zo leert de geschiedenis. Als de Amerikaanse economie onverwacht op een laag pitje komt te staan, kan de Fed natuurlijk agressiever verlagingen doorvoeren om de oplopende werkloosheid tegen te gaan. De hogere obligatiekoersen zijn echter slechts één onderdeel van het totale rendement in vastrentende waarden - en de huidige marktrendementen bieden aantrekkelijke mogelijkheden voor inkomsten uit een breed scala aan vastrentende beleggingsproducten.

 

Hierbij kunnen beleggers denken aan een hoogwaardig obligatiefonds met een gematigde duration (een maatstaf voor renteblootstelling). Een dergelijke positie zou tot doel hebben om te profiteren van de huidige aantrekkelijke rendementen en het potentieel voor vermogensgroei als de rendementen dalen, en tegelijkertijd te zorgen voor diversificatie van aandelen in geval van onverwachte volatiliteit. Er zijn meerdere wegen naar een sterk vastrentend rendement. Als de Fed vanaf nu geleidelijker verlaagt, kunnen de rendementen voor bedrijfsobligaties, gesecuritiseerde producten en andere sectoren aantrekkelijk blijven als we kijken naar de niveaus van het afgelopen decennium. En als er een zachte landing komt, dan zal krediet het goed doen.

 

Bepaalde aandelen zijn duur geworden, maar we zien nog steeds mogelijkheden

 

We zien wat gemengde signalen op de markten, maar op dit moment lijkt het erop dat de Fed erin is geslaagd om een lagere inflatie in gang te zetten zonder dat de economie in een recessie terechtkomt. De verlagingen kunnen bijdragen aan een lagere disconteringsvoet en de hoge aandelenwaarderingen van vandaag enigszins ondersteunen. Onze portfoliomanagers gaan echter selectief te werk en baseren zich op het fundamentele onderzoek van onze analisten naar sectoren en bedrijven.

 

De indices worden bijvoorbeeld nog steeds gedomineerd door een paar van de grootste 50 bedrijven. Toch wijzen recente waarderingen en winstverwachtingen erop dat de groei voor sommige bedrijven kan afnemen, en met name voor de Magnificent Seven (Apple, Microsoft, Amazon, NVIDIA, Alphabet, Tesla, Meta).

 

Vanwege deze verbreding van de markten kunnen een aantal sectoren, zoals apparatuur voor lucht- en ruimtevaart en biotechnologie, interessant zijn voor beleggers. Het reisverkeer heeft zich hersteld tot het niveau van voor de pandemie en de vraag naar passagiersvliegtuigen neemt al bijna tien jaar toe. Bij biotechnologie zien we dat een aantal bedrijven gentherapieën en andere innovatieve behandelingen ontwikkelen voor aandoeningen die voorheen moeilijk te behandelen waren.

Zelfs een krappe markt biedt mogelijkheden

chart-topical-ci-did-i-miss-the-rally-returns-fed-hike-767x390

Resultaten uit het verleden zijn niet indicatief voor de toekomst.

 

Bron: FactSet. Per 31 augustus 2024. De forward P/E ratio is de verwachte koers-winstverhouding voor het huidige boekjaar. Een hogere forward P/E kan wijzen op een ondergewaardeerd aandeel en/of dat beleggers denken dat er aanzienlijke groei te verwachten is in de toekomst. Een lagere forward P/E kan wijzen op het tegenovergestelde. De geschatte winstgroei is een jaarlijks groeicijfer. De aandelen van de Magnificent Seven leverden in 2023 in de S&P 500 Index de zeven hoogste rendementen op. 

De infrastructuur die nodig is om datacenters voor kunstmatige intelligentie uit te breiden is een aandachtsgebied. Door de stroom die nodig is voor die datacenters en de toename van elektrische voertuigen stijgt de vraag naar elektriciteit voor het eerst in 20 jaar. Nu de elektriciteitsproductie toeneemt en we afstappen van het gebruik van steenkool, zien we een toenemende vraag naar kernenergie, aardgas en batterijen om de betrouwbaarheid van wind- en zonne-energie te vergroten.

 

In dit kader richten we ons op de juiste sectoren en bedrijven waarvan we denken dat ze sterke relatieve rendementen zullen blijven opleveren. Als de economische groei positief blijft, verwachten we dat onze participaties het goed zullen doen.

 

Op korte termijn handelen om de lange termijn te realiseren

 

Voor de toekomst ziet ons beleggingsteam nog steeds veelbelovende mogelijkheden in zowel aandelen als obligaties. Ervaren beleggers zullen hier niet van opkijken. De geschiedenis laat zien dat over langere perioden aandelen, obligaties en een 60/40-portefeuille het ook beter deden dan de langetermijngemiddelden - en cash - na beëindiging van de renteverhogingscampagne van de Fed.

Einde renteverhogingen Fed: langetermijnresultaten overtreffen cash en historische gemiddelden

chart-topical-ci-did-i-miss-the-rally-valuations-growth-767x400

Resultaten uit het verleden zijn niet indicatief voor de toekomst.

 

Bronnen: Capital Group, Morningstar. De grafiek geeft het gemiddelde rendement weer voor de respectieve sectorproxy's, beginnend in de maand van de laatste Fed-verhoging in de laatste vier overgangscycli van 1995 tot 2018 met gegevens tot en met 30 september 2024. De 60/40-mix gaat uit van 60% S&P 500 Index en 40% Bloomberg US Aggregate Index. Langetermijngemiddelden zijn de gemiddelde doorlopende rendementen op maandbasis over vijf jaar vanaf 1995. 

Investors have better opportunities to reach their goals when invested

As Mike wrote last year, losses are painful both for us and for our clients, which is why it was a natural reaction for so many investors to seek the safety of cash after 2022. But as markets have recovered, the fresh opportunity to get invested is clear — and sitting on cash-like holdings should have less appeal.

 

We continue to believe that long-term investing in equity and fixed income markets is key to our clients achieving their goals. We remain optimistic about the market’s potential and will continue to pursue strong outcomes for our investors.

karl-zeile-color-600x600

Karl Zeile is a fixed income portfolio manager with 28 years of investment experience. He also serves on the fixed income management committee. He holds a master's in public policy from Harvard. He is also a CFA charterholder.

cheryl-frank-color-600x600

Cheryl Frank is equity portfolio manager en heeft 24 jaar ervaring in de beleggingsbranche. Ze heeft een MBA van Stanford en een BA van Harvard.

GERELATEERDE INZICHTEN

Welke gevolgen hebben de Amerikaanse tarieven voor schulden van opkomende markten?

De tarieven van Trump zorgen voor onrust op de markten. Wat staat ons verder te wachten?

Tarieven ontcijferen: Welke gevolgen heeft dit voor de economie?

Resultaten uit het verleden zijn niet indicatief voor de toekomst. Het is niet mogelijk om direct te beleggen in een index, die niet wordt beheerd. De waarde van de beleggingen en de inkomsten daaruit kunnen zowel stijgen als dalen en u kunt uw belegde vermogen geheel of gedeeltelijk verliezen. Deze informatie is niet bedoeld als beleggings-, fiscaal of ander advies, noch als een aansporing tot het kopen of verkopen van effecten.
 
Verklaringen die worden toegeschreven aan een persoon verwoorden de mening van die persoon op het moment van publicatie en weerspiegelen niet noodzakelijkerwijs de mening van Capital Group of haar dochterondernemingen. Alle informatie is per de aangegeven datum, tenzij anders vermeld. Sommige informatie kan van derden afkomstig zijn en als zodanig kan de betrouwbaarheid van die informatie kan niet worden gegarandeerd.
 
Capital Group heeft vermogensbeheer ondergebracht bij drie beleggingsteams. Deze teams nemen onafhankelijk van elkaar beslissingen over beleggingen en stemvolmachten. Onze fixed income specialisten doen voor de hele Capital-organisatie onderzoek naar vastrentende producten en beleggen daarin. Voor aandelen handelen ze echter uitsluitend namens een van de drie equity-beleggingsteams.