Dalende rendementen zijn een belangrijke rugwind voor vastrentende waarden, omdat obligatiekoersen stijgen als de rendementen dalen. Dat is een van de hoofdredenen waarom de obligatierendementen het afgelopen jaar zo sterk waren. De rente op de Amerikaanse Treasuries met een looptijd van twee en tien jaar daalde in de 12 maanden eindigend in september met respectievelijk 140 en 79 basispunten. De markten hielden rekening met verlagingen van de Fed, de rendementen daalden over de hele Treasury-curve en dat was gunstig voor de obligatierendementen. Als de Fed doorgaat met verlagen, kunnen de rendementen verder dalen, zo leert de geschiedenis. Als de Amerikaanse economie onverwacht op een laag pitje komt te staan, kan de Fed natuurlijk agressiever verlagingen doorvoeren om de oplopende werkloosheid tegen te gaan. De hogere obligatiekoersen zijn echter slechts één onderdeel van het totale rendement in vastrentende waarden - en de huidige marktrendementen bieden aantrekkelijke mogelijkheden voor inkomsten uit een breed scala aan vastrentende beleggingsproducten.
Hierbij kunnen beleggers denken aan een hoogwaardig obligatiefonds met een gematigde duration (een maatstaf voor renteblootstelling). Een dergelijke positie zou tot doel hebben om te profiteren van de huidige aantrekkelijke rendementen en het potentieel voor vermogensgroei als de rendementen dalen, en tegelijkertijd te zorgen voor diversificatie van aandelen in geval van onverwachte volatiliteit. Er zijn meerdere wegen naar een sterk vastrentend rendement. Als de Fed vanaf nu geleidelijker verlaagt, kunnen de rendementen voor bedrijfsobligaties, gesecuritiseerde producten en andere sectoren aantrekkelijk blijven als we kijken naar de niveaus van het afgelopen decennium. En als er een zachte landing komt, dan zal krediet het goed doen.
Bepaalde aandelen zijn duur geworden, maar we zien nog steeds mogelijkheden
We zien wat gemengde signalen op de markten, maar op dit moment lijkt het erop dat de Fed erin is geslaagd om een lagere inflatie in gang te zetten zonder dat de economie in een recessie terechtkomt. De verlagingen kunnen bijdragen aan een lagere disconteringsvoet en de hoge aandelenwaarderingen van vandaag enigszins ondersteunen. Onze portfoliomanagers gaan echter selectief te werk en baseren zich op het fundamentele onderzoek van onze analisten naar sectoren en bedrijven.
De indices worden bijvoorbeeld nog steeds gedomineerd door een paar van de grootste 50 bedrijven. Toch wijzen recente waarderingen en winstverwachtingen erop dat de groei voor sommige bedrijven kan afnemen, en met name voor de Magnificent Seven (Apple, Microsoft, Amazon, NVIDIA, Alphabet, Tesla, Meta).
Vanwege deze verbreding van de markten kunnen een aantal sectoren, zoals apparatuur voor lucht- en ruimtevaart en biotechnologie, interessant zijn voor beleggers. Het reisverkeer heeft zich hersteld tot het niveau van voor de pandemie en de vraag naar passagiersvliegtuigen neemt al bijna tien jaar toe. Bij biotechnologie zien we dat een aantal bedrijven gentherapieën en andere innovatieve behandelingen ontwikkelen voor aandoeningen die voorheen moeilijk te behandelen waren.