Capital IdeasTM

Beleggingsinzichten van Capital Group

Categories
Aandelen
Economische vooruitzichten: VS aanjager groei wereldwijd
Darrell Spence
Econoom
Pramod Atluri
Fixed Income Portfolio Manager
Brad Freer
Portfoliomanager

De Verenigde Staten laten hun spierballen zien als 's werelds grootste economie en zijn opnieuw de drijvende kracht achter de groei wereldwijd. Waar Europa en China worstelen met een zwakke economie, laten de VS, India en tot op zekere hoogte Japan tekenen van veerkracht zien nu de belangrijkste spelers in de wereldeconomie uit elkaar groeien.


Ondanks de hogere rente en hoge inflatie voorspelt het Internationaal Monetair Fonds dat de Amerikaanse economie dit jaar ruim twee keer zo snel zal groeien als die van andere grote ontwikkelde landen. Het IMF stelde onlangs de groeiprognose voor de VS naar boven bij naar 2,7%, waar deze voor Europa bleef steken op 0,8%. Bovendien draagt de kracht van de door consumptie gedreven Amerikaanse economie ook bij aan de groei in de rest van de wereld.


“Vroeger hoorde je altijd dat als de VS niest, de rest van de wereld verkouden wordt. Maar het tegenovergestelde kan ook het geval zijn,” zegt Darrell Spence, econoom bij Capital Group. “Als de VS alle zeilen bijzet, kan het andere exportgerichte economieën helpen.”


VS en India geven wereldeconomie sterke rugwind


Afgebeeld zijn de economische omstandigheden van verschillende landen en hun invloed op de wereldeconomie. Er zijn twee assen. Helemaal links op de horizontale as staat “tegenwind op korte termijn” en helemaal rechts “rugwind op korte termijn”. Op de verticale as staat bovenaan “rugwind op lange termijn” en onderaan “tegenwind op lange termijn”. De cirkels boven en onder de horizontale as en links en rechts van de verticale as staan voor landen. De grootte van de cirkels geeft de relatieve sterkte of zwakte aan van de economie van elk land. De Verenigde Staten, India en Japan zijn gepositioneerd voor een “veerkrachtige groei” en “rugwind op korte termijn”, wat erop wijst dat ze een krachtige positieve impuls geven aan de wereldeconomie. China daarentegen zit dichter bij “zwakke groei” en “tegenwind op korte termijn”, terwijl de Europese Unie, Australië, Canada en het Verenigd Koninkrijk tussen “zwakke groei” en “tegenwind op lange termijn” in zitten. De Europese Unie zit grotendeels in het kwadrant “zwakke groei” en een deel zit in het kwadrant linksboven.

Bron: Capital Group. Landenposities zijn toekomstgerichte prognoses van economen van Capital Group per april 2024 en zijn een mix van kwantitatieve en kwalitatieve kenmerken. Rug- en tegenwind op de lange termijn zijn gebaseerd op structurele factoren zoals schulden, demografie en innovatie. Rug- en tegenwind op de kortere termijn zijn gebaseerd op cyclische factoren zoals arbeid, huisvesting, bestedingen, investeringen en financiële stabiliteit. De grootte van de bollen toont bij benadering de relatieve omvang van elke economie (in USD) en dient alleen ter illustratie.

Spence is optimistischer dan het IMF. Hij denkt dat de Amerikaanse economie dit jaar met een kleine 3,0% zal groeien omdat consumenten nog steeds geld uitgeven, de arbeidsmarkt krap blijft en bedrijven in nieuwe gediversifieerde toeleveringsketens investeren. Er is niet langer alom vrees voor een recessie, zoals een jaar geleden nog wel het geval was.


“Veel mensen dachten dat de VS na de agressieve renteverhogingen van de Federal Reserve in een recessie terecht zou komen,” aldus Spence. “Het verbaasde mij ook dat de economie zo krachtig is gebleken.”


Inflatie daalt maar stagneert


Wat de toekomst betreft, hangt er veel af van het verloop van de inflatie. De Amerikaanse economie groeit nog steeds, ondanks de hoge inflatie en de federale rente die momenteel op het hoogste niveau in 23 jaar staat. De rente ligt nu tussen 5,25% en 5,50%, waar die twee jaar geleden nog praktisch op nul stond.


“De Amerikaanse economie heeft zich goed aangepast aan deze nieuwe renteomgeving,” zegt Pramod Atluri, portfoliomanager voor vastrentende producten.


De strijd van de Fed tegen de inflatie heeft veel opgeleverd: de prijsstijgingen voor consumenten zijn gedaald van 9,1% in juni 2022 naar 3% tot 4% in de afgelopen maanden. Dit is echter nog steeds boven de Fed-doelstelling van 2%, wat de vraag oproept of de centrale bank de rente dit jaar zal verlagen of dat die op hetzelfde niveau zal blijven. Afgaande op wat er tot nu toe naar buiten is gebracht, lijkt het erop dat de Fed neigt naar afbouwen.


Wereldwijd daalt de inflatie, maar is dat voldoende reden om de rente te verlagen?


De grafiek boven laat de trends zien in de jaarlijkse verandering van de consumentenprijsindex (CPI) en de grafiek onder de beleidstarieven in vier regio's: Het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, de Eurozone en Japan tussen 31 januari 2020 en 30 april 2024, met ramingen tot januari 2026. De bovenste grafiek, met de tekst "Jaarlijkse verandering in CPI (%)", laat een inflatiepiek zien rond begin 2022, gevolgd door een neerwaartse trend voor alle regio's. Het Verenigd Koninkrijk piekt op 11,05%, de Verenigde Staten op 9,06%, de Eurozone op 10,6% en Japan op 4,30%. De stippellijnen geven de ramingen voor de toekomst weer, waarbij de dalende trend voor alle regio's aanhoudt, met uitzondering van Japan, dat na 2024 een lichte stijging laat zien. De onderste grafiek, met de tekst “Beleidsrente centrale bank (%)”, toont een opwaartse trend voor alle regio's, waarbij de door de markt verwachte beleidsrente in de loop van de tijd lijkt toe te nemen. Het Verenigd Koninkrijk begint op 0,75%, en stijgt naar 5,25%; de Verenigde Staten begint op 1,75%, en stijgt naar 5,50%; de Eurozone begint negatief op 0,50%, en stijgt naar 4%; en Japan begint negatief op 0,10%, en stijgt naar 0,10%. De grafieken geven aan dat de inflatie (CPI) weliswaar daalt, maar dat de beleidstarieven stijgen, wat erop kan wijzen dat renteverlagingen op basis van deze gegevens alleen misschien niet gerechtvaardigd zijn.

Bronnen: Capital Group, Bloomberg Index Services Ltd., FactSet, Internationaal Monetair Fonds (IMF). Inflatiegegevens per 30 april 2024, met uitzondering van de gegevens voor Japan, die zijn per 31 maart 2024. Prognoses IMF per april 2024. De beleidsrente is de rente op interbancaire leningen tot de volgende ochtend. Inflatiegegevens zijn gebaseerd op de consumentenprijsindex (CPI), een indicator voor de ontwikkeling in de prijzen die door consumenten worden betaald voor een bepaald pakket consumptiegoederen en -diensten. De door de markt verwachte beleidsrente is gebaseerd op de contractprijzen op futuresmarkten en is per 23 mei 2024.

Jerome Powell, voorzitter van de Fed, noemt twee redenen om de rente te verlagen: onverwachte krapte op de arbeidsmarkt of een duurzame daling van de inflatie naar 2%. Ook nu geeft Powell aan dat het beleid van de Fed “data-afhankelijk” is.


Atluri is optimistisch dat de prijsstijgingen in de tweede helft van dit jaar dichter in de buurt zullen komen van de doelstelling van de Fed. Dit is vooral omdat de huurverhogingen - een belangrijke reden waarom de kerninflatie hoog blijft - nog steeds een lichte verbetering laten zien.


Buiten de VS zijn de groei- en inflatieverwachtingen zwakker dan in de VS en in die regio's zullen de centrale banken hun rentetarieven naar verwachting sneller verlagen. In Europa blijft de economische groei steken onder de 1%. De economie van China werd getroffen door een grote neergang op de vastgoedmarkt. Na bijna 30 jaar continue groei vertoont de op een na grootste economie ter wereld tekenen van meer zwakte.


Opkomende markten: India in de lift


India heeft zich daarentegen ontpopt als een heldere ster aan het firmament van opkomende markten. Volgens prognoses van het IMF groeit de Indiase economie dit jaar met 6,8%. En volgens de MSCI India Index leverde de Indiase aandelenmarkt de afgelopen jaren een aantal van de beste rendementen ter wereld.


Nu de wereld na de pandemie overgaat op nieuwe en diverse toeleveringsketens, kijken veel bedrijven naar India als een extra bron van productiecapaciteit nu de Chinese economie steeds meer volgroeid is. India is bijvoorbeeld een goed alternatief voor het produceren van mobiele telefoons, huishoudelijke apparaten, farmaceutische producten en andere producten die traditioneel in China worden gemaakt.


China en India: Twee aandelenmarkten in opkomst


Lijngrafiek met het gewicht van een land in de MSCI Emerging Markets Index, uitgedrukt als percentage, van 2001 tot 2024. Er staan twee lijnen: een voor China en de andere voor India. De x-as geeft de jaren aan, de y-as het procentuele gewicht van 0% tot 45%. De lijn van China begint bij 5,40% op 31 januari 2002, stijgt sterk tot een piek van ongeveer 43,24% op 31 oktober 2020 en daalt vervolgens tot 25,13% op 31 maart 2024. De lijn van India begint bij 5,68% op 31 januari 2002 en stijgt in de loop van de tijd geleidelijk tot 17,70% op 31 maart 2024. Het gearceerde gebied dat eind 2020 begint en op 31 maart 2024 eindigt, laat de stijging van India en de daling van China zien.

Bronnen: MSCI, RIMES. De gegevens hebben betrekking op 31 januari 2020 tot 31 maart 2024.

De opkomst van India getuigt van een bredere trend die ook in andere opkomende markten zichtbaar is. De infrastructuur groeit snel, nieuwe productiehubs stimuleren regionale economieën en de wereldwijde energietransitie stimuleert buitenlandse investeringen in meer ontwikkelingslanden.


“De omstandigheden voor opkomende markten zijn aantrekkelijk,” zegt vermogensbeheerder Brad Freer. “Aangezien multinationals bezig zijn met het diversifiëren van hun toeleveringsketens, bieden landen als India, Mexico en Indonesië interessante investeringsmogelijkheden voor fabrikanten in de VS en Europa. Daarnaast biedt een grote sell-off in China de mogelijkheid om selectief te beleggen in bedrijven met een sterke cashflow en een dominante marktpositie.


Bovendien handelen de meeste opkomende markten nu op basis van de laagste koers-winstverhouding in 10 jaar, stelt Freer, en hebben centrale banken in veel ontwikkelingslanden voldoende ruimte om de rente te verlagen.


Amerikaanse presidentsverkiezingen: De ogen van de wereld zijn gericht op de VS


Dit jaar zijn er overal ter wereld verkiezingen, maar de grootste aandacht zal uitgaan naar de rematch in november tussen zittend president Joe Biden en voormalig president Donald Trump. Dat kan leiden tot een belangrijke verschuiving in het politieke leiderschap en mogelijk tot koerswijzigingen die van invloed kunnen zijn op het investeringsklimaat, zowel in de VS als wereldwijd.


Een hoop hangt af van de vraag of de winnende presidentskandidaat genoeg steun krijgt om ook de rest van zijn partij aan een overwinning te helpen en een meerderheid te krijgen in de Amerikaanse Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Anders dreigt er een patstelling en zal er waarschijnlijk weinig veranderen. Hoe het ook uitpakt, in de aanloop naar de verkiezingsdag moeten beleggers rekening houden met incidentele vlagen van marktvolatiliteit.


Welke invloed zullen de Amerikaanse verkiezingen hebben op de financiële markten?


Vergelijkende tabellen met de mogelijke impact van de Amerikaanse verkiezingen op de financiële markten. De tabel links geeft de potentiële begunstigden van een Republikeinse rode golf weer. De tabel rechts geeft de potentiële begunstigden van een Democratische blauwe golf weer. Onder de rode golf kunnen de volgende sectoren profiteren: banken en financiële instellingen, die zouden kunnen profiteren van zwakkere regelgeving en lagere kapitaalvereisten; lucht- en ruimtevaart en defensie, die zouden kunnen profiteren van een voorgestelde verhoging van de uitgaven; gezondheidszorg, die zou kunnen profiteren van de voorgestelde deregulering, waardoor concurrentie en efficiëntie worden bevorderd, maar dit zou ook kunnen leiden tot lagere prijzen en winsten; olie en gas, die zouden kunnen profiteren van het feit dat binnenlands boren en mijnbouw worden gestimuleerd en gedereguleerd, maar dit zou kunnen leiden tot een lagere prijs per vat. De sectoren die bij een blauwe golf zouden kunnen profiteren zijn onder andere hernieuwbare energie en elektrische voertuigen, die zouden kunnen profiteren van een betere bescherming van de Inflation Reduction Act (IRA) en strengere milieuregelgeving; telecommunicatie, die zou kunnen profiteren van de uitbreiding van breedbandfinanciering; woningbouw en industrie, die zouden kunnen profiteren van meer immigratie, waardoor de inflatie van de lonen laag blijft; technologie en productie, die zouden kunnen profiteren van voortzetting van de stimuleringssteun in het kader van de IRA en de CHIPS Act. De tabellen geven een algemeen overzicht van mogelijke verkiezingstrends in de VS op basis van het onderzoek van het Night Watch-team van Capital Group, bestaande uit economen, analisten en portfoliomanagers.

Bron: Capital Group. CHIPS Act verwijst naar de Creating Helpful Incentives to Produce Semiconductors Act, een wet die in 2022 door het Amerikaanse Congres werd aangenomen om de binnenlandse productie van computerchips te stimuleren. 

Een Republikeinse sweep, of rode golf, kan gunstig zijn voor banken, bedrijven in de gezondheidszorg en olie- en gasbedrijven. Dit zou vooral komen door deregulering, meldt het Night Watch-team van Capital Group, dat bestaat uit economen, analisten en vermogensbeheerders die de ontwikkelingen op de voet volgen. Een Democratische sweep, of blauwe golf, kan een impuls geven aan initiatieven voor hernieuwbare energie, stimuleringsmaatregelen voor de industrie en voor projecten op het gebied van telecommunicatie via extra financiering van uitbreiding van breedband in het hele land.


Op dit moment gaan de kandidaten nog gelijk op. “De verkiezingen zijn pas over een paar maanden,” zegt Matt Miller, politiek econoom bij Capital Group. “In de politiek is dat een mensenleven.”



Darrell R. Spence volgt als econoom de ontwikkelingen in de Verenigde Staten en heeft 31 jaar ervaring in de sector (per 31/12/2023). Hij heeft een bachelor in Economie van Occidental College. Hij is Chartered Financial Analyst® en is lid van de National Association for Business Economics.

Pramod Atluri is fixed income portfolio manager en is al 20 jaar werkzaam in de branche (per 31/12/2023). Hij heeft een MBA van Harvard en een BA van de University of Chicago. Hij is eveneens een CFA charterholder.

Bradford F. Freer is equity portfolio manager en heeft 33 jaar ervaring in de beleggingsbranche (per 31/12/2023). Hij heeft een bachelor in International Relations van Connecticut College en is CFA® charterholder.


Hear from our investment team.

Sign up now to get industry-leading insights and timely articles delivered to your inbox.

By providing your details you are agreeing to receive emails from Capital Group. All emails include an unsubscribe link and you may opt out at any time. For more information, please read the Capital Group Privacy Policy

Resultaten uit het verleden zijn niet indicatief voor de toekomst. De waarde van de beleggingen en de inkomsten daaruit kunnen zowel stijgen als dalen en u kunt uw belegde vermogen geheel of gedeeltelijk verliezen. Deze informatie is niet bedoeld als beleggings-, fiscaal of ander advies, noch als een aansporing tot het kopen of verkopen van effecten.

Verklaringen die worden toegeschreven aan een persoon verwoorden de mening van die persoon op het moment van publicatie en weerspiegelen niet noodzakelijkerwijs de mening van Capital Group of haar dochterondernemingen. Alle informatie is per de aangegeven datum, tenzij anders vermeld. Sommige informatie kan van derden afkomstig zijn en als zodanig kan de betrouwbaarheid van die informatie niet worden gegarandeerd.

Capital Group heeft vermogensbeheer ondergebracht bij drie beleggingsteams. Deze teams nemen onafhankelijk van elkaar beslissingen over beleggingen en stemvolmachten. Onze fixed income specialisten doen voor de hele Capital-organisatie onderzoek naar vastrentende producten en beleggen daarin. Voor aandelen handelen ze echter uitsluitend namens een van de drie equity-beleggingsteams.