Van bosbranden in Noord-Amerika en Europa tot overstromingen in Azië, extreem weer heeft ingrijpende en uiteenlopende gevolgen voor de financiële resultaten en vooruitzichten van veel bedrijven en sectoren. In dit artikel bespreken onze beleggingsspecialisten hun meest recente inzichten, waarbij we vooral kijken naar nutsbedrijven, de verzekeringsbranche, hospitality en logistiek, en ook naar de impact op de toeleveringsketens.
Nutsbedrijven: Een kruitvat vol hittegerelateerde risico's
“Voor nutsbedrijven in de VS is het investeringsrisico dat samenhangt met extreme weersomstandigheden veel groter dan zo'n twintig jaar geleden,” zegt equity investment analyst Dominic Phillips. “Vooral door het risico op bosbranden veranderen de rendementsprofielen en credit spreads voor bepaalde bedrijven fundamenteel.”
In Californië en andere staten waar veel bosbranden voorkomen, heeft de sector de afgelopen jaren miljarden dollars gestoken in procederen vanwege wettelijke aansprakelijkheid. Dominic verwacht dat nutsbedrijven met een hoog risico op bosbranden hun kosten voor eigen vermogen verder zullen zien stijgen. “Als er verder niets verandert, kun je als belegger in aandelen op basis van de huidige regelgeving er redelijkerwijs van uitgaan dat nutsbedrijven die zijn blootgesteld aan bosbranden dat extra risico zullen compenseren,” aldus Dominic.
“Het tegengaan van bosbranden is voor een aantal van de Amerikaanse credits in mijn portefeuille een belangrijke onderscheidende factor geworden,” stelt fixed income investment analyst Julian James. “Als ik zie dat een bedrijf veiligheidstechnologie gebruikt en een belangrijk deel van de distributieleidingen in gebieden met een hoog risico op bosbranden ondergronds aanlegt, dan trekt dat mijn aandacht.”
Naast bosbranden kan extreme hitte ook andere desastreuze gevolgen hebben. Door de stijgende temperaturen is er ook, al dan niet direct en veelal op complexe wijze, een grotere kans op andere risico's. Bij extreme hitte kan er bijvoorbeeld een tekort aan water ontstaan en kan de vraag naar elektriciteit de pan uit rijzen. Ons Environment, Social and Governance (ESG)-team beseft maar al te goed dat dit soort situaties een grote impact kan hebben op nutsbedrijven en heeft daarom onderzoek gedaan naar de blootstelling aan waterstress van een aantal Europese bedrijven.
Elektriciteitsbedrijven zijn een van de grootste zakelijke gebruikers van water. Van oudsher is waterkracht - waarvoor een toereikende en vrij stromende zoetwatervoorziening een belangrijke voorwaarde is - goed voor meer dan 10% van de totale inkomsten van de Europese sector. Door de droogte van de afgelopen tijd draaiden de waterkrachtcentrales onder hun optimale capaciteit en lagen de reservoirs voor langere tijd ver onder de historische niveaus.
Verminderde bedrijfscapaciteit, tijdelijke sluitingen en aanpassingen om de bevoorrading op peil te houden hebben een zware tol geëist van de winst. Zo meldde het Portugese elektriciteitsbedrijf EDP over de eerste zes maanden van 2022 een halvering van zijn waterkrachtproductie als gevolg van ernstige droogte, waardoor de winst met €184 miljoen daalde. Als we nu doorspoelen naar medio 2023, dan zien we dat het niveau van de reservoirs zich heeft hersteld tot 80% (boven het historisch gemiddelde), en dat ook de productie sterk is toegenomen.
“We vonden bij een aantal van de grotere Europese nutsbedrijven een aanzienlijke blootstelling aan risico's door waterstress,” zegt ESG-analist Tom Crocker. “Het geeft een kwetsbaarheid aan voor de activiteiten en inkomsten in de toekomst en het is van cruciaal belang om daar rekening mee te houden naast andere, meer traditionele financiële analyses.”
Verraderlijke wateren: Europese nutsbedrijven hebben te maken met zware waterstress