Zelfs de meest ervaren beleggers kunnen hun vertrouwen verliezen in hun beleggingsplannen voor de lange termijn als ze elke dag slecht nieuws over zich krijgen uitgestort.
Slecht nieuws maakt vaak meer indruk dan positieve gebeurtenissen. Zelfs toen de VS zich aan een recessie had weten te onttrekken en het inflatiebeeld in 2023 gunstiger werd, bleven veel beleggers somber over de economie en de markten.
Met oorlogen in Oekraïne en het Midden-Oosten, sluimerende spanningen tussen de VS en China en omstreden presidentsverkiezingen in het vooruitzicht, is het goed te begrijpen dat beleggers zich zorgen maken. Maar er zijn ook positieve trends in de technologie, gezondheidszorg en op andere gebieden die onze levens veranderen en mogelijkheden bieden voor bedrijven en geduldige beleggers. Om de volgende vijf redenen hebben wij vertrouwen in de toekomst.
1. De VS staat er misschien beter voor dan u denkt
Jared Franz, US econoom
Beleggers maakten zich in 2023 op voor een recessie die er nooit kwam. Ondanks de hoge inflatie en stijgende rentetarieven steeg het BBP, de totale economische productie zoals gemeten door het Amerikaanse ministerie van Handel, in het vierde kwartaal met een indrukwekkende 3,3% op jaarbasis. De VS staat er inderdaad misschien beter voor dan u denkt.
Allereerst laat de Amerikaanse consumentensector nog steeds zijn spierballen zien. In januari kwamen er 353.000 banen bij en stegen de lonen met 4,5% op jaarbasis, een fors percentage dat naar verwachting iets zal afnemen. Maar ook meer gematigde stijgingen van werk en inkomen kunnen de groei van consumentenbestedingen verder ondersteunen. Een gematigde inflatie zal ook de groei van het reële inkomen ten goede komen, vooral voor de lagere inkomens.
Bovendien lijkt de Amerikaanse huizenmarkt zich te herstellen nu de hypotheekrente daalt en zijn er de eerste tekenen dat de verwerkende industrie weer aantrekt omdat bedrijven weer voorraden gaan aanleggen. De Amerikaanse federale overheid heeft 1,4 biljoen dollar uitgetrokken voor kapitaalprojecten, zoals de bouw van productiefaciliteiten omdat Amerikaanse bedrijven hun toeleveringsketens willen diversifiëren.
De maatregelen van de Federal Reserve om een zachte landing van de economie te bewerkstelligen, de inflatie te verlagen en tegelijkertijd de groei te handhaven, zijn tot nu toe succesvol geweest. De inflatie zit echter nog steeds boven de Fed-doelstelling van 2% en het is onduidelijk wanneer de centrale bank de rente gaat verlagen. Maar met wat de centrale bank tot nu toe voor elkaar heeft gekregen, ligt er wel een basis voor een langere periode van economische groei.