De AI-markt is mogelijk groter dan u denkt
Omdat AI nog steeds in de kinderschoenen staat, is het moeilijk om in te schatten hoe groot de markt zal zijn. Consultancybureau McKinsey verwacht dat de AI-markt in 2030 zo'n $13 miljard zal bedragen. PricewaterhouseCoopers gaat uit van $15,7 miljard voor 2030. Volgens Goldman Sachs zou het BBP hierdoor met 7% kunnen stijgen.
De adresseerbare markt voor AI zien wij als de moeilijkste markt die wij tot nu toe in kaart hebben proberen te brengen. Wat is immers de “waarde” van betere intelligentie of van het hebben van meer kennis over van alles en nog wat? AI heeft een oneindig potentieel voor het genereren van een markt die vele malen groter is dan bij eerdere technologische innovaties.
Toen de smartphone 15 jaar geleden de markt veroverde en internet met mobiele telefoontechnologie combineerde, kon niemand nog voorzien dat dit zou leiden tot nieuwe businessmodellen op basis van apps als Uber en DoorDash. De doorbraken in AI hebben een vergelijkbaar potentieel.
Sterker nog, GenAi kan enorme hoeveelheden informatie analyseren, patronen herkennen en op basis daarvan zichzelf nieuwe taken aanleren. Dit biedt de mogelijkheid om complexe problemen op te lossen, tot nieuwe inzichten te komen en nieuwe businessmodellen te creëren.
Vier manieren waarop 'early adopters', de voorlopers, AI al gebruiken
Bedrijven zitten nog in de experimenteerfase met AI. Een aantal IT-consultancybedrijven, zoals Accenture, heeft een initiatief gelanceerd om klanten te helpen use cases voor generatieve AI te identificeren, AI-tools te implementeren en deze te integreren in organisaties.
Bedrijven proberen nu al gebruik te maken van de efficiency- en productiviteitswinst die AI kan opleveren. Volgens het onderzoek van McKinsey zou in 2030 maar liefst 30% van de gemaakte arbeidsuren in de VS geautomatiseerd kunnen zijn.
Bedrijven maken nu al gebruik van AI voor onder meer:
1. Wetenschappelijk en medisch onderzoek
In verschillende vakgebieden zal AI het onderzoek versnellen. Kunstmatige intelligentie kan in principe alle kennis op het gebied van wiskunde, natuurkunde of geneeskunde in zeer korte tijd verwerken. Zo gebruikt biofarmaceut Regeneron GenAI-tools om de enorme database in zijn genetisch centrum door te spitten om ziektehaarden te identificeren, het verloop van een ziekte te begrijpen, geneesmiddeltherapieën te ontwikkelen en bij te houden hoe personen op een behandeling reageren.
2. Productontwikkeling
Multinational Procter & Gamble, dat consumentenproducten maakt en verkoopt, is gestart met het gebruik van GenAI om moleculaire ontdekkingen te verbeteren, waardoor er bijvoorbeeld 100 geuropties tegelijk kunnen worden ontwikkeld in plaats van slechts één. Hierdoor kan het bedrijf nu binnen een paar maanden inspelen op nieuwe trends voor producten, waar dat eerder jaren kostte.
Een van de tech-aanbieders voor consumenten is Meta, dat AI-zonnebrillen heeft ontwikkeld die zijn uitgerust met camera's die zien wat de drager ziet en microfoons die horen wat de drager hoort. De bril is zo ontworpen dat die informatie om de gebruiker heen verwerkt, bijvoorbeeld door foto's te maken of suggesties te doen voor de opmaak van spreadsheets.
3. Industriële automatisering en robotica
Amazon, dat al lange tijd industriële robots gebruikt in zijn distributiecentra, gebruikt AI voor het verbeteren van efficiency en functionaliteit. Het robotica-bedrijf Figure gebruikte ChatGPT voor het ontwikkelen van een “humanoïde” robot met audio- en video-inputs die met mensen kan praten en naast hen kan werken. Schneider Electric werkt aan de ontwikkeling van een generatieve AI-tool om met klanten te communiceren over hun CO2-uitstoot. Caterpillar, een fabrikant van bouw- en mijnbouwmachines, investeert in AI om de productiviteit van zijn autonome machines te verhogen.
4. IT-diensten
Bedrijven waren al bezig om verschillende IT-activiteiten in de cloud onder te brengen en om hun technische ondersteuning meer uit te besteden. De opkomst van GenAI heeft deze trend versterkt en een groot aantal kleinere bedrijven voortgebracht die grotere bedrijven advies- en IT-diensten aanbieden voor het beoordelen en scoren van de kwaliteit van AI-content en die analyseren op onjuiste of misleidende informatie, ook wel AI-hallucinaties genoemd.
Andere bedrijven gebruiken GenAI voor het ondersteunen van callcenters, het verbeteren van financiële modellen, het creëren van marketing- en reclamecontent, het analyseren van juridische contracten en het ontwikkelen van trainingsmateriaal voor medewerkers.
AI-beleggingsmogelijkheden
Hoewel GenAI het meest wordt toegepast in de techsector en mediabranche, is het gebruik van AI inmiddels wijdverspreid in verschillende sectoren en organisaties.
Volgens een rapport van de Wall Street Journal hebben in 2023 bedrijven wereldwijd naar schatting $19,4 miljard geïnvesteerd om AI te integreren in hun processen. Hoewel veel bedrijven nog in de experimenteerfase zitten, biedt AI mogelijkheden voor grote producitiviteitswinst, lagere kosten voor bedrijven en voor het genereren van inzichten die early adopters een concurrentievoordeel opleveren.