Capital IdeasTM

Beleggingsinzichten van Capital Group

Categories
Amerikaanse aandelen
Keerpunt Big Tech: Opnieuw op weg naar succes?
Mark Casey
Equity Portfolio Manager
Cheryl Frank
Equity Portfolio Manager
Martin Jacobs
Equity Investment Analyst
Martin Romo
Equity Portfolio Manager

Big Tech is bezig met een comeback. Topspelers als Alphabet, Apple, Microsoft, Meta en Nvidia liepen voorop bij de vorige grote bullmarkt en nemen ook nu weer hun positie in bij het herstel dat dit jaar is ingezet.


Het is nog de vraag of de krachtige opmars zal aanhouden, maar de CRSP US Mega Cap Growth Index, waarin tech goed is vertegenwoordigd, heeft sinds 18 mei een year-to-date winst van meer dan 26% geboekt, bijna drie keer zoveel als de S&P 500 Index.


Wat is de drijvende kracht achter de rally? Dat staat open voor interpretatie.


“Dit is het deel van de markt dat het sterkst daalde in 2022, dus we zien nu zeker een bounce-back effect,” aldus portfolio manager Mark Casey. “Sommige bedrijven hadden een heel zware tijd, omdat hele sectoren uit de gratie raakten en werden afgewaardeerd.


Big Tech is dit jaar sterk teruggekeerd

Bronnen: Capital Group, Center for Research in Security Prices (CRSP), Refinitiv Datastream, Standard & Poor’s. Per 18 mei 2023. Resultaten uit het verleden zijn niet indicatief voor de toekomst.

Ook de gewijzigde rentevooruitzichten werken mee, nu de Amerikaanse Federal Reserve heeft aangegeven de rente toch minder te verhogen dan eerder werd verwacht.” Dit heeft een nieuwe impuls gegeven aan beleggingen met een lange looptijd, zoals techaandelen, waar beleggers speculeren op de langetermijnvooruitzichten van de bedrijven en hun waarderingen mede baseren op de renteverwachtingen voor de lange termijn.


De opkomst van kunstmatige intelligentie (AI)-systemen, zoals het populaire ChatGPT, draagt ook bij aan de belangstelling voor de techsector. Eerder dit jaar werd ChatGPT, dat in handen is van Microsoft en OpenAI, de snelst groeiende consumenten-app aller tijden.


Casey: “Maar verder moet je naar elk bedrijf afzonderlijk kijken. Veel bedrijven snijden in hun kosten. De winstmarges worden beter. Strategische doelstellingen veranderen. En dan wordt de hamvraag: Lukt het hen om de weg naar de top weer te vinden?


De achterblijvers van vorig jaar lopen dit jaar voorop

Bronnen: Capital Group, FactSet, RIMES, Standard & Poor’s. Het rendement per sector is het totale rendement in USD. Per 18 mei 2023. Resultaten uit het verleden zijn niet indicatief voor de toekomst.

Techaandelen slaan zich door een moeilijk kwartaal


De recente winstcijfers wijzen op een omslag in de technologiesector. Ondanks de zorgen over een wereldwijde recessie zijn de grootste techspelers erin geslaagd om boven de massa uit te stijgen door zich te richten op winstgevende groei en niet zozeer op groei tegen elke prijs. Ondertussen daalde de winst van de S&P 500 in het eerste kwartaal met 2%.


Apple presenteerde op 4 mei kwartaalcijfers die de verwachtingen ruimschoots overtroffen, vooral dankzij de hogere verkoop van iPhones. Ondanks de moeilijke macro-economische omstandigheden steeg de omzet van iPhones met 1,5% ten opzichte van vorig jaar waardoor de aandelen Apple de hoogste koers bereikten sinds ruim een jaar. Het bedrijf heeft ook verschillende maatregelen genomen om de kosten te drukken, zoals een personeelsstop voor sommige divisies, een lager budget voor reizen en uitstel van de lancering van nieuwe producten.


De aandelen van Microsoft gingen fors omhoog nadat de softwaregigant een boven verwachting hoge omzetgroei rapporteerde, mede dankzij een stijging van 31% bij de Azure cloud computing divisie. Om de kosten te drukken heeft Microsoft recent ook 10.000 banen geschrapt, wat neerkomt op zo'n 5% van het personeelsbestand.


Nvidia meldde een scherpe daling van de kwartaalwinst, maar de aandelen schoten toch omhoog vanwege de voorspelling van de chipfabrikant dat de vraag naar AI-gerelateerde chips snel zal groeien. Nvidia is 's werelds grootste leverancier van gespecialiseerde grafische chips die worden gebruikt voor AI-toepassingen zoals ChatGPT. Het bedrijf heeft het afgelopen jaar ook met succes de productiekosten fors teruggedrongen.


Het is dan ook geen verrassing dat deze drie technologiebedrijven de grootste bijdrage leveren aan de stijging van de S&P 500 Index dit jaar, per 18 mei. Apple en Microsoft zijn nu samen goed voor 13,3% van de index, het hoogste niveau ooit.


Focus op winst en efficiency


De terugkeer van Big Tech is een beleggingsthema waarin portfolio manager Martin Jacobs zich goed kan vinden.


Jacobs: “Diverse mega-cap tech- en mediabedrijven zijn momenteel om verschillende redenen aantrekkelijk. Vorig jaar waren ze natuurlijk flink gedaald, dus de waarderingen zijn nu realistischer. Maar veel bedrijven moesten ook hun groeiambities bijstellen. Hierdoor gaan ze nu meer doordacht en efficiënter te werk.”


Meta Platforms, het vroegere Facebook, is hiervan een goed voorbeeld. De sociale mediagigant heeft de afgelopen maanden drie ontslagrondes gehad en heeft zijn digitale reclameactiviteiten vernieuwd met behulp van AI-tools om de systemen voor ad-targeting te verbeteren. Deze en andere ingrijpende maatregelen zorgden ervoor dat Meta op 26 april een omzetstijging van 3% op jaarbasis rapporteerde, waarmee een einde kwam aan drie kwartalen met verlies.


Ook Netflix is een voorbeeld van dit nieuwe kostenbewustzijn. In de afgelopen maanden heeft de streaminggigant verschillende ingrijpende maatregelen genomen om de efficiency te verhogen, onder andere door een abonnement aan te bieden met reclameblokken, het delen van wachtwoorden te beperken en de plannen voor de verhuur van dvd's in te trekken.


Zet de tech-rally door?


Een aantal techbedrijven boekt nu weliswaar meer winst, maar er zijn weinig tekenen van een echte, forse omzetgroei, zegt portfolio manager Cheryl Frank.


“De winstmarges overtreffen de verwachtingen omdat bedrijven nu opeens hun kosten beter in de hand houden,” aldus Frank. “Beleggers reageren positief op bedrijven die besparen om winst te maken, wat een verstandige strategie is als de rente hoog staat. Maar de aandelen stijgen niet omdat er veel organische omzetgroei is.”


Daarom maakt Frank zich zorgen over de waarderingen van tech, die nog steeds hoog zijn als je ze vergelijkt met vroeger. De economische achtergrond kan de komende maanden ook verslechteren als de VS in een recessie komt  of als de impasse over het Amerikaanse schuldenplafond escaleert en misschien zelfs leidt tot het niet-nakomen van betalingsverplichtingen.


“Voor een duurzame rally moet de economie zacht landen,” zegt Frank.


Gevolgen voor beleggingen: Verruiming van mogelijkheden


Of de opmars van Big Tech nu doorzet of uiteindelijk afzwakt, de ontwikkeling past duidelijk in een grotere trend van ruimere mogelijkheden sinds de start van de bearmarkt begin 2022. Hoewel Amerikaanse large-cap tech-aandelen nu voorop lopen, zijn zij - anders dan in het afgelopen decennium - nu niet de enige die het spel bepalen.


In het afgelopen anderhalf jaar van toenemende inflatie en oplopende rentes zijn verschillende andere sectoren en regio's tot bloei gekomen. Ook de Amerikaanse energiesector,  de gezondheidszorg en de industrie doen het goed, evenals Europese aandelen - die voor het eerst in jaren beter presteren dan Amerikaanse aandelen. In de afgelopen 18 maanden zijn traditionele op waarde gerichte en dividenduitkerende aandelen meerdere keren gestegen ten opzichte van groeiaandelen.


Er is een veel breder scala aan beleggingsmogelijkheden

Bronnen: Capital Group, Refinitiv Datastream, Standard & Poor's. Per 16 mei 2023. Geïndexeerd op 100 per 1 januari 2005. De S&P 500 Index wordt gewogen naar marktkapitalisatie, wat betekent dat de grootste bedrijven de meeste invloed hebben op de indexering. De S&P 500 Equal-Weighted Index geeft elk aandeel een gelijk gewicht en corrigeert zo het grote effect van large-cap aandelen. De verhouding tussen de twee indexen geeft aan wanneer de marktbreedte toe- of afneemt. Resultaten uit het verleden zijn niet indicatief voor de toekomst.

Dat is goed nieuws voor actieve beleggers, zegt portfolio manager Martin Romo.


Romo: “We zijn van een 'of/of-markt' overgegaan naar een markt die nu meer in balans is. We gaan niet alleen maar één richting op. Er zijn nu veel meer interessante mogelijkheden: Amerikaanse en niet-Amerikaanse bedrijven, groeiaandelen en waardeaandelen, de technologiesector en de industrie.


We leven in een wereld die zowel cyclische als continue mogelijkheden biedt. Voor beleggers die bereid zijn om hun huiswerk te doen, is het klimaat veel aantrekkelijker geworden en zij kunnen zich op meer doelen richten.



Mark Casey is equity portfolio manager bij Capital Group en is al 18 jaar werkzaam in de branche. Hij heeft een MBA van Harvard en een BA van Yale.

Cheryl Frank is equity portfolio manager en heeft 24 jaar ervaring in de beleggingsbranche. Ze heeft een MBA van Stanford en een BA van Harvard.

Martin Jacobs is equity portfolio manager en heeft 35 jaar ervaring in de beleggingsbranche (per 31/12/2023). Hij heeft een MBA van Wharton en een BA van de University of Southern California. Martin is CFA charterholder en lid van het CFA Institute.

Martin Romo is equity portfolio manager en heeft 31 jaar ervaring in de beleggingsbranche (per 31/12/22). Hij is president van Capital Research Company en hij maakt ook deel uit van het Capital Group Management Committee. Hij heeft een BA van de University of California, Berkely, en een MBA van Stanford. 


Resultaten uit het verleden vormen geen garantie voor toekomstige resultaten. De waarde van de beleggingen en de inkomsten daaruit kunnen zowel stijgen als dalen en u kunt uw belegde vermogen geheel of gedeeltelijk verliezen. Deze informatie is niet bedoeld als beleggings-, fiscaal of ander advies, noch als een aansporing tot het kopen of verkopen van effecten.

Verklaringen die worden toegeschreven aan een persoon verwoorden de mening van die persoon op het moment van publicatie en weerspiegelen niet noodzakelijkerwijs de mening van Capital Group of haar dochterondernemingen. Alle informatie is per de aangegeven datum, tenzij anders vermeld. Sommige informatie kan van derden afkomstig zijn en als zodanig kan de betrouwbaarheid van die informatie niet worden gegarandeerd.