2. Cash is mogelijk minder aantrekkelijk dan u denkt
In 2023 gingen beleggers van risicomijdend naar verliesmijdend. Uit vrees verschoven beleggers miljarden naar contanten en vergelijkbare instrumenten. Het is normaal om bij grote onzekerheid te zoeken naar veiligheid. En de aantrekkelijke rentes op geldmarktfondsen en voor vergelijkbare instrumenten kunnen een vertrouwenwekkend gevoel geven. Maar toch is cash misschien minder aantrekkelijk als u bedenkt wat u laat liggen.
Beleggers hoeven alleen maar naar het vierde kwartaal van 2023 te kijken om te zien dat aan de zijlijn blijven staan zijn zo eigen risico's met zich meebrengt. De S&P 500, een brede maatstaf voor Amerikaanse aandelen, steeg met 11,69% in het kwartaal dat eindigde op 31 december 2023, en de Bloomberg US Aggregate Index, een brede maatstaf voor de Amerikaanse obligatiemarkt, steeg met 6,82%.
Beleggers die aan de zijlijn blijven staan, zouden mogelijkheden in de toekomst kunnen mislopen en hun langetermijndoelen in gevaar kunnen brengen. “Ik denk dat we aan de vooravond staan van een belangrijke overgang, met aantrekkelijke mogelijkheden in aandelen en obligaties voor langetermijnbeleggers,” zegt Mike Gitlin, president en CEO van Capital Group.
3. Innovatie is in trek, maar diversificatie is en blijft van belang
Doorbraken op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) hebben de wereld in hun greep en de aandelenkoersen van een aantal megacaptechbedrijven zijn fors gestegen. Een aantal van deze toonaangevende bedrijven zal waarschijnlijk een voortrekkersrol blijven spelen op het gebied van innovatie, nu AI-toepassingen hun intrede doen in de hele economie en een impact hebben op de manier waarop we leven en werken. NVIDIA ontwerpt bijvoorbeeld krachtige computerchips die nodig zijn om AI-toepassingen uit te voeren en Microsoft is mede-eigenaar van de populaire AI-app ChatGPT. Maar deze recente successen hebben geleid tot een Amerikaanse aandelenmarkt die sterker geconcentreerd is dan in het dot-comtijdperk.
In december 2023 waren de 10 grootste bedrijven in de S&P 500 goed voor 30,9% van de marktkapitalisatie. Ter vergelijking: in maart 2000 ging het om een weging van 26,6% voor de 10 grootste bedrijven
Omdat zo'n klein aantal Amerikaanse techaandelen zo'n groot deel van het totale marktrendement genereert, lag het vorig jaar niet voor de hand om veel aandacht te schenken aan de voordelen van diversificatie. Maar een brede spreiding van portefeuilles over verschillende regio's en sectoren is nog altijd essentieel als beleggers hun doelstellingen door alle marktcycli heen willen blijven nastreven.
“Gezien de mate van economische onzekerheid waarmee we dit jaar zijn begonnen, denk ik dat diversificatie nog steeds even belangrijk is,” zegt portfoliomanager Lawrence Kysmiss. “En ik zie veelbelovende beleggingsmogelijkheden bij Amerikaanse techleiders, net als bij dividendbetalers en internationale topbedrijven.” Europa en Azië zijn de thuisbasis van pioniers in andere sectoren, van lucht- en ruimtevaart tot automatisering in fabrieken. Een goed voorbeeld hiervan is het Franse Safran, 's werelds grootste producent van vliegtuigmotoren voor vliegtuigen met een smalle romp, dat in samenwerking met General Electric motoren ontwikkelt die de uitstoot met 20% kunnen verminderen. In Japan is SMC is toonaangevend op het gebied van onderdelen voor robotapparatuur en de productie van halfgeleiders.
4. De comeback van obligaties is misschien nog maar net begonnen
Obligaties hebben de laatste tijd niet de relatieve stabiliteit en diversificatie geboden waaraan beleggers gewend waren geraakt. In 2022 zakten obligaties tegelijk met aandelen voor het eerst in 45 jaar een heel kalenderjaar lang. De volatiliteit op de obligatiemarkt hield een groot deel van 2023 aan.
Maar de afgelopen maanden is het beeld een stuk rooskleuriger geworden. Nu de inflatie sneller daalt dan verwacht, heeft de Federal Reserve aangegeven de rentetarieven niet verder te verhogen en dit nieuws heeft in het vierde kwartaal een rally veroorzaakt op de obligatiemarkten. In het verleden was het einde van een verkrappingscyclus altijd een goed moment voor obligaties.
En omdat de rendementen in alle kredietsectoren flink zijn gestegen en elke vertraging van de economie kan leiden tot renteverlagingen, zouden obligaties in 2024 zomaar eens een comeback kunnen maken. “Obligaties zouden wel eens snel weer kunnen worden waar ze oorspronkelijk voor bedoeld waren, namelijk inkomsten bieden en diversificatie bij een neergang van de aandelenmarkt,” zegt portfoliomanager Oliver Edmonds.
5. Er kunnen altijd redenen zijn om niet te beleggen, maar markten zijn veerkrachtig
“In de 25 jaar dat ik in de beleggingswereld zit, was er nooit echt een goed moment om te beleggen. Er waren altijd vele goede redenen waarom het beter was om te wachten,” zegt Graham Holloway, voormalig voorzitter van American Funds Distributors. “De huidige situatie is niet anders... rentetarieven, de president, de continue strijd in het Midden-Oosten, te veel overheidsregels en een Congres dat eerder bijdraagt aan de problemen dan aan de oplossing. Wie op zijn hoede is, zal in deze omstandigheden wellicht verre willen blijven van beleggen, behalve als hij de mogelijkheden ziet en wil benutten.
Dit had gisteren gezegd kunnen zijn, maar de woorden dateren uit mei 1981, eveneens een tijd van onzekerheid voor de markten. Het nieuws zorgt voor onrust op de korte termijn, maar de fundamentals van bedrijven geven richting aan de markten op de lange termijn.